Top cinci curiozitati turistice

Miercuri, 02 Martie 2011, ora 17:46
6549 citiri
Top cinci curiozitati turistice

Everestul, Marele Zid Chinezesc sau Vaticanul sunt atractii turistice vizitate anual de milioane de turisti. Cei mai multi sunt atrasi de istoria locului, cativa au fost cuceriti de materialele promotionale care prezinta cu lux de amanunte avantajele acestor obiective majore de pe harta turistica a lumii, dar foarte putini stiu ca Everestul "creste" in fiecare an sau ca Mexicul se scufunda anual cu cativa centrimetri. 

Muntele Everest creste anual

Despre Muntele Everest cei mai multi stiu ca poate fi numit “Acoperisul Lumii”, datorita altitudinii sale ametitoare, de peste 8850 de metri.

Desi este identificat drept cel mai inalt punct de pe pamant, fara sa fie amenintat de vreun alt masiv muntos, varful Everest pare determinat sa nu piarda niciodata acest statut.

Everestul creste cu 4 milimetri pe an, impins de rezultatul miscarilor tectonice. O excursie pana la Everest Base Camp reprezinta o dovada de multiculturalitate, pentru ca aici campeaza alpinistii din toate colturile lumii, ispititi sa cucereasca Everestul.

Orasul Mexic se scufunda

Spre deosebire de Everest, orasul Mexic se scufunda anual cu o medie de 10 centrimetri, de 10 ori mai rapid decat Venetia. Autoritatile mexicane au aprobat numeroase autorizatii de constructie, fara sa se asigure ca fundatia va fi una solida.

De asemenea, foarte multe cladiri au fost ridicate pe o structura moale, impregnata cu panza freatica. In momentul in care mexicanii au inceput sa extraga rezervele subterane de apa, s-au convins ca au facut cateva greseli in infrastructura orasului.

Pentru a consolida monumentul Angel of Independence, mexicanii au adaugat alte 23 de trepte. In ceea ce priveste “lupta” impotriva senzatiei de scufundare localnicii au gasit o alternativa inedita: in fiecare weekend, canalele antice din Xochimilco se transforma intr-o veritabila scena de fiesta.

Vaticanul ramane conservator

Inconjurat de reprezentante ale celor mai renumiti designeri vestimentari, Vaticanul, cel mai mic stat independent al  lumii pare ca ignora toate tendintele modei si respecta cu strictete traditiile. Cel putin, din punct de vedere al conservatorismului observat la uniformele soldatilor din Garda Elvetiana.

Inspirata de pictorul Rafael, uniforma pare desprinsa dintr-o alta epoca. Hainele purtate de Garda din Vatican nu sunt singurele atractii pentru “tocilari”, puncteaza lonelyplanet.com care adauga ca acestia vor fi incantati sa le descopere si pe celelalte.

Gondola, o harta a Venetiei

Probabil cand te lasi purtat de val si aluneci intr-o gondola de-a lungul Venetiei, printre ultimele lucruri la care te gandesti sunt modul in care a fost construita gondola sau materialele folosite.

Totusi, fiecare ambarcatiune eleganta este facuta din nu mai putin de 280 de piese, sculptate din 8 tipuri diferite de lemn.

Partea stanga a gondolei este mai mare decat cea dreapta cu exact 24 de centrimetri, pentru a inlesni navigatia. Manevrabilitatea sporita este conferita de arcul subtire.

De asemenea, o curiozitate referitoare la gondola este faptul ca partile componente reprezinta sectoare din oras: partea frontala reprezinta cele sase cartiere, spatele este Insula Giudecca in timp ce luneta reprezinta Podul Rialto.

Marele Zid Chinezesc, vizibil din spatiu

Orice „tocilar adevarat” stie ca Marele Zid Chinezesc este cea mai mare constructie militara de pe glob si stie ca intr-adevar este singura structura construita de om vizibila din spatiu, puncteaza lonelyplanet.com.

In prezent, din cei 7300 de kilometri construiti initial au ramas in jur de 2000 de kilometri de ziduri. Construite de regate independente, intre secolele VII si IV i.H. zidurile au fost unite de primul imparat chinez, Qin Shi Huan, in anul 210 I.H.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#curiozitati turistice, #turisti, #everest, #vatican, #marele zid chinezesc, #venetia, #gondola, #mexic , #Atractii turistice