Nabucco ramane prioritar pentru Turcia

Vineri, 03 Iulie 2009, ora 13:54
1607 citiri
Nabucco ramane prioritar pentru Turcia

Ministrul de externe al Turciei, Ahmet Davutoglu, aflat vineri la Bucuresti, a declarat ca tara sa nu vede proiectele energetice ca proiecte concurentiale si a asigurat ca Nabucco ramane prioritar pentru Ankara, dar nu a putut confirma data semnarii acordului interguvernamental, informeaza NewsIn.

"Nabucco este pentru Turcia un proiect foarte important, un proiect strategic. Noi avem convingerea ca proiectul Nabucco va asigura, pe de o parte, cooperarea tarilor care participa la proiect si rezolvarea unei probleme energetice esentiale cu care ne confruntam.

Pentru Turcia Nabucco ramane prioritatea principala si asa va fi si de acum inainte", a declarat seful diplomatiei turce.

Intrebat daca decizia recenta al Turciei de a se alatura South Stream va afecta angajamentul pentru Nabucco, Ahmet Davutoglu a atras atentia ca cele doua proiecte nu sunt concurente.

"Nu trebuie sa vedem ca aceste proiecte ca fiind proiecte care sa se afecteze reciproc sau sa se influenteze in mod negativ. Noi nu consideram proiectele energetice ca proiecte concurentiale, ci dimpotriva, consideram ca toate aceste proiecte pot sa vina si sa deserveasca interesele noastre in ceea ce priveste energia", a subliniat ministrul turc.

Ahmet Davutoglu a evitat insa un raspuns direct, atunci cand a fost intrebat daca poate confirma ca acordul interguvernamental pentru Nabucco va fi semnat la 13 iulie la Ankara.

"Pregatirile sunt definitivate si intr-o perioada foarte scurta de timp aceast acord intre guvernele tarilor participante va fi semnat", a declarat oficialul turc.

Surse diplomatice si din domeniul energetic confirmasera vineri, pentru NewsIn, anuntul publicat vineri dimineata de agentia Reuters, potrivit caruia acordul interguvernamental pentru construirea gazoductului Nabucco va fi semnat la Ankara in 13 iulie.

Ministrul de externe turc s-a aflat joi la Moscova, unde a comunicat disponibilitatea Turciei de accepta propunerile Rusiei de a participa la proiectul South Stream.

"Suntem dispusi sa continuam negocierile pe chestiuni energetice cu deplina sinceritate si sa primim propunerile Rusiei", a spus el, dupa o intalnire cu omologul rus Serghei Lavrov.

"Credem ca Rusia poate furniza Turciei conditii foarte avantajoase in domeniul energetic", a mai precizat ministrul turc.

Proiectul european Nabucco urmeaza sa porneasca din Asia Centrala si sa ajunga in Austria, prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, obiectivul sau fiind de a reduce dependenta energetica a Europei fata de Rusia. Nabucco este contracarat de eforturile Federatiei Ruse de a construi la randul sau South Stream, proiectata sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra.

Unele dintre tarile participante la Nabucco si-au exprimat acordul pentru implicarea in constructia South Stream intre ele numarandu-se Bulgaria, Austria, Ungaria si de curand Turcia.

Potrivit unor analisti rusi, acceptand sa negocieze pentru a participa la South Stream, Turcia incearca sa isi preseze partenerii din Nabucco sa ii ofere unele avantaje.

Scopul Turciei este de a fi nu doar o tara de tranzit, ci si de a cumpara o parte din gazul tranzitat pe teritoriul sau, cu dreptul de a-l recomercializa la un pret mai mare.

Neintelegerile legate de aceste cereri ale Turciei au fost una dintre cauzele care au amanat semnarea acordului interguvernamental pentru Nabucco.

South Stream, care ar trebui sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra, este programat sa fie finalizat in 2015. Proiectul face concurenta Nabucco, conducta care ar trebui sa aprovizioneze Europa cu gaz din Asia Centrala si de la Marea Caspica, ocolind Rusia.

Pe de alta parte, compania rusa Gazprom a ajuns zilele trecute la un acord cu Azerbaidjanul, potrivit caruia Rusia va cumpara cantitati mari de gaz de la Shah Deniz, unul dintre cele mai importante zacaminte azere. Cum Azerbaidjanul ar fi trebuit sa furnizeze gaz conductei Nabucco, acordul a fost o lovitura pentru proiectul european.

Astfel, potrivit planurilor initiale ale consortiului Nabucco, gazoductul ar urma sa aiba ca tari furnizoare, intr-o prima faza, Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan, ca mai tarziu sa fie luate in considerare si Iran sau Irak, pentru o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi.

Constructia Nabucco este programata sa inceapa la sfarsitul lui 2010 si ar trebui sa se incheie in 2013, iar costurile preconizate au crescut de la 7,3 miliarde la 12 miliarde de dolari.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Azerbaidjan, Georgia, Turcia si Egipt au semnat in luna mai un acord privind grabirea constructiei de conducte din zona, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusa sa aloce acestui proiect aproape patru miliarde de euro.

#Nabucco, #povara, #securitate, #europa, #gaze , #stiri Transgaz