Joschka Fischer: azi vedem o Europa divizata din punct de vedere al energiei

Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 13:30
1160 citiri
Joschka Fischer: azi vedem o Europa divizata din punct de vedere al energiei

Fostul vicecancelar german, Joschka Fischer, a declarat marti, la un forum pe probleme de energie, la Bucuresti, ca realizarea unei piete europene comune a gazelor ar fi un semnal puternic pentru Rusia si ca Europa este bine pozitionata pe energia viitorului, precizeaza NewsIn.

"Crearea unei piete comune europene a gazelor ar fi un semnal puternic pentru Rusia. Trebuie sa vedem care sunt alternativele. Nu exista doar Rusia (ca producator de gaze, n.r.), mai sunt si Norvegia, Olanda, Algeria, Marea Nordului", a declarat marti consilierul pentru proiectul gazoductului Nabucco din partea concernului german RWE, Joschka Fischer, in cadrul unui eveniment.

Acesta considera ca Rusia va fi un furnizor principal de gaz si in viitor, dar ca trebuie sa ne imbunatatim modul de a conlucra cu Rusia, precum si sistemul energetic.

"Europa trebuie sa se indrepte spre parteneriate, nu spre dominatie, nu trebuie sa se lase dominata. Azi vedem o Europa divizata din punct de vedere al energiei. Daca Rusia gandeste in termenii utilizarii energiei ca element de putere si pentru a pune presiuni, acest lucru nu va functiona", a preciza Fischer.

Joschka Fischer a mai spus ca daca Nabucco ar fi fost realizat, situatia din regiune ar fi fost alta.

"Pentru ca daca ar fi exista un deficit de resurse, Nabucco si-ar fi putut schimba cursul. Diversificarea este in interesul Ununii Europene si al Europei".

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care sa transporte anual pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaz provenind din Asia Centrala in special spre Uniunea Eurospeana, ca alternativa la gazele importate din Rusia.

Nabucco, proiect lansat in 2002, ar urma sa intre in functiune in 2014, iar costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro, insa specialistii sunt de parere ca banii vor fi greu de gasit, din cauza crizei financiare globale. Nabucco este contracarat si de eforturile Federatiei Ruse de a construi, la randul ei, South Stream, gazoduct proiectat sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina.

Potrivit planurilor initiale ale consortiului Nabucco, gazoductul ar urma sa aiba ca tari furnizoare, intr-o prima faza, Azerbaidjanul, Turkmenistanul si Kazahstanul, iar mai tarziu sa fie luate in considerare si Iranul sau Irakul, pentru a atinge capacitatea de 31 de miliarde de metri cubi.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Azerbaidjanul, Georgia, Turcia si Egiptul au semnat in luna mai un acord privind grabirea constructiei de conducte din zona, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusa sa aloce acestui proiect cateva milioane de euro.

In plus, la 13 iulie, cele cinci state de tranzit din consortiu - Romania, Turcia, Bulgaria, Ungaria si Austria - au semnat la Ankara un acord interguvernamental pentru construirea gazoductului.

#energie, #europa, #fischer, #gaze, #joschka, #rusia , #stiri Transgaz