S&P a revizuit perspectiva ratingurilor Transgaz

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 17:16
1564 citiri
S&P a revizuit perspectiva ratingurilor Transgaz

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a revizuit perspectiva ratingurilor companiei de stat Transgaz Medias de la negativa la stabila, ca urmare a deciziei similare privind perspectiva calificativului de tara al Romaniei.

Calificativele Transgaz pentru credite pe termen lung au fost confirmate la "BBB-" in moneda locala si "BB+" in valuta, se arata intr-un comunicat al S&P.

"Revizuirea perspectivei Transgaz urmeaza celei a Romaniei, ca urmare a implementarii cu succes a programului de consolidare a finantelor statului", a declarat analistul S&P Tania Tsoneva, precizeaza Mediafax.

Ratingul Transgaz continua sa reflecte pozitia solida, de monopol, fluxul de lichiditati predictibil generat de activitatea de transport a gazelor naturale si situatia financiara robusta a companiei.

Aceste aspecte pozitive sunt, insa, anulate de baza de active invechite a Transgaz, implicarea in proiectul Nabucco si unele reminiscente ale economiei de tranzitie din Romania, conform sursei citate.

Ratingul "BBB-" in moneda locala se bazeaza pe ratingul individual a companiei ("BBB-"), dar si pe "probabilitatea ridicata ca statul roman sa ofere Transgaz ajutor suficient si la momentul oportun in cazul unor dificultati financiare", se arata in comunicat.

Probabilitatea unui sprijin extraordinar pentru Transgaz se bazeaza pe "rolul foarte important" pentru sectorul energetic romanesc si "legaturile puternice"cu guvernul, actionarul majoritar.

S&P nu se asteapta ca statul roman, care detine 73,5% din Transgaz, sa vanda actiuni la companie pe termen scurt, dupa oferta publica initiala din 2007 si transferul unui pachet de 14,9% catre Fondul Proprietatea.

In viziunea analistilor S&P, Transgaz se va concentra, in continuare, pe transportul de gaze naturale si va mentine performante operationale adecvate si un grad de indatorare redus.

Anumite presiuni asupra creditului individual al companiei ar putea sa apara ca urmare a incertitudinilor legate de implicarea financiara in proiectul Nabucco. Odata anuntate, aceste angajamente ar putea afecta situatia financiara a Transgaz, in lipsa unui sprijin tangibil din partea statului.

Investitiile in Nabucco vor fi limitate pana la asigurarea cadrului legal si financiar al proiectului, cel mai devreme spre finalul anului 2010, considera S&P.

Alti factori care pot influenta negativ ratingurile includ incapacitatea de a implementa sau o intarziere a programului de investitii, respectiv depasirea fondurilor alocate pentru investitii sau a costurilor operationale planificate.

O modificare negativa a calificativului Romaniei va conduce, probabil, la o revizuire in scadere a ratingului Transgaz. Orice dovada a reducerii sprijinului statului in general sau in privinta implicarii in proiectul Nabucco, ar putea conduce la o reevaluare a sustinerii die care beneficiaza compania.

Avand in vedere ca ratingul Transgaz se afla la acelasi nivel cu cel al Romaniei, S&P considera ca nu exista perspective pentru o eventuala revizuire in crestere a calificativului.

S&P a revizuit, in martie, de la negativa la stabila perspectiva ratingurilor pe termen lung ale Romaniei, in valuta si moneda locala, ca urmare a programului sustinut de reforma bugetara si a probabilitatii ca Guvernul sa continue respectarea acordului cu FMI.

Ratingurile Romaniei au fost confirmate la "BB+" si "B" pentru imprumuturi in valuta, pe termen lung si scurt, respectiv la "BBB-" si "A-3" in moneda locala.

#transgaz, #nabucco, #standard, #poor , #stiri Transgaz