Intoarce-te la origini, alege Cluj

Marti, 05 August 2008, ora 16:42
5484 citiri
Intoarce-te la origini, alege Cluj

Daca timpul nu-ti permite sa pleci in cele patru zari iar portofelul nu zace doldora de bani sau poate nu ai vazut tot ce se poate vedea in Romania, alege Clujul!

Asadar, pornim o fascinanta calatorie spre vestul tarii, spre inima Transilvania. Nu ai nevoie de nimic mai mult pentru a simti istoria, pentru a-ti conduce pasii spre arhitectura medievala a Clujului, pentru a admira minunatele peisaje pe care le ofera.

Prin asezarea la incrucisarea unor drumuri de interes national si international, a constituit in permanenta un centru de atractie turistica. Pe langa impresionantele monumente istorice, ai ocazia de a fi martorul unei bogate activitati cultural-stiintifice favorizata de inestimabile valori gazduite in muzee si biblioteci. Am purces la drum!


Vizitam Biserica si Manastirea Franciscanilor. Ansamblul se numara printre cele mai vechi constructii din judetul Cluj si a fost ridicat intre anii 1728-1745 pe locul unei vechi biserici distrusa de tatari datand din 1272.

Odata cu anul 1728, franciscanii initiaza o campanie de restaurare a bisericii in care construiesc turnul din fatada vestica in stil baroc si refac interiorul prin boltiri tipice baroce. In interiorul manastirii se afla biblioteca vestita a franciscanilor, colectie care depasea o mie de volume.

Aici a functionat si o scoala cu renume, la care a invatat Nicolaus de Mirabilibus, ajuns mai tarziu profesor la Universitatea din Florenta.



Daca te afli printre iubitorii de arta, trebuie sa cunosti, sa gusti mai intai capodoperele romanesti. Palatul Banffy te poarta pe urmele culturii autohtone. Un important edificiu baroc din Clujul secolului XVIII, este considerat a fi cea mai reprezentativa cladire in stilul baroc din Transilvania.

Incepand cu 1951, palatul gazduieste Muzeul National de Arta Cluj-Napoca cu al sau valoros patrimoniu de pictura, grafica si arta decorativa.

Nucleul acestei mosteniri cultural este Colectia Virgil Cioflec, ce reuneste opere ale artisitilor consacrati (Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Dimitrie Paciurea) cu cele ale talentelor autentice (Theodor Pallady, Camil Ressu, Vasile Popescu ). In afara de acestea, mai poti vedea lucrari ale unor artisti mai putin cunoscuti din Transilvania secolelor XVIII-XIX.


Pastram spiritul religios si dam o fug pe la Biserica Reformata. Constructia a luat nastere in intervalul 1486-1516, cu sprijinul regelui Matei Corvin pentru ordinul minoritilor franciscani.

Dupa alungarea calugarilor franciscani, biserica a fost parasita pana in anul 1579, cand principele Bathory a oferit-o iezutilor. In anul 1603, sub influenta unitarienilor, locuitorii orasului au atacat biserica iezuitilor, au spart totul in calea lor, daramand o parte din bolta.

Biserica distrusa si pustiita a ramas din nou parasita pana in anul 1622, cand a fost acordata reformatilor. Renovarea ei a fost terminata in anul 1646, tot atunci fiind construit si amvonul in stilul renasterii.

Biserica impresioneaza prin monumentalitatea ei gotica. Pe pereti se pot vedea stemele nobililor transilvaneni. In fata, este amplasata o copie de bronz a statui Sf. Gheorghe ucigand balaurul. Originalul realizat in anul 1373, de sculptorii Kolozsvari Gheorghe si Martin, la comanda lui Carol al IV-lea, se afla in palatul regal din Praga.

Insa un singur lucru este cert: nu trebuie sa ratezi Gradina Botanica. Fondata in 1920 de profesorul Alexandur Borza, se intinde pe o suprafata de aproape 14 hectare, in partea sudica a Clujului.

Gradina contine pe teritoriul sau peste 10 000 specii de plante din toate colturile lumii, fiind structurata pe mai multe sectoare:ornamental, fitogeografic, sistematic, economic si medicinal.

Printre atractii se numara Gradina japoneza (o gradina in stil japonez cu un parau si o casuta in stil japonez), Gradina romana cu vestigii arheologice din vechea colonie romana Napoca, printre care si o statuie a lui Ceres, zeita cerealelor si a painii.


Iata ca Romania poate satisface pana si cele mai pretentioase gusturi in materie de arta si cultura. Iar un plus de atractivitate il confera fascinantele peisaje muntoase. Ia-ti desaga si porneste pe "ulitele" tarii noastre. Imortalizeaza imaginile si adauga-le la albumul personal.

 

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...