Rusia a fost invitata la ceremonia de semnare a acordului interguvernamental pentru Nabucco

Luni, 13 Iulie 2009, ora 10:48
1443 citiri
Rusia a fost invitata la ceremonia de semnare a acordului interguvernamental pentru Nabucco

Moscova a fost invitata la ceremonia ce are loc luni la Ankara de semnare a acordului interguvernamental pentru Nabucco, insa nu a raspuns invitatiei, in schimb Iranul, mentionat ca posibil furnizor pentru gazoduct, nu a primit o invitatie, din cauza controversatului sau program nuclear, relateaza NewsIn.

Statele Unite spun ca participarea Iranului la Nabucco ar fi posibila numai dupa normalizarea relatiilor diplomatice, scrie cotidianul turc de limba engleza Today's Zaman.

In ceea ce priveste Rusia, trimisul special al Statelor Unite, Richard Morningstar, a declarat duminica, potrivit agentiei Reuters, ca Rusia este libera sa furnizeze gaz pentru conducta Nabucco, iar tarile participante la proiect trebuie sa decida daca o accepta ca partener.

Ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, declarase sambata seara pentru Reuters ca Rusia se poate alatura Nabucco, daca va constata ca este profitabil.

Proiectul Nabucco nu a putut gasi suficiente surse de aprovizionare pentru a umple conducta cu o capacitate de 31 miliarde de metri cubi, aflata in competitie cu proiectul rival sprijinit de Rusia, South Stream, ca sa vina in intampinarea cererii europene in crestere.

Acordul interguvernamental ce va fi semnat luni, care defineste cadrul legal si conditiile de tranzit prin cele cinci tari - Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria - va permite investitorilor sa ceara credite pentru constructia conductei si companiilor energetice sa semneze contracte pe termen lung cu consortiul Nabucco, din care fac parte Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria), OMV (Austria), Mol (Ungaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Constructia conductei de 3.300 km ar urma sa inceapa in 2011.

Ankara spera ca ceremonia de semnare a acordului guvernamental pentru tranzitul gazoductului Nabucco, gazduita de premierul Recep Tayyip Erdo?an, va marca angajamentul guvernelor participante la proiect si il va face mai atractiv pentru furnizori, scrie Today's Zaman.

In afara de premierii statelor semnatare - Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria - Erdogan a trimis invitatii si liderilor unor tari care sunt vazute ca potentiali furnizori de gaz pentru Nabucco, precum si conducatorilor acelor tari care si-au declarat sprijinul pentru proiect.

Astfel, au fost trimise invitatii catre Azerbaijan, Irak, Egipt, Kazahstan, Turkmenistan si Uzbekistan.

Uniunea Europeana va demonstra importanta pe care o acorda proiectului prin prezenta presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si a comisarului pentru energie, Andris Piebalgs.

O delegatie americana condusa de ambasadorul special pe probleme energetice in Eurasia, Richard Morningstar, va asista la ceremonie aratand ca SUA sprijina proiectul, in timp ce presedintele georgian Mihail Saakasvili este asteptat la randul sau la Ankara pentru a lua parte la ceremonie.

SUA au sprijinit ferm proiectul Nabucco, destinat sa lege regiunea Marii Caspice, Orientul Mijlociu si Egipt de UE, prin intermediul Turciei, pentu a reduce astfel dependenta europeana de gazul rusesc.

In total sunt asteptate delegatii din 18 tari la ceremonia de semnare ce va avea loc la hotelul Rixos Grand Ankara. Ceremonia va incepe la ora 10.15, ora Romaniei, iar la ora 13.00 este asteptata o conferinta de presa. 

#acord, # proiect, # Nabucco, # furnizor, # gazoduct , #stiri Transgaz