Transgaz a cerut InterAgro sa sisteze consumul de gaze naturale la doua combinate

Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 16:37
1619 citiri
Transgaz a cerut InterAgro sa sisteze consumul de gaze naturale la doua combinate

Transportatorul national de gaze naturale Transgaz a solicitat SC InterAgro SA, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, sa sisteze consumul de gaze naturale la doua combinate chimice pana la limita de avarie, iar daca aceasta nu se va supune solicitarii, consumul va fi sistat direct de Transgaz.

Transgaz explica aceasta decizie prin mentinerea temperaturilor scazute la nivelul intregii tari, ceea ce a determinat inrautatirea parametrilor de functionare ai Sistemului National de Transport (SNT), afectand siguranta in functionare a sistemului, se arata intr-un comunicat emis vineri de InterAgro.

"In caz contrar, vom fi nevoiti sa sistam transportul gazelor naturale catre cele doua combinate", se arata in adresa Transgaz de vineri, 17 decembrie, catre InterAgro, potrivit comunicatului.

Astfel, in cursul zilei de vineri, SC InterAgro SA a oprit functionarea combinatului chimic de la Bacau, urmand sa diminueze consumul de gaze naturale la nivelul solicitat de Transgaz si la un al doilea combinat.

"Presiunea si debitul gazelor naturale au scazut la toate combinatele chimice, ceea ce determina cresterea costurilor de productie, concomitent cu scaderea capacitatii de productie.

SC InterAgro SA considera ca deciziile Transgaz de sistare a livrarilor de gaze catre combinatele chimice ar trebui mai bine fundamentate si luate dupa analize detaliate, astfel incat pagubele sa fie cat mai mici pentru consumatorii intreruptibili", spun reprezentantii InterAgro.

Pana in prezent, operatorul national de transport nu a mai oprit livrarea de gaze catre industria chimica la astfel de temperaturi, de regula, decizii atat de radicale se luau in conditiile in care temperatura era cu mult mai scazuta decat cea inregistrata in aceasta perioada, afirma oficialii InterAgro.

Gazele naturale destinate industriei chimice, rezultate in urma sistarii livrarilor, sunt redirectionate catre populatie, pentru asigurarea energiei termice.

Populatia este alimentata cu gaze naturale de catre furnizori privati, cei mai mari fiind E.On (Distrigaz Nord) si GDF Suez (Distrigaz Sud).

Aceste companii au responsabilitatea de a asigura necesarul de consum al populatiei.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#InterAgro, #Transgaz, #sistare, #consum, #gaze, #combinate , #stiri Transgaz