Orase-legenda, un exercitiu de imaginatie

Vineri, 11 Martie 2011, ora 17:34
3375 citiri
Orase-legenda, un exercitiu de imaginatie

Pe glob, printre atractiile turistice moderne, exista si locuri inconjurate de legende, la fel de fascinante ca acum sute de ani desi au fost afectate mai mult sau mai putin de trecerea timpului. Lonelyplanet a realizat un top al destinatiilor bine ancorate in povestile si legendele antice care stimuleaza azi imaginatia turistilor mai mult decat orice ghid de prezentare. 

Zanzibar

Insasi rezonanta pronuntiei “Zanzibar” provoaca imaginatia si realizeaza peisaje desprinse parca din povestile celor “1001 de nopti”. Fete exotice din harem, usi sculptate cu motive orientale care ascund provizii de mirodenii si castele arabe alaturi de toate celelalte elemente incluse in basmele din Orient pot fi admirate si azi in Zanzibar.

Acesta s-a dezvoltat intr-un oras puternic, mai ales in perioada cuprinsa intre secolele XII si XV, folosind la maximum eficienta exporturilor. Vase cu sclavi, aur, fildes si lemn treceau oceanul si acostau in Arabia si nu numai. In cele din urma, Sultanul Omanului si-a mutat resedinta regala in Zanzibar si a dat startul celebrei plantatii de cuisoare, un condiment folosit si in prezent de bucatari.

El Dorado, Colombia

Invaluit de cortinele de vita de vie, in spatele copacilor seculari, ascuns adanc in junga amazoniana, straluceste Regatul de Aur. Sau cel putin, asta sustin povestile. Cand conchistadorii spanioli au aflat despre El Dorado au incercat tot ce au putut pentru a-l descoperi. Lonelyplanet compara frenezia cautatorilor de aur cu agitatia unor pesti piranha flamanzi.

Incepand cu varfurile Anzilor si continuand cu padurile din Peru, Venezueala si Guyana, aventurierii nu au abandonat cercetarile vreme de doua secole. Nimeni nu a reusit sa descopere orasul ireal, alimentad zvonurile potrivit carora El Dorada nu poate fi vazut de cei nevrednici de bogatiile sale.

Valea Regilor

Pe malul vestic al fluviului Nil, vizavi de orasul Luxor, se afla locul de veci al faraonilor Egiptului. Ramses cel Mare, Tuthmosis si Tut, conducatori ai Imperiului Egiptean in perioada 1500 – 1000 i.Hr au ales ca loc de odihna monumente impresionante, piramide care si astazi starnesc controverse si polemici.

Mai mult de 60 de camere au fost descoperite in piramidele sculptate direct in peretii stancosi ai vaii. Acoperite de aur, impodobite cu bijuterii sclipitoare, mormintele faraonilor starnesc apetitul iubitorilor de istorie. Desi se spune ca blesteme grele se vor abate asupra celor care perturba linistea fostilor conducatori egipteni, vizitatorii nu se lasa descurajati, transformand valea intr-una dintre atractiile de top ale Egiptului.

Ys, din Franta

Printesa celtica Dahut i-a cerut tatalui ei, regale Gradlon sa ii construiasca un oras langa mare. Asa a aparut Ys, protejat de valurile inalte printr-un dig construit imprejur. Singura cale de acces era asigurata de o poarta de alama a carei cheie o detinea doar Gradlon.

Intre timp, Dahut a profitat de dig pentru a o ajuta sa iasa din oras si isi alegea in fiecare noapte cate un iubit diferit pe care apoi il condamna la moarte. In cele din urma, legenda spune ca un demon a pacalit-o determinand-o sa fure cheia si sa ii deschida usa. Ys a fost inundat si toata lumea, cu exceptia lui Gradlon a murit inecata. Orasul scufundat se afla sub  golful de la Douarnenez, acum o localitate extrem de populara datorita plajei.

Troia

Fanii mitologiei vor identifica rapid Troia ca fiind locul plin de intrigi si casa personajelor precum Hector, Paris sau Elena, actorii principali ai razboiului troian. Initial considerata doar o ipoteza si nicidecum o realitate, toti criticii au fost siliti sa admita ca Troia a existat cu adevarat dupa ce arheologul amator Heinrich Schliemann a descoperit-o in Hisarlik, in Anatolia.

Karakorum

Gingis Han si-a infiintat casa aici, in mijlocul secolului al XIII-lea, inainte sa cucereasca jumatate din lume. Karakorum a fost capitala Mongoliei si a devenit cunoscut ca Imperiul din Stepa. Celebritatea orasului a durat 30 de ani, inainte ca acesta sa fie distrus. Turistii care vin aici trebuie sa faca un puternic exercitiu de imaginatie ca sa poata vedea zidurile mari si portile forticate care incercuiau odinioara locul.

Cartagina

Situata la marginea modernului si cosmopolitului oras Tunis, Cartagina a fost o superputere in antichitate. Detinea o flota impresionanta de nave feniciene care patruleau apele Marii Mediteranene si o armata completata de divizii de soldati cu elefanti, care puteau marsalui peste munti.

Comandantul acestei forte ametitoare a fost Hannibal. In ciuda faptului ca a fost considerata pentru multa vreme “orasul stralucitor”, Cartagina nu a rezistat foarte multe timp. Romanii au luat-o cu asalt si au distrs-o, preferand in schimb sa construiasca propriul lor oras. Tocmai din aceasta cauza, baile, casele, apeductele si bazilicile pe care le vad turistii au apartiunut romanilor, si nu cartaginezilor.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#orase, #legende, #troia, #cartagina, #ys, #zanzibar, #el dorado , #Atractii turistice