Falimentul operatorului britanic Thomas Cook declanseaza un tsunami pe piata turismului din intreaga lume

Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 11:41
8355 citiri
Falimentul operatorului britanic Thomas Cook declanseaza un tsunami pe piata turismului din intreaga lume
Foto: Pixabay

Operatorul britanic Thomas Cook, cea mai veche firma de turism din lume, a anuntat intrarea in faliment in data de 23 septembrie, dupa ce nu a putut strange fondurile necesare pentru supravietuire, in conditiile in care datoriile depaseau 1,7 miliarde de lire sterline.

Compania infiintata in anul 1841 detinea hoteluri, statiuni turistice, companii aeriene si nave de croaziera, dar se lupta pentru supravietuire dupa ce creditorii amenintasera ca se vor retrage dintr-un acord de salvare care a fost negociat timp de mai multe luni. La data anuntului de intrare in faliment, nu mai putin de 600.000 de turisti din intreaga lume au fost blocati in vacantele organizate de Thomas Cook. 150.000 dintre ei erau britanici.

Thomas Cook realiza o cifra de afaceri de aproximativ 10 miliarde lire sterline (11,32 miliarde euro) pe an si deservea 19 milioane de clienti pe an, din 16 tari. De mai multi ani insa compania era afectata de o concurenta acerba intre tour-operatori si un mediu economic incert in special in Marea Britanie, in contextul Brexitului si deprecierii lirei.

La doua saptamani de la anuntul privind falimentul gigantului Thomas Cook, autoritatile britanice au anuntat finalizarea unei operatiuni de repatriere a celor 140.000 de turisti britanici blocati in intreaga lume.

Pe data de 7 octombrie, autoritatea aeronautica civila din Marea Britanie (CAA) a precizat ca operatiunea, botezata 'Matterhorn', a reprezentat cea mai importanta operatiune de repatriere de dupa cel de-al doilea razboi mondial. In total, un numar de 150 de avioane au efectuat 746 de zboruri si au permis repatrierea a aproximativ 140.000 de persoane de la debutul operatiunii 'Matterhorn', in data de 23 septembrie, la cateva ore dupa ce touroperatorul Thomas Cook si-a anuntat falimentul.

Pe de alta parte, operatorul britanic de turism Hays Travel a anuntat ca va cumpara toate oficiile turistice din Marea Britanie ale touroperatorului Thomas Cook, tranzactia urmand sa duca la potentiala salvare a 2.500 de locuri de munca.

Grupul Thomas Cook, cea mai veche firma de turism din lume, avea 22.000 de angajati la nivel mondial, dintre care 9.000 numai in Marea Britanie, care si-au pierdut locul de munca odata cu falimentul companiei. Hays Travel va achizitiona toate cele 555 de oficii turistice si va cauta sa angajeze fostii angajati de la operatiunile de retail ale Thomas Cook.

Falimentul Thomas Cook s-a rostogolit catre mai multe tari, piete mari de turism si economiile lor precum cele din Spania, Grecia si Turcia fiind afectate, dar actionarii si creditorii companiei. De altfel, toate filialele Thomas Cook din alte trei tari europene - Germania, Austria si Polonia - au declarat falimentul.

Astfel, aproximativ 50.000 de turisti au ramas blocati in Grecia si alti 21.000 in Turcia. O serie de oficiali greci au avertizat ca falimentul touroperatorului britanic Thomas Cook va avea un impact pe termen lung asupra sectorului turistic din Grecia. "Vor fi consecinte", a declarat ministrul elen al Turismului, Charis Theocharis, adaugand ca Ministerul Turismului din Grecia lucreaza la un plan pentru compensarea pierderilor financiare.

In acest context, Asociatia Companiilor de Turism din Grecia (SETE) a estimat la 250 - 500 de milioane de euro pierderile economice pentru industria elena a turismului, in urma colapsului touroperatorului britanic. SETE a propus masuri de protejare a sectorului turismului din Grecia, inclusiv exceptarea de la plata TVA a facturilor necolectate de la Thomas Cook, exceptarea de plata taxei turistice a clientilor companiei britanice si reducerea TVA pentru pachetele turistice.

"Este un cutremur de magnitudinea 7 grade, iar tsunami-ul abia urmeaza", a declarat presedintele agentiilor de turism din insula Creta, Michalis Vlatakis. Potrivit acestuia, Thomas Cook avea contracte cu aproximativ 70% din toate hotelurile din insula Creta, numai in acest an touroperatorul britanic venise cu 400.000 de turisti in Creta.

La randul sau, presedintele Federatiei hotelierilor din Grecia, Grigoris Tassios, a spus ca falimentul Thomas Cook va da o lovitura serioasa hotelierilor, in conditiile in care multe pachete de vacante nu au fost platite in avans. "Situatia este dificila. Nu afecteaza numai turisti britanici dar si de alte nationalitati", a spus Grigoris Tassios.

