Transgaz va cheltui pana la 6,6 milioane de lei pentru rezilierea contractelor, dupa esecul Nabucco

Vineri, 02 August 2013, ora 11:55
1602 citiri
Transgaz va cheltui pana la 6,6 milioane de lei pentru rezilierea contractelor, dupa esecul Nabucco

Compania nationala de transport al energiei electrice, Transgaz, va cheltui, pe langa provizionul de 110,7 milioane de lei, alte 6,6 milioane de lei dupa esecul proiectului Nabucco, in special pentru rezilierea unor contracte, potrivit unui raport al companiei transmis vineri Bursei de Valori Bucuresti.

Oficialii companiei au raspuns unor intrebari adresate de catre actionari, una dintre ele vizand destinatia sumei de pana la 6,6 milioane de lei pe care Transgaz o va cheltui in plus fata de provizionul de 110,7 milioane de lei constituit in urma deciziei consortiului Shah Deniz II de a nu selecta proiectul Nabucco drept ruta de transport al gazelor spre Europa.

"Potentiale alte cheltuieli in sarcina SNTGN Transgaz SA Medias, ce decurg din calitatea de asociat in cadrul companiei Nabucco Gas Pipeline International GmbH, reprezinta in principal costuri cu rezilierea tuturor contractelor aflate inca in derulare (contracte de consultanta, contracte de inchiriere a spatiilor pentru birouri, contracte leasing autoturisme s.a.), costuri privind personalul, costuri privind arhivarea si gestionarea bazei de date si documente ale companiei Nabucco Gas Pipeline International GmbH si ale companiilor nationale Nabucco", se arata in raport.

De asemenea, intrebati ce masuri concrete vor lua pentru a atenua efectele provizionului asupra rezultatelor financiare, reprezentantii Transgaz au precizat ca iau in calcul "optimizarea nivelului si structurii cheltuielilor operationale, masurile concrete urmand a fi detaliate in planul de administrare ce se va intocmi de catre noul consiliu de administratie".

Transgaz nu va recupera niciun ban la iesirea din consortiul Nabucco

In plus, compania spune ca nu se asteapta sa recupereze vreo suma de bani din iesirea din asocierea consortiului Nabucco.

"Avand in vedere incertitudinea monetizarii activelor financiare ale companiei Nabucco Gas Pipeline International GmbH, provizionul pentru deprecierea imobilizarilor financiare a fost constituit la nivelul contributiei efective a SNTGN Transgaz SA la capitalul social al Nabucco Gas Pipeline International GmbH si nu a luat in considerare probabilitatea unor vanzari efective de active reziduale ale companiei in care suntem asociati", mai arata raportul.

Reprezentantii Transgaz sustin ca exista suficiente motive pentru care bugetul de venituri si cheltuieli din acest an sa fie rectificat. Printre argumente, ei mentioneaza modificarea tarifelor de transport al gaze si cantitatile estimate spre a fi transportate, trecerea de la standardele romanesti de contabilitate la cele internationale, dar si provizionul inregistrat ca urmare a neselectarii proiectului Nabucco drept ruta de transport al gazelor.

Transgaz a anuntat, la 26 iulie, ca va inregistra un provizion de depreciere a imobilizarilor financiare de 110,7 milioane de lei, care reprezinta contributia Transgaz la capitalul social al Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

"De asemenea, in perioada urmatoare, SNTGN Transgaz SA Medias va inregistra potential si alte cheltuieli rezultate din obligatiile ce-i revin in calitate de asociat in cadrul Nabucco Gas Pipeline International GmbH si care sunt estimate ca nu vor depasi 6,6 milioane lei", au mai spus reprezentantii Transgaz.

La finele lunii iunie, consortiul care dezvolta zacamantul de gaze Shah Deniz II din Azerbaidjdan a anuntat ca a selectat proiectul TAP pentru a transporta gazele spre Europa, in detrimentul proiectului Nabucco, unde, printre actionari, se numara si Transgaz.

Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#reziliere contract Nabucco, #contract Transgaz Nabucco, #pierderi Nabucco Romania , #stiri Transgaz