Hans Weiss, austriacul care a renuntat la IT pentru propriul hotel "natural"

Sambata, 01 Februarie 2014, ora 00:00
3072 citiri
Hans Weiss, austriacul care a renuntat la IT pentru propriul hotel "natural"

Hans Weiss, proprietarul hotelului Steinschalerhof din regiunea Mostviertel, in Austria Inferioara, vorbeste depre afacerea sa, inceputa in urma cu 16 ani. Dupa sute de ore petrecute calatorind in interes de afaceri, a decis ca poate conduce o afacere si fara aceste sacrificii.

Desi era inginer IT, Hans Weiss a ales sa se intoarca la casa parinteasca si sa duca o viata cat mai traditionala cu putinta. De aici pana la a face o afacere din asta a mai fost un pas.

Prima investitie mare a fost de 3,5 milioane de euro, iar acum are propriul hotel de patru stele cu gradini intinse pe 48.000 de metri patrati.

Cultiva plante dintre cele mai rezistente, astfel incat productia sa nu se opreasca pe timpul iernii austriece, si a facut din asta o adevarata atractie pentru turistii sai.

"Ca sa ne pastram peisajul trebuie sa folosim natura. Daca nu o folosesti, ea va fi distrusa din varii motive. Sunt cateva exemple in Austria Inferioara: Austria Inferioara este foarte bogata in orhidee. Chiar langa Viena, exista o zona extrem de bogata in orhidee.

In fiecare sambata si duminica erau sute de oameni care veneau pentru acele orhidee. Oamenii au inchis zona si au interzis oamenilor sa calce pe acea portiune, iar in ziua de astazi nu mai exista deloc orhidee acolo. Ideea este sa folosesti natura intr-un mod sustenabil", sustine managerul.

Teoria se aplica si in Romania, sustine managerul. "Am vazut cateva regiuni foarte frumoase, cu gradini frumoase, dar daca nu sunt folosite, ele se distrug", completeaza acesta.

Businessul sau ii permite un lux pe care putini oameni de afaceri si-l permit: poarta mereu cate o pereche de Lederhosen, o tinuta comoda "potrivita si pentru o intalniere importanta de business dar si pentru a-i intampina pe oaspeti", spune acesta.

"Astfel de salopete purta si bunicul si strabunicul meu. Era tinuta absolut normala pana in momentul in care a inceput globalizarea. Pe de-o parte globalizarea e un lucru rau, distruge traditiile, pe de alta parte, globalizarea este un lucru bun. Faptul ca voi puteti afla despre specialitatea noastra, despre coarne, e bine", explica Hans Weiss.

Managerul hotelului aseamana globalizarea cu o "lumanare aprinsa": "Daca aprinzi o alta lumanare cu ea, e foarte bine, prima lumanare nu a pierdut nimic. Asa e si cu informatia, 'cunoasterea'. Dar tricourile din Bangladesh care inlocuiesc Lederhosen-ii traditionali nu sunt un lucru bun".

"Regionalizarea lupta impotriva globalizarii. Noi incercam sa ramanem aici, sa muncim in regiune, sa aducem turisti si venituri, locuri de munca, chiar folosindu-ne de aceste coarne (fructele coarne - n. red), ca marca inregistrata", completeaza proprietarul hotelului Steinschalerhof.

Un alt element pe care il exploateaza din plin este productia din cidru, produs pentru care zona sa devine tot mai cunoscuta.

"Ne aflam intr-o regiune in care se face cidru, de asemenea. Am avut in trecut o importanta foarte mare pe acest segment. Iar daca in anii '60-'70 popularitatea zonei a scazut, acum ea incepe sa creasca din nou", sustine omul de afaceri.

"Anii '60-'70 au fost si primii ani ai globalizarii, iar acum miscarea este aceea de intoarcere la ceea ce aveam odata. Noi doar cafeaua o cumparam de la targ, cafea din Nicaragua. O numim 'produs regional de peste hotare'. Oamenii produc acea cafea in cantitati limitate, iar noi, cumparand, sustinem acele lucruri", explica Hans Weiss teoria care sta chiar la baza businessului sau.

Care este povestea din spatele Naturhotel Steinschalerhof?

Hotelul nostru este un hotel "natural", cu mancare obtinuta, in principiu, din gradina. Gradinile noastre au aproximativ 48.000 de metri patrati. O suprafata foarte mare pentru un hotel. Gradinaritul nu este o activitate doar pentru vara, gradinaritul este o activitate care trebuie sa te preocupe tot anul.

Am inceput aceasta afacere in urma cu 16 ani. Aveam deja propria afacere de dinainte, lucram in IT iar proiectele imi impuneau sa merg prin toata lumea, din Statele Unite pana in Beijing. Dupa cativa ani in acest ritm, ajung sa te saturi de calatorii.

Am inceput sa-mi numar zborurile, depasisera cifra de 500. Deja nu mai suportam nici macar sau aud de avion.

Hotelul este, de fapt, casa in care m-am nascut.

Spuneti-ne cate ceva despre designul interior al hotelului. Ati apelat la un specialist?

Da, am avut un "arhitect" special. Sotia mea se ocupa de fiecare detaliu, de design interior, de decoratiuni. Munceste constant alaturi de mine.

Cat ati investit in acest hotel?

A fost o investitie de foarte multi ani, asadar e greu de spus. Prima investitie mare a fost de 3.5 milioane de euro, dar investitiile nu se opresc niciodata. Anul trecut am construit un nou corp al hotelului pe partea cealalta a drumului, am facut acel pasaj acoperit intre cladiri. Si vor mai urma.

Este acest business unul profitabil?

Nu e ca si cand ai avea o afacere in Viena, dar este o afacere originala si ma bucur ca sunt aici.

Spuneti-ne cate ceva despre suprafetele pe care le detineti si despre gradinile dumneavoastra.

Gradinile noastre se intind pe 48.000 de metri patrati. Avem si doua gradini acoperite pe care le folosim fara incalzire, insa, folosind doar puterea soarelui. Acestea functioneaza inclusiv acum. Plantele cresc mai incet, dar cresc.

Pana la urma, ideea e sa alegi plante care nu au o problema cu temperaturile scazute, precum rucola. In general plantele din aceeasi familie cu rucola nu sunt atat de sensibile la temperaturi scazute.

Ca sa facem fata unor suprafete atat de mari, am angajat oameni sa lucreze alaturi de noi acele gradini si nu numai. Avem intre 50 si 60 de angajati, in functie de sezon.

Spre exemplu, unul dintre cei mai buni bucatari ai nostri lucreaza la noi pe timp de vara, cand este sezonul mai putin plin pentru el. Pe timp de iarna, el lucreaza intr-un complex de schi. La noi vine intre lunile aprile si decembrie.

Traiti si va desfasurati afacerea intr-un loc relaxant, cel putin asa se vede din exterior. Cat de relaxant este acest lucru pentru dumneavoastra?

Nu este intotdeauna relaxant. E mult mai usor cand locuiesti la cel putin doua minute distanta de birou. Eu locuiesc aici, lucru care poate fi si bun, avand in vedere ca nu pierd timp pe drumuri. Insa sunt mereu conectat la orice problema a hotelului.

Si totusi, cand si cum va relaxati?

Ma relaxez in plimbarile lungi pe muntii din imprejurimi. In anii "buni" ma plimb pe munte de 50 de ori pe an. In anii "rai", de doar 25 de ori.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#afaceri hotel, #hotel Steinschalerhof Austria, #hotel natural Austria, #Steinschalerhof Naturhotel , #Afaceri in turism