Urmatorul summit energetic, va fi consacrat "coridorului sudic"

Sambata, 25 Aprilie 2009, ora 13:12
2044 citiri
Urmatorul summit energetic, va fi consacrat "coridorului sudic"

Urmatorul summit energetic, ce va fi consacrat proiectului "coridorului sudic" pentru diversificarea aprovizionarii cu gaz a Europei, va avea loc in 8 mai la Praga, a anuntat sambata vicepremierul ceh Alexandr Vondra, a carui tara asigura presedintia semestriala a UE, transmite AFP. 

Urmatorul summit energetic, ce va fi consacrat proiectului "coridorului sudic" pentru diversificarea aprovizionarii cu gaz a Europei, va avea loc in 8 mai la Praga, a anuntat sambata vicepremierul ceh Alexandr Vondra, a carui tara asigura presedintia semestriala a UE, relateaza Newsin.

"Urmatorul summit, din 8 mai, de la Praga, va transmite un semnal clar ca Uniunea Europeana a trecut de la stadiul de declaratii de intentie la cel de realizare" a proiectelor, a declarat el in cea de a doua zi a reuniunii energetice de la Sofia.

Proiectul "coridorului sudic" vizeaza sa dezvolte cooperarea dintre Uniunea Europeana, tarile din Caucaz, Asia centrala si eventual cele din Orientul Mijlociu, a adaugat el.

"Ar trebui sa ne luam angajamentul de a finaliza proiectele de cooperare din regiunea Marii Caspice pana la sfarsitul anului (....) si de a semna acordul interguvernamental privind proiectul de gazoduct Nabucco anul acesta", a spus Vondra.

Lansat in 2002, proiectul Nabucco ar urma sa conecteze regiunea caspica de vestul Europei. Conducta ar trebui sa traverseze Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria.

Conducta ar avea ca punct de plecare granitele Turciei cu Georgia si Iran, iar ca punct final nodul Baumgarten din Austria (nod important in care sunt colectate gazele rusesti care sunt tranzitate catre vestul Europei).

De asemenea se iau in calcul legarea la conducta de transport si a altor surse de gaze disponibile din zona, (Siria, Irak, Egipt), potrivit datelor de pe portalul Transgaz.

Constructia gazoductului cu o lungime de 3.300 de kilometri urmeaza sa inceapa in 2011, iar primele livrari sunt asteptate in 2014. Costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro.

Insa proiectul nu a gasit deocamdata investitorii necesari, iar tarile europene care il sustin nu a semnat inca acordul interguvernamental care sa permita trecerea la stadiul de aplicare. Turcia, care a amenintat in ianuarie ca va bloca Nabucco daca nu vor fi inregistrate progrese in negocierile sale de aderare la UE, a anuntat vineri la Sofia ca sustine proiectul. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conducta, #gaze, #investitori, #nabucco, #turcia , #stiri Transgaz