Viitoarea conducta de gaze Giurgiu-Ruse va beneficia de o cofinantare de circa 9 milioane euro

Marti, 09 Martie 2010, ora 09:53
1643 citiri
Viitoarea conducta de gaze Giurgiu-Ruse va beneficia de o cofinantare de circa 9 milioane euro

Comisia Europeana a aprobat o cofinantare de 8,9 milioane euro pentru proiectul de interconectare a Sistemului National de Transport al gazelor naturale din Romania cu cel din Bulgaria, pe ruta Giurgiu-Ruse, si inca 18 milioane euro pentru alte doua proiecte din sectorul energetic.

"Suma (de 8,9 milioane euro n.r.) va fi repartizata intre cele doua companii, Transgaz si Bulgartransgaz, in functie de valoarea investitiei pe teritoriul fiecarei tari", se arata intr-un comunicat transmis de Transgaz luni Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Astfel, CE a aprobat la 4 martie cofinantarea a 43 de proiecte comunitare majore in sectorul energetic, menite sa asigure atat cresterea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale si energie electrica, cat si securitatea energetica a Europei.

Intre cele 43 de proiecte, trei au fost trimise de catre transportatorul national de gaze Transgaz.

In total, fondurile comunitare aprobate pentru cofinantarea acestor trei proiecte se ridica la 27 milioane euro, pentru Romania, Ungaria si Bulgaria.

Primul proiect este in valoare totala de de 16,6 milioane euro si priveste proiectul de interconectare a Sistemului National de Transport al gazelor naturale din Romania cu cel similar din Ungaria, pentru conducta Szeged-Arad, Romania urmand sa primeasca 8,28 milioane euro, iar Ungaria 8,32 milioane euro.

Un al doilea proiect aprobat este cel pentru implementarea fluxului reversibil la statiile de masurare a gazelor naturale de la Isaccea si Negru Voda, in vederea imbunatatirii sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale a Romaniei si Bulgariei.

Astfel, "pentru infrastructura si echipamentul care sa permita fluxul invers de gaze, in cazul intreruperii pe termen scurt a furnizarii cu gaze naturale", cofinantarea pentru Transgaz este de 1,56 milioane euro.

Cel de-al treilea proiect aprobat este cel legat de viitoarea conducta Giurgiu-Ruse, iar directorul general adjunct al Transgaz, Ioan Rusu, declara in octombrie ca, daca CE va aproba finantarea de aproximativ 10 milioane euro pentru acest proiect, atunci conducta de interconectare a retelelor de gaze cu Bulgaria, Giurgiu-Ruse, ar putea fi finalizata in 2012, intrucat "CE conditioneaza aceaste fonduri europene de finalizarea proiectului in termen de doi ani".

Totodata, CE a aprobat o cofinantare de 200 milioane euro pentru proiectul gazoductului Nabucco, aceasta finantare urmand sa fie acordata beneficiarilor - Romania (Transgaz), Austria (OMV), Ungaria (Mol), Turcia (Botas), Bulgaria (Bulgargaz) si Germania (RWE) - in urmatoarele 18 luni.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conducta, #energetic, #gaze, #sector , #stiri Transgaz