SUA spun ca Rusia trebuie acceptata ca partener la Nabucco

Luni, 13 Iulie 2009, ora 09:29
1525 citiri
SUA spun ca Rusia trebuie acceptata ca partener la Nabucco

Rusia este libera sa furnizeze gaz pentru conduceta Nabucco, iar tarile participante la proiect trebuie sa o accepte ca partener, a declarat duminica trimisul special al Statelor Unite, Richard Morningstar, citat de Reuters, precizeaza NewsIn.

Oficialul american a reiterat impotrivirea Washingtonului in ceea ce priveste o posibila folosire a gazului iranian pentru alimentarea conductei Nabucco. Declaratia lui Morningstar intervine dupa ce Turcia a spus ca pentru punerea in aplicare a proiectului ar putea fi folosit gaz iranian.

"Cu tot respectul pentru Iran, pozitia noastra este foarte clara. Nu cred ca Iranul ar trebui sa participe in acest punct", a spus diplomatul american.

Iranul este pe locul doi in lume in ceea ce priveste rezervele sale de gaz, detinand circa 16% din totalul la nivel mondial, dar nu face exporturi majore, in special din cauza sanctiunilor impuse de SUA si ONU, care au descurajat investitiile firmelor occidentale.

"Statele Unite au incercat sa angajeze Iranul in discutii, atat in planul relatiei bilaterale, cat si in toate celelalte privinte, inclusiv cea nucleara, dar oferta de angajament nu a fost reciproca pana la acest punct", a explicat Morningstar.

Acordul interguvernamental pentru tranzitul Nabucco urmeaza sa fie semnat luni la Ankara de Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Germania este, de asemenea, partenera in proiect, dar nu este tara de tranzit.

Uniunea Europeana a sprijinit proiectul, in care vede o modalitate de a-si reduce dependenta de gazul rusesc. Posibilii furnizori ai gazoductului - a carui constructie este estimata la 7,9 miliarde de dolari - sunt Irak, Egipt, Iran, Azerbaidjan, Rusia si Turkmenistan.

"Din cate am inteles din acord, 50% din gazul care va curge prin Nabucco este deschis competitiei, pot licita orice furnizori, iar Rusia este cu siguranta libera sa participe in acest fel pentru a furniza o parte din cei 50%", a declarat Morningstar intr-o discutie cu mai multe organizatii de presa, intre care Reuters.

Tarile care participa la proiect ar trebui sa decida daca accepta Rusia ca nou partener pentru Nabucco, a adaugat diplomatul american.

Ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, declarase sambata seara pentru Reuters ca Rusia se poate alatura Nabucco, daca va constata ca este profitabil.

Proiectul Nabucco nu a putut gasi suficiente surse de aprovizionare pentru a umple conducta cu o capacitate de 31 miliarde de metri cubi, aflata in competitie cu proiectul rival sprijinit de Rusia, South Stream, ca sa vina in intampinarea cererii europene in crestere.

Acordul interguvernamental ce va fi semnat luni, care defineste cadrul legal si conditiile de tranzit prin cele cinci tari - Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria - va permite investitorilor sa ceara credite pentru constructia conductei si companiilor energetice sa semneze contracte pe termen lung cu consortiul Nabucco, din care fac parte Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria), OMV (Austria), Mol (Ungaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania).

Constructia conductei de 3.300 km ar urma sa inceapa in 2011.

Acordul va fi semnat doar intre guvernele celor cinci tari de tranzit, dar la ceremonia de la Ankara vor participa si reprezentanti din Azerbaijan, Georgia, Turkmenistan, Egipt, precum si presedintele CE, Jose Manuel Barroso, si trimisul special al guvernului SUA in probleme de energie in Asia Centrala si Caucaz - Richard Morningstar.

Turcia a blocat pana recent acest acord interguvernamental, solicitand ca 15% din gazele transportate de Nabucco sa revina pietei interne turce. Turcia depinde in proportie de 65% de importurile de gaz din Rusia.

Garantii privind securitatea aprovizionarii cu gaze urmau sa fie incluse in acord, insa fara procentajul vizat de turci. Reuters a informat ca ministrul turc al energiei a declarat intr-un interviu ca Turcia a renuntat la cele 15 procente, in schimb a obtinut acces la stocurile europene de gaz prin faptul ca Nabucco va avea posibilitatea tehnica sa inverseze fluxul de gaz.

Ministrul a dezmintit insa aceasta informatie intr-o declaratie pentru presa de la Ankara.

In schimb, Turcia va beneficia de taxe de tranzit mai mari decat celelalte tari prin care va trece conducta.

"Acordul prevede principiul ca taxele sa fie distribuite in functie de lungimea gazoductului pe teritoriul fiecarei tari (...) Cum Turcia va avea aproape 2.000 dintre cei 3.300 de kilometri ai gazoductului, va primi 60% dintre taxe, adica intre 400 si 450 de milioane de euro pe an", declarase zilele trecute un diplomat turc pentru AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#SUA, #Rusia, #Nabucco, #partener, #Moscova , #stiri Transgaz