Turcia vrea ca Nabucco sa fie construit cat mai curand posibil

Luni, 13 Aprilie 2009, ora 09:26
1007 citiri
Turcia vrea ca Nabucco sa fie construit cat mai curand posibil

Ministrul turc al energiei, Hilmi Guler, a declarat ca Ankara vrea ca proiectul de gazoduct Nabucco, ce urmeaza sa transporte gaz de la Marea Caspica in Europa, ocolind Rusia, sa fie construit cat mai repede posibil, relateaza ziarul Zaman.

El a precizat ca Turcia se asteapta ca un acord pentru acest proiect sa fie semnat in iunie, cu conditia ca guvernele europene sa dea un raspuns pana la sfarsitul lunii aprilie.

"Am trimis scrisori tarilor UE incluse in proiectul de gazoduct Nabucco si le asteptam raspunsurile. Speram sa semnam acordurile pana in iunie, daca acestea vor trimite raspunsurile pana la sfarsitul lui aprilie", a spus oficialul UE depinde in prezent de gazul natural rusesc, din care o mare cantitate tranziteaza Ucraina.

Nabucco vizeaza sa reprezinte atat o alternativa la acest itinerariu, cat si la gazul rusesc.

Lansat in 2002, proiectul ar urma sa conecteze regiunea caspica de vestul Europei. Conducta ar trebui sa traverseze Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria.

Conducta ar avea ca punct de plecare granitele Turciei cu Georgia si Iran, iar ca punct final nodul Baumgarten din Austria (nod important in care sunt colectate gazele rusesti care sunt tranzitate catre vestul Europei).

De asemenea se iau in calcul legarea la conducta de transport si a altor surse de gaze disponibile din zona, (Siria, Irak, Egipt), potrivit datelor de pe portalul Transgaz.

Constructia gazoductului cu o lungime de 3.300 de kilometri urmeaza sa inceapa in 2011, iar primele livrari sunt asteptate in 2014.

Costul proiectului este estimat la 7,9 miliarde de euro. Turcia vrea 15% din gazul care urmeaza sa fie transportat prin Nabucco, pentru uz intern, potrivit lui Guler. 

#proiect, # conducta, # acord, # gaz, # UE , #stiri Transgaz