5 minuni ale Romei antice pe care trebuie sa le vezi

Joi, 24 Martie 2011, ora 17:24
9312 citiri
5 minuni ale Romei antice pe care trebuie sa le vezi

Daca Italia este o tara "binecuvantata" cu orase frumoase, atunci Roma este cel mai impresionant dintre toate, sustine lonelyplanet.com, care aminteste ca este aproape imposibil sa nu indragesti capitala statului italian. La fiecare colt de strada intalnesti cladiri superbe, terase animate, restaurante unde se servesc delicioasele preparate traditionale si nu in ultimul rand, atmosfera plina de rafinament care predomina in oras. 

Nici macar o viata nu este suficienta pentru a putea vedea toate capodoperele orasului, considera site-ul amintit care apreciaza insa, ca intr-un concediu exista cel putin cinci atractii majore ce nu trebuie ratate.

Colosseumul

Cu siguranta, cel mai impresionant monument al Romei ramane Colosseumul. Ansamblul arhitectural a reusit sa reziste in timp si a pastrat foarte mult din grandoarea pe care o avea pe vremea gladiatorilor.

De altfel, istoria sangeroasa a Colossemului nu poate fi trecuta cu vederea.

Atat luptatorii care se ofereau voluntar cat mai ales prizonierii de razboi se bateau in arena edificiului sau incercau sa supravietuiasca atacurilor animalelor salbatice care erau eliberat in interior.

Initial folosit pentru a organiza jocuri care durau nu mai putin de  100 de zile si nopti, Colosseumul a fost abandonat in secolul VI, odata  cu caderea imperiului.

De atunci, acesta a fost folosit ca o fortareata in Evul Mediu si a suferit mai multe deteriori cauzate de cutremure. Pentru o anumita perioada de timp, monumentul a fost intrebuintat pe post de cariera de travertin si marmura. Nu va lasati descurajati de cozile uriase, formate de turistii nerabdatori sa vada scena luptelor antice.

Mai degraba cumparati un bilet combinat de la dealul Palatin si aratati-l la intrare. Veti avea ce vedea, mai ales ca de anul trecut pasajele subterane, in care gladiatorii si fiarele salbatice isi asteaptau sfarsitul acum 2000 de ani, sunt deschise publicului.

Dealul Palatin

Dealul Palatin a fost pentru Roma antica exact ce reprezinta azi orasul Beverly Hills pentru Statele Unite ale Americii. Romulus l-a omorat pe fratele sau Remus in aceasta zona si a fondat apoi Roma, in anul 753 I.H.

Din anul 500 I.H Palatinul s-a transformat in cel mai ravnit loc de resedinta pentru cetatenii instariti ai Romei. La intrarea in complex, cand veniti dinspre Via di San Gregorio, veti remarca prima ruina a ansamblului, cunoscuta sub denumirea de stadio (stadionul), folosita cel mai probabil pentru jocurile private, organizate ca sa il distreze pe guvernator.

Adiacente stadionului se afla ruinele cladirilor construite de Septimius Severus.

Printre acestea veti putea remarca mai multe bai si un palat. Pe partea opusa stadionului exista ruinele imensului Domus Augustana, resedinta personala a imparatului. In prezent, Palatinul reprezinta locul ideal pentru un picnic.

Muzeul National Palazzo Massimo alle Terme

Muzeul National Palazzo Massimo alle Terme este un tezaur de arta clasica si unul dintre cele mai frumoase edificii de acest gen din Roma. In ciuda acestor calitati, muzeul primeste foarte putin vizitatori. In interior, veti putea vedea mai multe opere sculptate in piatra solida si marmura, inclusiv piese ce dateaza din perioada cuprinsa intre secolul al II-lea i.H si secolul V d.h.

Cele mai spectaculoase sunt expuse la al doilea etaj si includ fresce bogat colorate dintr-o vila de patrician, precum bucati care ilustreaza scene religioase, subiecte de teatru sau peisaje. Unul cu adevarat deosebit este cel care prezinta gradina de la Villa Livia, cea care a fost sotia lui Augustus.

Pantheonul

Pentru identificarea celui mai reprezentativ obiectiv turistic al Romei se duce o competitie acerba, sustine lonelyplanet.com care plaseaza la loc de cinste Pantheonul.

Considerat de romani cea mai importanta realizare in materie de arhitectura, acesta a fost cel mai mare dom din lume, pana in secolul al XV-lea si este in continuare cel mai mare dom construit vreodata din beton nearmat.

Aspectul sau armonios se datoreaza in principal unei simetrii calibrate cu precizie de romani, tinand cont de faptul ca diametrul sau este egal cu inaltimea Pantheonului: 43.3 metri.

Lumina patrunde prin Oculus, o deschidere facuta in cupola, care, de asemenea, a servit ca legatura simbolica intre templu si zei. In afara de lumina, prin Oculus se strecoara inauntru si apa de ploaie, care se scurge insa prin 22 de gauri facute in pardoselea de marmura, aproape invizibile.

Basilica di San Clemente

Este dificil de spus ce anume impresioneaza mai mult, la Basilica di San Clemente. Lacasul de cult din secolul al XII-lea aflat la nivelul superior sau edificiul religios ce dateaza din secolul al IV-lea, amplasat putin mai jos. Daca veti continua sa coborati, veti ajunge la o casa construita in secolul I si veti descoperi, alaturi, un templu inchinat lui Mithras. Mithrasismul era un cult extrem de popular printre militarii Romei.

Potrivit legendelor, Mithras era un zeu tanar si chipes care a poruncit sa fie sacrificat un taur pentru a premari Soarele. Sangele animalului sacrificat a contribuit la dezvoltarea mai multor specii de plante.

Templele dedicate lui Mithras au fost construite intotdeauna in locuri intunecate si la adancimi considerabile. In ciuda aspectului sinistru, se presupune ca intunericul reprezenta cosmosul, creat de pamant.

Mistic si misterios, templul este cu atat mai interesant cu cat calatoria pana la el este marcata de mai multe "etape istorice" asa cum precizeaza lonelyplanet.com.

 

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#atractii turistice, #obiectie turistice, #obiective turistice, #roma , #Atractii turistice