UE si SUA sprijina Nabucco "doar pe hartie"

Marti, 02 Martie 2010, ora 15:43
1174 citiri
UE si SUA sprijina Nabucco "doar pe hartie"

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat marti, la Sofia, ca Uniunea Europeana si Statele Unite sustin proiectul gazoductului Nabucco "doar pe hartie" si nu fac suficiente eforturi pentru a-l realiza si a reduce dependenta "reala" a UE de gazele importate din Rusia.

Borisov a afirmat ca Bulgaria a obtinut deja finantarea necesara tronsonului local al Nabucco si este pregatita sa inceapa lucrarile de constructie a gazoductului, insa "Bruxellesul nu face progrese", precizeaza Mediafax.

"Toate tarile din Europa de Vest, alaturi de Statele Unite (..) au facut proiectul o prioritate. Ceea ce vad eu insa este ca proiectul este o prioritate doar in cuvinte. Am pus deoparte banii necesari si putem incepe chiar de maine constructia. Statele Unite si Uniunea Europeana trebuie sa arate clar de ce proiectul este inca la punctul zero", a spus premierul bulgar, care gazduieste la Sofia un summit pe teme energetice.

Proiectul Nabucco vizeaza transportul direct de gaze naturale extrase din regiunea Caspica si Asia Centrala catre statele Uniunii Europene, pentru a reduce dependenta Europei de gazele importate din Rusia, care asigura in prezent circa 25% din necesarul blocului comunitar.

Gazoductul ar urma, conform proiectului, sa parcurga 3.300 de kilometri, tranzitand Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria catre un hub de gaze naturale din Austria.

Costurile investitiei sunt estimate la 7,9 miliarde de euro, iar proiectul este dezvoltat de consortiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Medias (TGN), OMV Austria (actionarul majoritar al Petrom - SNP), MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia si RWE Germania.

Termenele din proiect ofera anii 2014-2015 drept interval indicativ pentru primele transporturi de gaze naturale realizate prin gazoduct, care va avea o capacitate de circa 31 miliarde metri cubi pe an.

Cea mai dificila problema intampinata de proiect este asigurarea contractelor de furnizare de gaze naturale de la producatorii din regiunile amintite.

Desi UE, tarile de tranzit si companiile implicate in proiect au purtat discutii pe aceasta tema cu oficiali din Irak, Azerbaijan sau Turkmenistan, fiind analizat chiar si Iranul drept posibil furnizor, consortiul nu a incheiat inca niciun contract concret.

Unii analisti considera ca proiectul ar putea sa nu fie realizat niciodata, in lipsa unor contracte de furnizare, noteaza Reuters.

Seful consortiului Nabucco, Reinhard Mitschek, prezent la Sofia, a declarat pentru Reuters ca anticipeaza ca primele acorduri concrete de furnizare, cu Azerbaijanul si Irakul, pentru cel putin 8-10 miliarde metri cubi pe an, sa fie semnate in aceasta vara.

RWE a anuntat totodata ca spera sa asigure primele contracte angajante de furnizare in prima jumatate a acestui an.

Comisarul European pentru Energie, Guenter Oettinger, a declarat, la summit-ul de la Sofia, ca sunt asteptate progrese la proiectul Nabucco pentru acest an si ca potentiali furnizori importanti de gaze vor fi invitati in urmatoarele saptamani la Bruxelles.

"Nabucco se va realiza si se poate realiza daca ajungem la o situatie in care toate partile implicate sa aiba ceva de castigat", a afirmat oficialul Comisiei Europene, executivul Uniunii Europene.

Oettinger a precizat ca Nabucco ramane principala prioritate a Uniunii Europene in domeniul gazelor, insa blocul ar putea sustine si alte proiecte care dezvolta coridorul de sud (de tranzit al gazelor naturale) si "nu va sta in calea" proiectului South Stream, dezvoltat de grupul rus Gazprom si cel italian Eni, potrivit AFP.

Proiectul South Stream are rolul de a elimina Ucraina de pe ruta de tranzit a gazelor rusesti importate in Europa, dar este considerat de multi analisti si observatori drept un concurent al Nabucco. 

 

#gazoduct, #nabcco, #realizare, #sprijin , #stiri Transgaz