Transgaz a decis cresterea cantitatii de gaze importate din Rusia

Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 14:54
1656 citiri
Transgaz a decis cresterea cantitatii de gaze importate din Rusia

Compania Transgaz a decis, marti, suplimentarea cantitatii de gaze naturale importate din Rusia cu un milion de metri cubi, ajungandu-se astfel la aproximativ 10 milioane metri cubi de gaze, in conditiile in care consumul a crescut cu aproape 19% fata de cel din urma cu doua saptamani, relateaza NewsIn.

"Noi am luat in considerare inca de saptamana trecuta marirea importurilor de gaz de la rusi.

Sigur, in masura in care s-au gasit cantitati disponibile in sistemul de transport, ele s-au acordat.

Astazi se importa cam 10 milioane metri cubi, cu un milion mai mult decat ieri (luni-n.r.).

Daca am avea mai multe gaze, conditiile ar fi mult mai bune, dar suntem in stare sa gestionam sistemul, nu au aparut probleme deosebite.

Presiunile de intrare in statiile de predare a marilor localitati sunt la limita permisa de alimentare cu gaze", a anuntat directorul general adjunct al Transgaz, Ioan Rusu.

Acesta a spus ca, de la declansarea valului de frig, in Romania consumul de gaze naturale a crescut de la 55 milioane metri cubi, la o temperatura medie pe tara de -5 grade Celsius, la 62 - 65 milioane metri cubi, la temperaturi medii de -17 grade Celsius.

"Acest consum este unul extrem de ridicat si este destinat in proportie de 90% consumatorilor casnici si pentru CET-uri, care ofera populatiei caldura si apa calda.

Scaderea la nivelul tarii cu 5 grade Celsius a temperaturii duce la un consum suplimentar de circa 3 milioane metri cubi pe zi", a precizat Ioan Rusu.

Potrivit reprezentantilor Transgaz, in acest moment, capacitatea de inmagazinare a gazelor naturale este de 25 milioane metri cubi pe zi.

Pana acum, Transgaz a decis limitarea sau inchiderea furnizarii de gaze catre mai multi agenti economici: Electrocentrale Bucuresti, combinatele chimice din grupul Interagro, Alum Tulcea, Azomures Tg. Mures, Upsom Ocna Mures, iar luni s-a luat decizia de a mai reduce livrarea catre cinci-sase CET-uri si catre Doljchim Craiova.

Ministerul Economiei a declarat situatie de urgenta, incepand de luni, din cauza dificultatilor semnalate in alimentarea cu gaze a consumatorilor, urmand ca furnizarea de gaze naturale sa fie oprita pentru consumatorii intreruptibili.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat luni seara ca Romania are o cantitate suficienta de gaz in stoc, dar nu poate fi extras din depozite la capacitate maxima din cauza temperaturilor reduse, precizand ca a instituit situatia de urgenta pentru a putea reduce cantitatea de gaze furnizate consumatorilor industriali.

Ministrul a precizat ca, in acest moment, nu sunt probleme in ceea ce priveste asigurarea gazului pentru consumatorii casnici.

El a precizat ca declararea situatiei de urgenta a fost necesara pentru a crea cadrul legal care permite reducerea cantitatii de gaze furnizate consumatorilor industriali, sau chiar intreruperea furnizarii, prioritar fiind cosumul casnic.

Cei mai mari consumatori ce au statut intreruptibil sunt Azomures, InterAgro si Electrocentrale Bucuresti. 

#crestere, #gaz, #import, #rusia, #transgaz , #stiri Transgaz