Turcia va semna acordul pentru Nabucco in iulie

Joi, 25 Iunie 2009, ora 14:37
1192 citiri
Turcia va semna acordul pentru Nabucco in iulie

Guvernul turc a promis joi ca va semna un acord privind participarea la proiectul energetic Nabucco cu alte state membre ale Uniunii Europene, acord pe care Europa il asteapta pentru a demara proiectul ce va reduce dependenta de Rusia, scrie AFP, citat de NewsIn.

"Credem ca un acord va fi semnat, daca va fi posibil, pana la jumatatea lunii iulie", a declarat ministrul turc insarcinat cu negocierile de aderare la UE, Egemen Bagis, cu ocazia unei conferinte de la Bruxelles.

Este vorba de un acord negociat sub auspiciile Comisiei Europene, privind conditiile de tranzit ale gazelor naturale prin cele cinci state implicate, patru dintre care sunt membre ale UE (Austria, Ungaria, Romania, Bulgaria) si Turcia.

Operatorii Nabucco tintesc sa construiasca o conducta de 3,300 km, care sa transporte 31 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Conducta, ce va fi finantata in proportie de o treime de proprietari si de doua treimi de banci, este menita sa diversifice sursele de combustibil si sa reduca dependenta de gazele rusesti incepand cu 2013.

Consortiul este format din companiile OMV (Austria), RWE (Germania), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania).

Turcia vrea sa semneze un contract care sa ii ofere posibilitatea sa isi asigure propria aprovizionare si nu sa fie doar o cale de tranzit pentru Uniunea Europeana.

Liderii politici turci au amenintat, pe de alta parte, ca vor analiza sustinerea acordata acestui proiect din cauza negocierilor de aderare la UE, momentan blocate.

"Este incredibil ca in momentul in care Uniunea Europeana este confruntata cu o criza energetica, nu putem deschide negocierile privind capitolul pe energie", a declarat Bagis.

Acesta a tinut sa sublinieze ca Turcia este "parte a solutiei, nu parte a problemei". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord, #gaze, #proiect, #tranzit, #ue , #stiri Transgaz