De ce nu vin turistii straini in Romania?

Joi, 05 Februarie 2009, ora 10:23
2203 citiri
De ce nu vin turistii straini in Romania?

Unitatile de cazare din Romania au avut in 2008 un grad mediu de ocupare de numai 35%. La aceasta situatie au contribuit o promovare slaba a obiectivelor turistice romanesti, infrastructura si serviciile proaste oferite de catre personalul hotelier. 


Numarul turistilor, ce au ales ca destinatie de vacanta Romania, a crescut anul trecut cu doar 2,2%. Anul trecut, in Romania au sosit in structurile de primire turistica 7,12 milioane de turisti, in crestere cu 2,2% fata de anul 2007, arata datele Institutului National de Statistica (INS), noteaza Adevarul.

Dintre acestia, doar 20,6% au fost turisti straini, o mare parte dintre acestia fiind oameni de afaceri. Numarul celor care au innoptat in hotelurile romanesti a fost, insa, mult mai mic decat cel al sosirilor.

Innoptarile turistilor romani in hotelurile autohtone au reprezentat 83,8% din totalul acestora, in timp ce innoptarile turistilor straini au reprezentat  16,2%.

„Romania dispune de 300.000 de locuri de cazare, dintre care 120.000 sunt numai pe litoral. Per total, anul trecut, gradul de ocupare a fost sub 50% din potential”, ne-a declarat Traian Badulescu. Potrivit INS, indicele de utilizare neta a locurilor de cazare in 2008 a fost de 35%, in scadere cu 1 punct procentual fata de 2007.

In luna decembrie, sosirile si innoptarile in structurile de  primire  turistica  au scazut cu 8,6% fata de aceeasi perioada a lui 2007. Numarul strainilor care au vizitat Romania a scazut in decembrie cu 5,2% fata de perioada similara a anului anterior.

In decembrie, doar 14,1% dintre turistii care au inoptat in Romania au fost straini, dovada ca statiunile romanesti nu i-au atras prea mult. Din totalul locurilor de cazare, turistii au preferat, in luna cadourilor, hotelurile, acestea ajungand la o pondere de 70,7% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, in scadere, totusi cu 9,4% fata de luna  decembrie 2007.

Si in decembrie, indicele de utilizare neta a locurilor de cazare a fost foarte slab
, de doar 22,9% din totalul structurilor de cazare din Romania, in scadere cu  3,5 % fata de perioada similara a anului anterior. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare in luna decembrie 2008 au fost la hanuri (41,8%) si la hoteluri pentru tineret (25,5%), informeaza datele oficiale ale INS.

In 2008 Romania a fost vizitata de 8,86 milioane de straini, in crestere cu 14,8% fata de anul 2007. Majoritatea vizitatorilor straini provin din Europa (94,9%). Dintre statele UE, cei care ne-au vizitat cel mai mult tara, anul trecut, au fost ungurii (35%), urmati de bulgari (20,0%), nemti (9,4%), italieni (7,8%), polonezi (5,0%), austrieci (3,8%) si francezi (3,3%).

La capitolul plecari din Romania, anul trecut, au iesit din tara noastra, 13 milioane de persoane, 79,4% dintre acestia preferand sa calatoreasca cu mijloacele de transport rutier.

Romania are nevoie foarte mare de promovare a turismului pentru a atrage turisti straini, considera reprezentantii din domeniu. “Din cate am inteles de la ministrul Turismului, se va investi masiv in promovarea Romaniei in tari precum Rusia, Germania, Austria si Spania”, a conchis Badulescu. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#cazare, #romania, #turims, #turisti , #Cazare in Romania