Vanzarile in turism, cu 15% mai mici in 2010

Joi, 17 Februarie 2011, ora 15:26
2033 citiri
Vanzarile in turism, cu 15% mai mici in 2010

Vanzarile agentiilor de turism din Romania au scazut, in medie, cu 15 la suta in 2010 fata de 2009, iar zeci de agentii de profil au fost inchise din cauza crizei economice, a declarat, joi, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), transmite corespondentul Mediafax.

Pesedintele ANAT, Corina Martin, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa la Ploiesti, ca vanzarile agentiilor de turism din Romania au scazut, anul trecut, in medie cu 15 la suta fata de 2009, intrucat multi romani fie au renuntat la vacante, fie au cumparat pachete turistice mai ieftine, care au inclus mai putine zile de cazare.

Corina Martin a dat ca exemplu scaderile de vanzari inregistrate pe litoralul romanesc, care concentreaza aproximativ 46 la suta din capacitatea de cazare a Romaniei.

In 2010, pe litoral s-au inregistrat scaderi ale vanzarilor cu 18 la suta fata de 2009, in conditiile in care si in anul 2009 se inregistrasera scaderi de 15 procente fata de anul anterior.

"Efectele crizei economice asupra turismului au fost chiar mai puternice in 2010. (…) Daca in anii trecuti romanii isi permiteau cate doua vacante, una vara, cealalta in perioada sarbatorilor de iarna, in 2010 multi romani au renuntat la a doua vacanta, iar unii nu si-au mai permis nici macar o vacanta pe an", a afirmat presedintele ANAT.

Corina Martin a mai spus, raspunzand unei intrebari, ca, potrivit estimarilor ANAT, aproximativ zece la suta din cele aproape 850 de agentii de turism membre ale asociatiei au fost inchise, anul trecut, din cauza crizei economice. 

Aceasta a precizat ca, inainte de criza economica, se inchideau anual aproape 10 - 15 agentii de turism, insa apareau altele.

Presedintele ANAT a mai spus ca patronatul pe care il reprezinta a solicitat Ministerului Turismului sa investeasca un milion de euro pentru promovarea turismului romanesc, dupa modelul Germaniei, care a promovat in randul propriilor cetateni turismul intern in perioada de criza. 

Martin a mentionat ca propunerea ANAT in acest sens se afla in dezbatere la nivelul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Între 62,8 şi 75,6 miliarde de euro sau 28,5% - 34,3% din PIB, atât a adus turismul Greciei în 2023, conform unui studiu al Confederaţiei Turistice Elene (INSETE), informează publicaţia...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#vanzari, #turism, #anat, #agentii turism, #turisti , #Agentii turism