Romania nu este afectata de explozia de la conducta de gaze din Transnistria

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 11:21
2350 citiri
Romania nu este afectata de explozia de la conducta de gaze din Transnistria

Consumul de gaze al Romaniei nu este deocamdata afectat de explozia produsa miercuri la o conducta din regiunea separatista Transnistria, potrivit Ministerului Economiei.

"Pana acum nu suntem afectati. Transgaz nu a comunicat nimic pana acum", a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban.

Directorul general al transportatorului de gaze Transgaz Medias, Ioan Rus, a afirmat ca importurile de gaze sunt la nivele normale, iar o scadere a volumelor se inregistreaza doar pe magistralele de tranzit, dar care nu afecteaza consumul intern.

Totodata, Petre Tudor, directorul general al CET Galati, unul dintre cei mai mari consumatori de gaze, a declarat miercuri ca activitatea Electrocentrale Galati nu este afectata.

"N-am avut noi probleme in iarna, e putin probabil sa avem acum, mai ales ca in prezent consumul este cu 40% mai mic decat era in ianuarie. Oricum, avem stocuri de pacura si contracte care sa ne protejeze", a declarat Petre Tudor, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Livrarile de gaze rusesti spre Balcani au fost intrerupte in urma unei explozii produse miercuri dimineata la un gazoduct din regiunea separatista Transnistria, din Republica Moldova, a anuntat compania locala pentru transportul gazelor, Tiraspoltransgaz, citata de AFP.

Deflagratia a avut loc intre localitatile Copanca si Chitcani, din raionul Causeni.

Robinetul care permite alimentarea segmentului de conducta Tiraspol-Causeni a fost inchis. La locul avariei se afla colaboratorii Serviciului de Protectie Civila si Situatii Exceptionale, reprezentantii Moldovagaz si fortele de mentinere a ordinii publice.

Deocamdata, cauza exploziei nu a fost stabilita. Presa transnistreana informeaza ca explozia a avut loc la conducta de tranzit de gaze care duce spre Bulgaria.

La locul accidentului se afla de asemenea angajatii companiei Tiraspoltransgaz-Transnistria si persoane din administratia regiunii, care au inchis gazoductul, astfel fiind sistat tranzitul de gaze rusesti spre Balcani. Romania importa gaze rusesti prin doua puncte, Mediesul Aurit (judetul Satu Mare) si Issacea (judetul Tulcea).

#balcani, #explozie, #gaze, #romania, #tranzit , #stiri Transgaz