Videanu: South Stream va trece prin Romania

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 15:14
1673 citiri
Videanu: South Stream va trece prin Romania

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a declarat, joi, ca gazoductul South Stream, sustinut de Rusia si Italia, va trece si prin Romania, precizeaza Mediafax.

"Am reusit sa deschidem dialogul cu Federatia Rusa. Romania este implicata in toate proiectele din zona sudica (a Europei - n.r.). South Stream trece prin Romania, AGRI si Nabucco la fel. Toate acestea fac din Romania un jucator foarte important", a afirmat Videanu, joi, la videochatul ziarului Gandul.

Directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a declarat, la 9 aprilie, ca Romania nu mai poate lua locul Bulgariei in proiectul South Stream, dar ar putea fi construit un tronson catre aceasta, fie pe sub Marea Neagra fie pe teritoriul bulgaresc.

Romania a avut discutii pe tema dezvoltarii South Stream, iar potrivit unei declaratii din luna martie a lui Videanu, transportatorul de gaze Transgaz Medias (TGN) a primit invitatia oficiala a Moscovei de a intra in proiect.

Autoritatile ruse au semnat deja acorduri interguvernamentale privind constructia gazoductului cu Bulgaria, Serbia, Grecia, Ungaria, Slovenia si Croatia.

In proiect va fi inclusa si Austria.

Conducta South Stream, cu o lungime de circa 900 de kilometri, va trece pe sub Marea Neagra, din Novorosisk pana la Varna, in Bulgaria, urmand sa transporte gaze rusesti catre Europa, ocolind Ucraina.

Gazoductul Nabucco este dezvoltat de un consortiu de companii din care fac parte Transgaz Medias, MOL (Ungaria), OMV (Austria, actionarul majoritar al Petrom), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) si RWE (Germania).

Gazoductul are ca scop diversificarea surselor de furnizare a Europei cu gaze naturale prin accesarea producatorilor din regiunea Caspica si Asia Centrala.

Romania, Georgia si Azerbaijan au semnat la 13 aprilie, la Bucuresti, un acord de transport al gazelor catre UE prin proiectul Azerbaijan Georgia Romania Interconnector (AGRI), care prevede constructia unor terminale de gaze naturale lichefiate, inclusiv in portul Constanta.

Videanu a mai spus ca proiectul AGRI este cel mai ieftin si mai rapid proiect de transportul al energiei catre Europa, iar din 2011, cand sistemul de gaze national va fi conectat cu cel al Bulgariei, Romania va avea conexiuni energetice cu toate statele membre ale UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#South Stream gaze naturale romania videanu , #stiri Transgaz