Turcia nu vrea un al saptelea partener in proiectul conductei Nabucco

Miercuri, 27 Februarie 2008, ora 14:09
995 citiri
Turcia nu vrea un al saptelea partener in proiectul conductei Nabucco

Proiectul conductei de gaze naturale Nabucco, derulat de sase tari, este "suficient de aglomerat" si nu este nevoie in prezent, de luarea in discutie a unui al saptelea partener, a declarat seful companiei de gaze naturale de stat Botas, citat de Reuters.Gaz de France a anuntat miercuri ca este in continuare pregatita sa se alature proiectului Nabucco, destinat sa ajute Europa sa diversifice importurile de gaze naturale pentru a reduce dependenta de Rusia, in cazul in care implicarea va fi aprobata de consortiu.


Turcia a blocat implicarea Gaz de France din cauza unui proiect aprobat de Adunarea Legislativa Nationala Franceza, potrivit caruia este ilegala negarea faptului ca armenii au suferit un genocid sub ocupatie otomana in Primul Razboi Mondial. Proiectul nu a fost votat ca lege.


Participarea companiei germane RWE, aleasa recent ca al saselea partener cu sprijinul Ankarei, a impulsionat proiectul, a declarat pentru Reuters presedintele Botas, Saltuk Duzyol.


"Cred ca avem un inceput foarte bun. Este prea devreme sa vorbim de un al saptelea partener. Abia am adaugat a sasea companie in consortiu. O structura formata din sase parteneri este destul de aglomerata in termeni de management", a declarat acesta in cadrul unui interviu.


Ceilalti parteneri din cadrul proiectului, care urmeaza sa transporte gazele naturale din Marea Caspica, prin Turcia si Balcani, in Europa Centrala, sunt OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania).


Duzyol nu a exclus cu desavarsire un al saptelea partener in proiect.


"Este posibil, desigur, in cazul in care toti partenerii considera ca includerea celui de-al saptelea partener va intari proiectul, insa trebuie sa luam aceasta decizie impreuna", a mai spus acesta si a cerut Uniunii Europene sa joace un rol mai puternic in cadrul Nabucco.


Duzyol a mai spus ca este o diferenta prea mare de pret intre Turcia si tarile Uniunii Europene, adaugand ca preturile convenite vor fi in totalitate bazate pe costuri.


Turcia a transmis ca nu este posibil ca proiectul sa depinda numai de gazele naturale din Azerbaijan si Turcia planuieste sa implice si alte state din zona marii Caspice.


"Irakul are un potential important, care ar trebui sustinut si, pana la un anumit nivel, gazele naturale rusesti ar putea fi, de asemenea, folosite in acest proiect", a mai spus Duzyol.