Nabucco, start ratat

Duminica, 21 Martie 2010, ora 23:27
1567 citiri
Nabucco, start ratat

Consortiul Nabucco, din care face parte si compania romaneasca Transgaz, nu-si va atinge obiectivul de a incepe anul viitor constructia gazoductului, a avertizat ministrul azer al energiei, Natig Aliev, a carui tara este considerata principal furnizor de gaz in proiect, scrie Independent on Sunday.

Azerbaidjanul nu poate produce singur intreaga cantitate de gaz de care are nevoie Nabucco, asa incat Irakul si Iranul vor trebui sa aprovizioneze cu gaz Uniunea Europeana, daca proiectul, evaluat la 7,9 miliarde de euro, se vrea dus pana la capat, a spus ministrul azer, cu care ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, a discutat saptamana aceasta la Baku.

Or, a argmentat in continuare ministrul azer, inainte ca Irakul si Iranul sa se poata alatura ca furnizori in acest proiect, vor trebui diminuate tensiunile din aceste tari.

"In cativa ani, cand situatia din Iran si Irak va fi mai stabila din punct de vedere politic, vom fi capabili sa implementam rapid proiectul Nabucco", a declarat ministrul azer al energiei.

Romania va sustine in continuare o implicare mai mare a Comisiei Europene in generarea unei aprovizionari sustenabile cu gaze naturale a conductei Nabucco, a declarat Ministerul roman de Externe intr-un comunicat transmis saptamana aceasta, in care rezuma discutiile avute de Teodor Baconschi cu Natig Aliev si cu alti interlocutori azeri.

Comisia Europeana a alocat 200 de milioane de euro pentru constructia gazoductului.

Proiectul a intrat insa intr-un cerc vicios, in conditiile in care tarile din regiunea caspica au refuzat sa semneze contracte pentru furnizarea de gaz, iar participantii la proiect nu vor sa accelereze constructia inainte de asigurarea livrarilor.

In Irak au avut loc recent alegeri parlamentare, al caror rezultat este contestat de formatiunea premierului in exercitiu. In plus, situatia securitatii din aceasta tara nu este complet restabilita. Fortele internationale - cu exceptia trupelor americane, al caror rol este oricum mult diminuat - s-au retras din Irak anul trecut predand controlul trupelor irakiene.

Pe de alta parte, regimul ultraconservator de la Teheran pune tot mai multe probleme comunitatii internationale, din cauza lipsei de cooperare pe tema programului nuclear, pe de o parte, si a oprimarii opozitiei in plan intern, pe de alta parte.

Iranul, supus deja unei serii de sanctiuni economice internationale, este considerat o amenintare de catre Statele Unite, care fac presiuni pentru o inasprire a sanctiunilor la ONU si care isi construiesc in Europa un scut antiracheta motivat in primul rand de actiunile imprevizibile ale Teheranului.

Ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, a fost in 17 si 18 martie intr-o vizita in Republica Azerbaidjan, aceasta tara fiind, dupa cum reaminteste MAE, un partener-cheie al UE in diversificarea surselor de energie si in materializarea proiectului Nabucco, care ramane o prioritate a Romaniei.

Relatiile diplomatice dintre Bucuresti si Baku au fost stabilite la 19 iunie 1992, Romania fiind a doua tara din lume, dupa Turcia, care a recunoscut independenta Republicii Azerbaidjan (11 decembrie 1991).

Presedintele azer Ilham Aliev a fost in vizita oficiala la Bucuresti in toamna anului trecut (28-29 septembrie 2009), prilej de a semna o Declaratie privind stabilirea unui Parteneriat Strategic intre cele doua state.

Partea azera a confirmat, in timpul discutiilor purtate la Baku de seful diplomatiei romane, sprijinul privind proiectele Nabucco si PEOP, reafirmand disponibilitatea aprofundarii discutiilor privind Interconectorul Azerbaidjan-Georgia-Romania (AGRI), care prevede transportul gazului azer, sub forma lichefiata, la Constanta.

Bucurestiul ar vrea ca partile implicate in aceste proiecte sa se bazeze pe sistemul economiei de piata libera in implementarea acestora, a declarat Baconschi intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul azer de externe, Elmar Mammadiarov, potrivit agentiei Trend News.

Ministrul azer al energiei a spus, potrivit Independent on Sunday, ca in trei-cinci ani Azerbaidjanul si-ar putea lista la bursa internationala compania petroliera de stat. In prezent, este construit un terminal pe coasta georgiana a Marii Negre, pentru a procesa gaz azer.

Discutii sunt in curs pentru a transporta apoi gazul - fie ca va fi vorba de gaz natural lichefiat, fie de gaz natural comprimat - cu vase, catre Romania si Bulgaria, de unde ar urma sa fi distribuit, prin conducte, in Europa.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care sa transporte anual pana la 31 miliarde metri cubi de gaz. Lansat in 2002, costul gazoductului cu o lungime proiectata de 3.300 de kilometri este estimat la circa 8 miliarde euro, insa specialistii sunt de parere ca banii vor fi greu de gasit, din cauza crizei financiare globale.

O alta problema pentru Nabucco o reprezinta gasirea furnizorilor de gaz, in conditiile in care Iranul, luat in calcul la un moment dat, este un stat putin fiabil, supus sanctiunilor economice internationale. Nabucco este contracarat si de eforturile Federatiei Ruse de a construi, la randul sau, South Stream, gazoduct proiectat sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania).

"In acest an, ne vom ocupa cu obtinerea autorizatiilor de constructie, intrucat in 2011 se intentioneaza demararea constructiei gazoductului Nabucco", a declarat pentru NewsIn, la inceputul lunii martie, Vlad Pavlovschi, director general al Nabucco Gas Pipeline Romania SRL, compania care se ocupa de gestionarea si supervizarea proiectarii gazoductului Nabucco pe teritoriul Romaniei.

Ruta finala a segmentului bulgar al Nabucco, ce va avea o lungime de 412 kilometri, va fi finalizata in octombrie sau noiembrie anul acesta, a afirmat vineri directorul general al companiei omoloage din Bulgaria. Partenerii din consortiul pentru gazoductul Nabucco vor incheia in aprilie un acord de impartire a productiei, a anuntat joi ministrul turc al energiei, Taner Yildiz.

Intrebat daca proiectul are nevoie de inca un partener nou, Y?ld?z a raspuns ca Nabucco este un proiect in continua dezvoltare si ca va fi intotdeauna deschis unor noi parteneriate.

"Totusi, noul partener trebuie sa fie la un nivel la care sa poata furniza sprijin deplin si sa contribuie cu ceva valoros la proiect", a adaugat el, in contextul in care a fost vehiculata ipoteza unei eventuale fuziuni intre proiectele rivale Nabucco si South Stream.

La randul sau, Reinhard Mitschek, directorul general al consortiului Nabucco, a reamintit ca acordul interguvernamental pentru Nabucco a fost semnat in vara anului 2009, iar anul acesta sunt de asteptat "evolutii extrem de importante". Mitschek a dat asigurari ca Nabucco va incepe sa furnizeze gaz in 2014. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#nabucco, #start, #transgaz, #energie, #gazoduct , #stiri Transgaz