Vacanta pe cont propriu Lesbos, o altfel de insula greceasca bogata in atractii, cu preturi surprinzator de mici

Vineri, 16 August 2013, ora 15:31
26823 citiri
Vacanta pe cont propriu Lesbos, o altfel de insula greceasca bogata in atractii, cu preturi surprinzator de mici

Lesbos reprezinta una dintre putinele insule din Grecia, ocolita de "avalansa" de turisti care viziteaza celelalalte insule grecesti in timpul sezonului estival, asadar, daca iti doresti o vacanta placuta, ieftina, intr-o locatie speciala, cu plaje, paduri pietrificate, castele si edificii antice, trebuie sa iei in calcul aceasta insula. In plus, datorita locatiei sale privilegiate, in apropiere de Turcia, vei avea ocazia sa vizitezi doua state, in acelasi concediu.

Pe vremuri, Lesbos era destinatia de vacanta favorita a patricienilor din Roma antica, dar acum, un concediu aici este chiar mai ieftin decat in Santorini sau Halkidiki, doua statiuni aglomerate si ticsite de turisti. Un sejur de sapte nopti te va costa cel mult 800 de euro, in pret fiind incluse transportul si cazarea la un hotel de trei stele.

Vedere din Lesbos. Sursa foto: travel-to-lesvos.com

Business24 iti recomanda sa vizitezi Lesbos, pentru ca se numara printre putinele insule din Grecia care a scapat de asaltul turistilor, pentru ca are suficient de multe atractii turistice incat sa nu te plictisesti. In plus, plajele acoperite de nisip fin sunt o sursa ideala de relaxare, fie ca preferi sa te rasfeti stand la soare cu un cocktail rece alaturi, fie ca optezi pentru o relaxare activa, cu scuba diving sau scufundari.

Cum ajungi in Lesbos

In Lesbos ajung foarte usor cu feribotul, cu plecarea din Atena. Din portul Pireu se pleaca seara iar in cursul diminetii se ajunge la Mitilin, capitala Insulei Lesbos. Feriboturile recomandate de infotravelromania sunt Mitilin, Lissos si Nissos Chios, pentru ca sunt vase dotate cu restaurant si bar. In general, cazarea intr-o cabina dubla pe aceste ambarcatiuni incepe de la 100 de euro.

O cursa cu feribotul nu te va costa mai mult de 50 de euro

Tot cei de la infotravelromania iti recomanda si varianta cu feribotul din Turcia. In acest caz va trebui sa pleci din portul Ayvalick. Cel mai bine, ca sa iti fac programul in functie de preferintele tale, viziteaza site-ul www.athensguide.com/greek-island-ferry-schedules, unde vei gasi orarul tuturor ambarcatiunilor care ajung in Lesbos si nu numai.

Unde te poti caza

Hoteluri recomandate de tripadvisor: Aeolian Village (Skala Eressou),

Aeolian Gaea Hotel (Skala Kallonis), Sun Rise Hotel (Molyvos), Heliotrope Hotel (Mytilene)

Obiective turistice pe care nu trebuie sa le ratezi

Insula Lesbos abunda in obiective turistice si atractii pe care ar fi pacat sa nu le vizitezi. Mai mult de jumatate din insula este acoperita de vegetatie, motiv pentru care Lesbos mai este cunoscuta si ca Insula de Smarald. Aici exista, in total, mai mult de 11 milioane de maslini si alti pomi - peri, piersici sau nuci.

Pe langa vegetatia luxurianta, Lesbos mai este faimoasa si pentru cele opt plaje, pentru Padurea Pietrificata, formata din ramasitele unor copaci de sequaia pietrificati in urma unei eruptii vulcanice, dar si pentru castelele si edificiile antice, arata amfostacolo.ro.

Plaje

Skala Eressos, una dintre cele mai frumoase plaje din Grecia.

Tavari este nisipoasa si adapostita, se afla in apropierea localitatii Mesotopos in vestul insulei

Golden Beach, se afla in apropierea bailor termale Eftalou

Vatera impresioneaza prin lungimea de sapte km de nisip

Faneromeni, o plaja salbatica, se afla la cativa kilometrii nord de Sigri pe coasta de vest

Campo Antissa este lunga, cu pietricele si pustie mai tot timpul anului

Gavatha, in vecinatatea localitatii Antissa pe coasta de vest, foarte frumoasa insa destul de periculoasa din cauza curentilor marini.

Padurea pietrificata

Unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice ale insulei, se afla localizata pe coasta de vest intre Sigri si Eressos. Copacii au fost conservati in lava provenita de la eruptia vulcanului Ordymos din apropiere acum 20 milioane de ani.

