Vlad, unicul atu

Marti, 09 Ianuarie 2007, ora 09:26
1443 citiri

Puteti spune ce vreti despre obiceiurile sale personale, dar cand vine vorba de transformarea sangelui inchegat in aur, Vlad Tepes, campion entuziast al inumanitatii omului fata de om, nu are foarte multi rivali.

Tiranul din secolul al XV-lea - care l-a inspirat pe Bram Stoker pentru personajul sau contele Dracula - a locuit in Castelul Bran de langa Brasov, in Transilvania, fie ca musafir rasfatat, fie ca locatar incatusat, potrivit rapoartelor care se contrazic.

Ceea ce este indiscutabil este ca impunatoarea fortareata din secolul al XIV-lea, transformata in muzeu, nu a ezitat niciodata sa profite de pe urma asocierii cu Vlad cel rau, al carui mod preferat de executie i-a asigurat un loc in istorie. Astazi castelul este de vanzare, pentru infioratoarea suma de 40 de milioane de lire sterline.
Castelul Dracula, cum mai este cunoscut, este o atractie turistica garantata, care primeste 450 000 de vizitatori pe an. Fosta resedinta a nepoatei reginei Victoria, regina Maria de Romania, a fost insusita de regimul comunist al tarii in 1956.

Acum opt luni a fost retrocedat familiei, mai exact lui Dominic de Habsburg, cu conditia sa ramana muzeu administrat de stat in urmatorii trei ani. Domnul de Habsburg, un designer grafic care locuieste in Statele Unite, a decis ca, decat sa imparta castelul cu fantoma lui Vlad, prefera sa se multumeasca cu veniturile rezultate din vanzarea proprietatii.

Adultii platesc 2,4 lire sterline pentru a vizita muzeul, care are aspectul unei resedinte regale, iar noul cumparator va face cu siguranta o investitie profitabila pe termen lung.

Guvernul are primul drept de cumparare a castelului medieval de 57 de camere, dar exista oare vreo sansa ca acesta sa reincapa pe maini private? "Oh da," spune ofiterul de relatii publice Alex Priscu, adaugand ca Vlad ar aplauda decizia, "dar e al naibii de frig. Nu exista incalzire centrala - doar cateva radiatoare electrice in unele camere, care sunt destul de mici. Chiar si inauntru ai nevoie de o haina calduroasa de iarna."

In plus, cheltuielile pentru mentinere si restaurare ar putea fi mai mult decat o pacoste. "Mereu exista ceva ce trebuie reparat," afirma Alex, care a lucrat ca ghid pentru turisti din 1998. "Dar pentru o cladire care dateaza din 1377, se afla intr-o conditie relativ buna." "Bineinteles ca ar costa destul de mult pentru a o transforma intr-o resedinta locuibila. In orice caz, este o investitie foarte buna."

In concordanta cu trecutul glorios, castelul este asezat in varful unei stanci de 70 de metri cu vedere asupra satului Bran, situat la 105 mile de Bucuresti. Camerele si turnurile imprejmuiesc o curte interioara. Alte camere sunt legate prin pasaje subterane.

Pretul de vanzare pretins este justificat in parte prin colectia bogata de mobila romaneasca si straina si prin obiectele de arta datand din secolele XIV-XIX. In pachetul de vanzare sunt incluse si trei cladiri mai mici si sapte acri de padure.

Consiliul Brasov a primit un termen de 30 de zile pentru a analiza oferta, dupa care castelul va fi oferit unui cumparator privat, care va avea cu siguranta mult de castigat.

Rador

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...