Topul atractiilor turistice pe cale de disparitie

Vineri, 29 Iulie 2011, ora 17:46
3107 citiri
Topul atractiilor turistice pe cale de disparitie

In afara de obiectivele turistice clasice, incluse in ofertele de promovare ale celor mai multe agentii de turism, in lume exista si atractii unice, aflate in pericol de disparitie, fie din cauza tergiversarii lucrarilor de reconstructie, fie din cauza naturii care ameninta sa stearga pentru totdeauna vestigii arheologice de o valoare inestimabila.

In afara de obiectivele turistice clasice, incluse in ofertele de promovare ale celor mai multe agentii de turism, in lume exista si atractii unice, aflate in pericol de disparitie, fie din cauza tergiversarii lucrarilor de reconstructie, fie din cauza naturii care ameninta sa stearga pentru totdeauna vestigii arheologice de o valoare inestimabila.

Lonelyplanet.com a intocmit topul atractiilor turistice pe cale de disparitie, pe care trebuie sa le vizitezi pana nu este prea tarziu si a oferit, pentru fiecare in parte, o alternativa, in cazul in care ti-a luat prea mult  sa te hotarasti.

Abu Mena, Egipt

Sit-ul arheologic de la Abu Mena, din Egipt, este supus in permanenta amenintarii exercitate de presiunea apelor subterane, de cresterea urbana si de dezvoltarea Agricola. Aflat la 45 de kilometri Alexandria, situl reprezinta una dintre cele mai vechi asezari precrestine.

Solul argilos se impregneaza constant cu apa si formeaza adevarate cratere in inima ruinelor. Autoritatile incearca sa umple spatiile cu nisip, dar efectul obtinut nu face decat sa amane dezastrul si sa stirbeasca din frumusetea locului. O alternativa mai sigura si mai impresionanta o reprezinta vizitarea catacombelor de la Kom el Shoqafa, din Alexandria, considera una dintre cele sapte minuni ale lumii antice.

Monumentele medievale din Kosovo

De multe oti asociat cu distrugeri si conflicte armate, Kosovo are o latura mai putin cunoscuta si insuficient exploatata din punct de vedere turistic. Aici se afla o mostra autentica de arhitectura ecleziastica, o combinatie de stiluri bizantin si romanic.

Mostenirea medivala pe care o detine Kosova este aproape necunoscuta publicului larg. Patru relicve se evidentiaza. Cele patru dateaza din secolele XIII si IVX si sunt manastirile Decani, Pec, Gracanica si Biserica Maicii Domnului din Ljevisa.

Bogat decorate cu picturi murale, site-urile sunt in pericol de disparitie, din cauza instabilitatii politice. Prin contrast, capitala Pristina este un exemplu de metropola moderna, plina de terase, baruri si cafenele.

Catedrala Bagrati si Manastirea Gelati, din Georgia

In secolul al III-lea, Georgia se numara printre primele tari care adoptasera crestinismul si era una dintre putinele tari in care se puteau vedea biserici, catedrale si manastiri. Cele mai renumite sunt cele din Bagrati. Catedrala din secolul XI este o capodopera religioasa crestina, in timp ce Manastirea Gelati este bogat decorata cu fresce si picturi murale.

Ambele lacase de cult au fost afectate distruse de Imperiul Otoman, iar restaurarea lor a inceput de abia in 1952. Astazi, au aparut controverse referitoare la metoda de reconstructie, despre care se presupune ca pune in pericol insusi situl. Capitala, Tbilisi, are zeci de biserici, multe dintre ele incluse in patrimoniul georgian si pline de semnificatii culturale.

Bariera de Corali din Belize

Aflate intre Oceanul Pacific si Marea Caraibelor, toate tarile din America Centrala au o mare diversitate acvatica. Belize, aflat in coltul de sud-est, ofera nu mai putin de 386 de kilometri de coasta si ramane o atractie irezistibila pentru scafandrii. Cu toate acestea, defrisarile dezorganizate si dezvoltarea accelarata a zonei de coasta pun in pericol echilibrul fragil al ecosistemului. Alternativa turistica o constituie muntii Maya, cei mai inalti masivi muntosi din Belize si “gazda” unor ruine antice. La 1124 de metri,

Delight Doyle este cel mai inalt varf din Belize, in timp ce Lubaantum este o fosta citadela maiasa, ce dateaza din jurul anului 800, inainte erei noastre.

Mormintele regilor Buganda, de la Kasubi, in Uganda

Incendiul care a devastat mormintele regilor Buganda, anul trecut, in martie a declansat un adevarat scandal national, noteaza lonelyplanet.com. Construite in secolul al XIX-lea, mormintele sunt protejate de UNESCO si sunt destinate celor patru regi ai regatului Buganda, din Uganda.

Scandalul a fost amplificat si de faptul ca nu s-a aflat cine a fost autorul incendiilor.

Relatia dintre membrii tribului Buganda si guvernul oficial din Uganda a devenit din ce in ce mai tensionata. Ambele parti au promis ca vor reconstitui site-ul sacru, dar cu toate acestea, tensiunea nu a disparut. Cel mai bine, indreapta-te catre Altarul Martirilor Namugongo, un memorial pentru cele 30 de victime ale masacrului religios comis in Buganda anului 1886.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#bariera corali, #recif, #top atractii turistice, #turisti, #vacanta , #Atractii turistice