Castele si edificii antice

Castelul Molyvos, o constructie bizantina reconstruita de catre genovezi.

Apeductul roman din Moria, se afla la vest de localitatea Moria, si a fost construit in secolul 3 AD.

Templul Crestin din Chalinados, la o ora distanta de Agia Parasevis, cuprinde ruinele basilicii Agios Georgios.

Vedere a templului

Teatrul antic din Mytilini se afla in partea de nord a orasului

Scaunele fostului teatru

Ruinele vechiului oras Antissa, raspandite pe o peninsula

Castelul Sigria se afla in apropierea padurii pietrificate si se poate vizita gratuit.

Templul lui Eol din Messa, un loc potrivit pentru a vedea stolurile de flamingo.

Pe Lesbos exista o serie de orase vechi, pe care le poti vizita, daca esti interesat de cultura locala si daca vrei sa admiri mai bine arhitectura specifica. Nu trebuie sa ratezi capitala, Mytlini, un oras modern, plin de viata, unde vei putea vedea castelul fortificat "Kastro",bisericile Agioi Theodoroi si Agios Therapon, Muzeu Arheologic si un Muzeu Bizantin.

De asemenea, trebuie sa faci o vizita in Molyvos (61 km nord vest de Mytilini), cel mai popular centru turistic si Petra (55km nord vest de Mytilini), unde exista doua biserici faimoase: basilica Agios Nikolaos si Panaghia Glykofilousa o biserica din secolul 18.

Ai mai putea vizita si satul pescaresc Kalloni, Antissa, cel mai mare sat din vestul Insulei, cunoscut pentru castelul din apropiere si ruinele orasului antic cu acelasi nume sau Agiassos (28km vest de Mytilimi), ascuns in mijlocul padurilor de pin de pe coastele muntelui Olympos.

Activitati placute in Lesbos

Lesbos se afla foarte aproape de Turcia, iar de pe insula greceasca se organizeaza excursii catre localitatile turcesti Troia si Capadocia, fiecare dintre acestea cu propriile atractii turistice speciale.

In Troia vei vedea ramasitele vechiului regat, descoperit de arheolog Heinrich Schliemann, iar in Cappadocia vei avea ocazia sa admiri constructiile de piatra unice pe glob, protejate de Unesco.

O noapte in hotelurile din Cappadocia incepe de la 300 de eurp

Parcul National Göreme adaposteste sculpturi in stanca datand din era romana, iar orasul Urgup grupeaza o serie de hoteluri sapate direct in piatra, alaturi de alte constructii similare, care amintesc de Aventurile familiei Flintstone in epoca de piatra.

Detaliu cu structurile de piatra din orasul Urgup

Unde poti manca in Lesbos

Specialitati culinare grecesti

Bucataria greceasca este faimoasa pentru salatele proaspete din legume, stropite din belsug cu ulei de masline de cea mai buna calitate, pentru placintele cu carne, dar si pentru fructele de mare si sosul tzatziki. Desigur, totul trebuie savurat alaturi de un pahar de ouzo, un lichior tare, facut din cereala, cu aroama de anason.

Se spune ca in Lesbos exista cel mai bun ouzo si turistii care au ajuns deja aici jura ca insusi aerul din Lesbos are un parfum care aminteste de legendara bautura. Ramane sa verifici tu singur acuratetea acestor informatii, planficicandu-ti vacanta in aceasta insula din Grecia.

Selectie de aperitive grecesti cu salata, sardine, masline

Trebuie sa mai incerci sardinele de Kalloni, branza si iaurtul de oaie din regiunea Mantamados sau crevetii salbatici din Nyfida, toate trei specialitati renumite pentru Lesbos. Merita sa incerci si Patatokeftedes Tis Lesvou, chiftele de cartofi sau Bamies me patates kai tomatas, adica bame cu cartofi si rosii.

Restaurantele recomandate de tripadvisor sunt: The Reef, The Women's Co-Opertiv, Sarandos Restaurant-Cafe Bar, Kalderimi si OE Eatery.

Destinatii perfecte pentru shopping

* Agiassos si Madamados , pentru obiecte din ceramica

* Ellenis's workshop, un magazin concept, in care vei gasi tot felul de obiecte decorative sculptate in lemn de maslin, toate facute de artizanii locali

Viata de noapte

Mollys'Bar, amplasat in apropiere de portul Moyvos

Steve's Music Bar, in zona Anaxox

Tortuga Cafe Bar, in zona Petra

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#vacanta Lesbos, #atractii turistice Lesbos, #ghid turistic Lesbos, #vacanta exotica, #vacanta grecia , #Atractii turistice