Profitul net al OMV a scazut cu 84% in S1

Miercuri, 05 August 2009, ora 12:34
929 citiri
Profitul net al OMV a scazut cu 84% in S1

Profitul net al OMV, proprietarul Petrom, a scazut cu 84% in primul semestru, la 185 milioane euro, de la 1,13 miliarde euro in prima jumatate a anului trecut, in contextul reducerii veniturilor din vanzari cu 35%, la 8,4 miliarde euro, de la 12,91 miliarde euro, a anuntat miercuri grupul austriac.

Pretul mediu al petrolului Brent a scazut cu 53% in primele sase luni ale acestui an comparativ cu prima jumatate aa lui 2008, iar operatiunile si rezultatele OMV au fost afectate atat de devalorizarea puternica a barilului de titei, cat si de restrangeera marjelor de rafinare, se arata in raportul trimestrial al grupului.

Totodata, rezultatele OMV din operatiuni financiare a scazut in intervalul analizat, in principal ca urmare a declinului veniturilor din dividende dupa vanzarea participatiei la compania ungara MOL.

OMV a iesit, in luna aprilie, din actionariatul MOL, dupa ce a finalizat vanzarea participatiei de 21,5% din actiunile companiei ungare catre compania rusa Surgutneftegas, pentru 1,4 miliarde euro.

Profitul EBIT (inainte de dobanzi si taxe) ajustat pentru factori exceptionali si efecte de inventar a scazut, in perioada ianuarie-iunie, cu 70%, la 491 milioane euro, de la 1,61 miliarde euro in primul semestru din 2008, se mai arata in raport.

Marjele de rafinare au scazut indeosebi in trimestrul al doilea, ca urmare a aprecierii puternice a cotatiilor petrolului comparativ cu prima parte a lui 2009.

"Pe rafinare, OMV s-a confruntat cu un mediu dificil (...) Cresterea preturilor petrolului a exercitat noi presiuni asupra marjelor de rafinare, in special in Romania, din cauza costurilor mai ridicate pentru consumul propriu de titei", a declarat, intr-un comunicat, directorul general al grupului, Wolfgang Ruttenstorfer.

Totodata, Ruttenstorfer a salutat semnarea, in iulie, a acordului interguvernamental pentru proiectul Nabucco, apreciind ca evenimentul "deschide calea unor noi etape importante, precum deschiderea sezonului de licitatii si negocierile privind finantarea proiectului".

Premierii Romaniei, Turciei, Austriei, Ungariei si Bulgariei au semnat, pe 13 iulie, la Ankara, acordul interguvernamental pentru realizarea proiectului Nabucco, gazoductul prin care vor fi transportate catre Europa Centrala, prin Turcia, gaze naturale extrase din Asia Centrala.

Principalul obiectiv al proiectului este reducerea dependentei Europei de gazele naturale exportate de Rusia.

Cele mai recente estimari plaseaza costul total al Nabucco la circa opt miliarde euro, cifra care urmeaza sa fie reevaluata in aceasta toamna.

Consortiul care dezvolta proiectul, Nabucco Gas Pipeline International, este format din companiile Transgaz Medias, OMV, MOL, Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania).

Profitul EBIT al OMV pe segmentul de explorare si productie, echivalent cu valoarea vanzarilor grupului pe acest segment fara taxele platite pentru titeiul extras, a scazut cu 69% in primul semestru din acest an, la 476 milioane euro, de la 1,51 miliarde euro in perioada similara din 2008, se mai arata in raportul publicat miercuri.

Divizia de rafinare si marketing a grupului austriac a inregistrat un EBIT negativ de 39 milioane euro, fata de 243 milioane euro in prima jumatate a anului trecut.

Pe segmentul de gaze naturale si energie, OMV a obtinut un rezultat EBIT de 132 milioane euro, mai mare cu 15% de la nivelul de 115 milioane euro din perioada ianuarie-iunie 2008.

In trimestrul al doilea din acest an, OMV a inregistrat un profit net de 144 milioane euro, mai mic cu 79% fata de 684 milioane euro in intervalul similar de anul trecut, in timp ce vanzarile au scazut cu 41%, de la 6,96 miliarde euro la 4,11 miliarde euro.

Profitul EBIT (inainte de dobanzi si taxe) ajustat pentru factori exceptionali si efecte de inventar a scazut, in perioada aprilie-iunie, cu 83%, la 151 milioane euro, de la 873 milioane euro in perioada corespunzatoare din 2008.

In trimestrul al doilea, rezultatele OMV au fost afectate, pe de o parte de scaderea puternica, de 51%, a pretului mediu al petrolului fata de perioada similara a anului trecut, si, pe de alta parte, de aprecierea abrupta a cotatiilor comparativ cu primele trei luni din 2009.

OMV anticipeaza conditii dificile pentru restul anului, cu o volatilitate ridicata a factorilor fundamentali din piata. Productia de petrol a grupului "ar trebui" sa creasca datorita dezvoltarii unor noi campuri petrolifere, iar semnarea acordului Nabucco pregateste urmatoarele etape ale proiectului, se arata in raport.

 

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
#profit, #omv, #afaceri , #stiri Transgaz