S&P a redus cu o treapta ratingul Transgaz

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 14:58
1367 citiri
S&P a redus cu o treapta ratingul Transgaz

Standard & Poor's (S&P) a redus marti cu o treapta ratingul Transgaz Medias, la "BB", de la "BB+", cu perspectiva negativa, deoarece incertitudinile din zona reglementarii domeniului energiei ar putea afecta competitivitatea companiei.

Transgaz Medias este operatorul sistemului national de transport al gazelor naturale si este listat la bursa de la Bucuresti (TGN).

Oficialii S&P au declarat ca agentia nationala de reglementare ANRE nu a efectuat revizuirea mecanismului existent de stabilire a tarifelor inainte de iulie 2012, data care marcheaza inceputul celei de-a treia perioade de reglementare de cinci ani, astfel ca nu exista date despre recuperarea veniturilor pierdute de companie.

ANRE a anuntat numai veniturile reglementate pentru perioada iulie 2012 - iunie 2013, insa nu si noul tarif sau un calendar pentru recuperaerea veniturilor pierdute, noteaza S&P.

"Astfel, Transgaz aplica tarife neschimbate din 2009 si credem ca recuperarea tarifelor ramane invaluita in incertitudine. Consideram ca aceasta situatie nu este conforma cu evaluarile pe care le-am realizat anterior legat de mediul regulatoriu din Romania. Mai mult, situatia subliniaza riscuri cheie privind reglementarea intr-o jurisdictie unde deciziile de reglementare nu sunt, dupa parerea noastra, independente de guvern", se arata in comunicatul agentiei de rating.

Ratingul companiei ar putea fi redus cu inca o treapta daca S&P ar determina ca noul cadru de reglementare ar slabi semnificativ capacitatea companiei de a genera flux de numerar.

Probabilitatea imbunatatirii ratingului companiei este redusa in prezent, deoarece depinde de cresterea calificativului acordat Romaniei cu cel putin doua trepte, noteaza S&P.

Transgaz Medias a avut in primele sase luni un profit net in scadere cu aproape 18%, la 210,3 milioane lei (48 milioane euro), pe fondul majorarii cheltuielilor pentru amortizarea mijloacelor fixe. Cifra de afaceri a crescut cu 0,8% in primul semestru din acest an, de la 712,6 milioane lei la 718,2 milioane lei (163,6 milioane euro).

Cheltuielile totale au avansat cu 10,5%, la 507,3 milioane lei (115,5 milioane euro), in timp ce veniturile au crescut cu doar 0,4%, la 767 milioane lei (174,4 milioane euro).

Transgaz a raportat profit net in scadere cu 17,5% in S1

Daniel Chitoiu, ministrul Economiei, a confirmat ca lansarea pe bursa a Transgaz este prevazuta pentru luna septembrie, odata cu listarea actiunilor majoritare la complexul energetic Oltenia si Hunedoara.

Privatizare Transgaz: Statul vinde in septembrie si companii de stat profitabile

Principalii actionari ai companiei sunt Ministerul Economiei (73,5%) si Fondul Proprietatea (14,98%).

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Transgaz rating, #Standard and Poors Transgaz, #Transgaz tarife, #Transgaz rating cadru reglementare , #stiri Transgaz