Cum ar ajuta turismul plata TVA la incasarea facturii

Duminica, 15 Iulie 2012, ora 16:33
2273 citiri
Cum ar ajuta turismul plata TVA la incasarea facturii

Pe langa problemele de infrastructura care ingreuneaza dezvoltarea turismului din Romania, operatorii din domeniu se confrunta si cu imposibilitatea de a-si asigura cash flow-ul sau de a achita facturile din cauza termenelor foarte lungi de incasare a facturilor.

In acest sens, Federatia Patronatelor din Turism si Servicii solicita Guvernului o decizie urgenta de modificare a sistemului fiscal in sensul efectuarii platii TVA la incasarea facturii, in asa fel incat sa nu fie blocati operatorii din turism, precum hoteluri, agentii sau tur operatori, din cauza obligativitatii de a plati statului taxa pe valoarea adaugata inainte de a incasa banii pentru serviciul respectiv, se arata intr-un comunicat de presa remis Business24.

Mai mult, operatorii din industria turismului trebuie sa isi asigure si finantarea si pentru indeplinirea serviciilor facturate. Adaugarea la aceste plati a unui TVA este nejustificata, afirma Dan Matei Agathon, presedinte al Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii, din moment ce factura nu a fost incasata. Acest lucru ingreuneaza activitatea din turism.

Se da astfel exemplul unui hotel care organizeaza un eveniment. Hotelul emite factura dupa ce clientii parasesc locatia, iar TVA-ul devine exigibil in momentul emiterii facturii. In cazul in care clientul nu achita factura in termen, hotelierul se afla in fata mai multor probleme. El este nevoit sa achite facturile furnizorilor, dar trebuie sa achite si TVA-ul datorat la Bugetul de Stat. Daca in relatia cu furnizorii se poate negocia o intarziere a platii, in relatia cu ANAF acest lucru nu se poate, riscand astfel blocarea conturilor.

In acelasi mod, agentiile de turism si tour operatorii emit facturi catre turisti cand efectueaza rezervarea, dar turistul achita doar un avans.

"De foarte multe ori, distanta de timp dintre avans si plata finala poate fi de cateva luni, TVA-ul insa devenind exigibil la emiterea facturii fiscale. In cazul acesta, agentul economic se vede nevoit sa achite acest TVA din resurse proprii. Cel mai grav este atunci cand turistul renunta la pachet, agentul economic urmand sa isi recupereze sumele achitate in plus abia in urmatoarea luna sau pe termen chiar mai lung," se arata in comunicat.

Conform acestuia, taxele din Romania pe activitatea din turism sunt mai mari decat in statele concurente, ceea ce ii pune pe investitori intr-o postura dificila. Plata TVA la emiterea facturii transforma demersul de crestere a calitatii serviciilor oferite in turism si de limitare e preturilor, intr-un proces anevoios, explica Agathon.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#plata TVA facturi turism, #facturi turism, #turism romania, #masuri guvern plata TVA , #Afaceri in turism