Nabucco nu ar fi viabil fara includerea Iranului pe lista de furnizori

Marti, 14 Iulie 2009, ora 16:23
1349 citiri
Nabucco nu ar fi viabil fara includerea Iranului pe lista de furnizori

Proiectul gazoductului Nabucco nu ar fi viabil din punct de vedere economic daca nu ar transporta si gaz iranian, considera un oficial al companiei nationale de petrol si gaze din Iran, citat marti de presa locala, preluata de Reuters.

"Fara gazul iranian, gazoductul Nabucco nu este economic. Constructia Nabucco ar fi logica din punct de vedere economic daca s-ar bucura de atentia unor furnizori remarcabili de gaze pe termen lung, inclusiv Iran", a declarat directorul general adjunct al Companiei Nationale de Petrol din Iran (NIOC), Hojjatollah Ghanimifard, citat de ziarul Resalat, informeaza Mediafax.

Premierii din Romania, Bulgaria, Ungaria, Austria si Turcia au semnat, luni, acordul interguvernamental pentru realizarea proiectului Nabucco.

Prim-ministrul turc, Tayyip Erdogan, a declarat ca doreste ca gazoductul sa transporte si gaz iranian, in pofida obiectiilor Statelor Unite, care sustin proiectul Nabucco, al carui principal obiectiv este reducerea dependentei Europei de gazul rusesc.

Nabucco nu a obtinut inca vreun angajament concret privind furnizarea de gaze naturale.

Consortiul Nabucco, din care face parte si compania romaneasca Transgaz, considera ca principalii furnizori ai gazoductului vor fi Egiptul si Azerbaijanul, insa nu exclude participarea Rusiei si Turkmenistanului.

Iranul controleaza 16% din rezervele de gaze naturale la nivel mondial, insa nu are in derulare niciun acord major de export, din cauza sanctiunilor aplicate de Statele Unite si Organizatia Natiunilor Unite. 

 

#nabucco, # iran, # dependenta, # gaze, # furnizori , #stiri Transgaz