In paralel, Ministerele de Finante si de Turism din Turcia au anuntat ca lucreaza la un pachet de sprijin financiar pentru companiile locale afectate de falimentul touroperatorului britanic Thomas Cook. Potrivit unui mesaj publicat pe contul de Twitter al Ministerului Turismului din Turcia, un numar de 21.033 de clienti ai Thomas Cook sunt in prezent in vacanta in Turcia. Ministerul Turismului mai informeaza ca pachetul de sprijinire a firmelor locale va fi pus in aplicare in cel mai scurt timp posibil.

De asemenea, in Bulgaria, unul din primii patru touroperatori, Astral Holidays, a anuntat incetarea operatiunilor si demararea procedurilor de insolventa dupa 24 de ani de activitate, ca urmare a falimentului partenerului britanic Thomas Cook. Astral Holidays era agentul local al Thomas Cook si se ocupa de miile de turisti straini pe care grupul britanic ii aducea in Bulgaria. In 2018 compania a realizat o cifra de afaceri de 16 milioane de euro, in scadere comparativ cu 2017 si 2016.

"Efectul de domino provocat de insolvabilitatea Thomas Cook in Germania si Belgia este la originea acestei decizii", a precizat directorul general de la Astral Holidays, Hristo Galbatchev.

Touroperatorul bulgar a precizat ca niciunul din clientii Thomas Cook sau clientii proprii care in prezent sunt in vacanta peste hotare nu au ramas izolati deoarece sejururile lor si biletele de intoarcere au fost deja acoperite. Doar aproximativ 200 de persoane care si-au platit deja calatoriile si urmau sa plece in scurt timp in vacanta vor fi despagubiti de compania de asigurari cu care lucreaza touroperatorul, a precizat Galbachev.

Falimentul tourperatorului britanic Thomas Cook a dat o lovitura dura sectorului turistic din Bulgaria, care este responsabil pentru aproximativ 12% din Produsul Intern Brut al tarii. Potrivit cifrelor comunicate de Ministerul Turismului, Bulgaria primeste aproximativ 450.000 de turisti Thomas Cook pe an.

In cazul Romaniei,aproximativ 2.000 de turisti romani au fost afectati de falimentul agentiei Thomas Cook, insa nimeni nu a intampinat dificultati, astfel incat sa fie necesara interventia statului pentru repatriere, declara, la doua zile de la anuntul falimentului, ministrul Turismului, Bogdan Trif.

"Acestia aveau pachete turistice luate de la agentii care foloseau si serviciile Thomas Cook. Am facut un grup de lucru, impreuna cu MAE si ANAT, si am cerut o raportare rapida sa vedem daca sunt turisti in dificultate care sa necesite repatriere, dar, din fericire, nu a fost cazul. La MAE s-a infiintat si un call-center, dar nu au fost sesizari", a spus Trif. Potrivit ministrului, cei mai multi din cei aproape 2.000 de turisti nici nu au apucat sa plece si isi vor primi banii inapoi de la agentii, dar a fost si un caz cu unii turisti deja plecati carora agentia de turism prin care au cumparat vacanta le-a achitat zilele ramase neplatite de Thomas Cook.

Vestea buna pentru turisti este ca exista o directiva europeana care ii protejeaza de falimentul Thomas Cook. In Marea Britanie, in pofida Brexitului care ar urma sa aiba loc in aproximativ o luna, aceasta directiva se aplica sub numele garantiei ATOL (Air Travel Trust Fund) care intra in functiune odata cu falimentul Thomas Cook si cu repatrierea a 150.000 de turisti britanici de catre Autoritatea aeronautica civila din Marea Britanie (CAA). Acest sistem este gestionat de CAA si se aplica pentru turistii care au cumparat un sejur turistic, inclusiv zborurile cu avionul si sederea la hotel. Turistii aflati deja in vacanta isi vor putea termina sejurul si apoi sa se intoarca normal acasa, prin intermediul altor companii. Cei care nu au plecat inca in vacanta vor beneficia de o rambursare sau de o alta oferta de vacanta.

Directiva europeana privind calatoriile turistice (Package travel directive) se aplica si celorlalte state din UE care vor beneficia de garantii sau fonduri de rambursare locale.

Thomas Cook a ajuns in faliment dupa ce creditorii au amenintat ca se vor retrage dintr-un acord de salvare care a fost negociat timp de mai multe luni. Afectat de datoriile mari, competitia online si incertitudinea geopolitica, Thomas Cook avea nevoie de finantari suplimentare in valoare de 200 milioane de lire sterline (227 milioane euro), pe langa pachetul de 900 milioane lire sterline convenit deja, pentru a evita falimentul, insa pana la urma Thomas Cook nu a reusit sa gaseasca aceste fonduri necesare pentru supravietuire.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#faliment thomas cook, #efecte faliment Thomas Cook , #Agentii turism