UE si Turcia vor coopera in cadrul proiectului Nabucco

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 15:01
1467 citiri
UE si Turcia vor coopera in cadrul proiectului Nabucco

Oficiali turci si ai Uniunii Europene au declarat vineri ca sunt increzatori ca un acord pentru cooptarea Turciei in cadrul proiectului energetic european Nabucco va fi semnat in curand, informeaza Reuters, citat de NewsIn.

Ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu a declarat dupa o serie de discutii la Bruxelles ca un acord ar putea fi semnat inainte de sfarsitul acestei luni, insa primul ministru Tayyip Erdogan a precizat ca un astfel de eveniment nu va putea avea loc inainte de luna iulie.

"Sper ca in luna iulie sa aiba loc ceremonia de semnare", a declarat Erdogan, ce se afla la Bruxelles pentru a incerca reluarea dialogului privind aderarea Turciei la UE.

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a declarat cu ocazia unei conferinte de presa tinuta impreuna cu Davutoglu ca "putem spera sa vedem in curand un pas major pentru implicarea Turciei in proiectul Nabucco".

Sustinerea Turciei este considerata vitala pentru lansarea conductei Nabucco, ce are o capacitate planificata de 31 miliarde metri cubi pe an pana in 2014, scopul fiind reducerea dependentei europene de Rusia prin livrarile de gaze provenite din Asia.

Turcia, care detine putine rezerve de hidrocarburi proprii, a declarat ca doreste sa foloseasca 15% din totalul pompat prin conducta pentru nevoile proprii, in schimbul dreptului de tranzit.

Operatorii Nabucco tintesc sa construiasca o conducta de 3,300 km, care sa transporte 31 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Conducta, ce va fi finantata in proportie de o treime de proprietari si de doua treimi de banci, este menita sa diversifice sursele de combustibil si sa reduca dependenta de gazele rusesti incepand cu 2013.

Consortiul este format din companiile OMV (Austria), RWE (Germania), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania). 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord, #cooperare, #proiect , #stiri Transgaz