Hotelierii cer sa se renunte la introducerea sistemului electronic de evidenta a turistilor

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 17:11
1968 citiri
Hotelierii cer sa se renunte la introducerea sistemului electronic de evidenta a turistilor

Sistemul electronic de evidenta a turistilor (SIET) va transmite informatii confidentiale fara acordul celor care se cazeaza in hoteluri, ceea ce va duce la scaderea gradelor de ocupare, se arata intr-o scrisoare transmisa MDRT de catre Federatia Hotelierilor, care respinge introducerea sistemului.

Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) a cerut Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), intr-o scrisoare transmisa saptamana trecuta, sa nu introduca Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor (SIET), pentru ca acesta ar aduce o serie de deservicii industriei.

Potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, hotelurile si pensiunile vor fi obligate sa se inscrie intr-un sistem de evidenta a turistilor prin care se va putea afla in orice moment cine si unde este cazat, in caz contrar urmand sa fie amendate cu o suma de pana la 20.000 de lei. Potrivit MDRT, sistemul va ajuta atat la acumularea de date statistice, cat si la combaterea evaziunii fiscale.

In plus, prin corelarea informatiilor furnizate de SIET, persoanele care au savarsit infractiuni si sunt urmarite national sau international vor putea fi reperate mai usor.

Proprietarii sau administratorii structurilor de primire turistice vor fi obligati ca in termen de 90 de zile lucratoare de la intrarea in vigoare a actului normativ sa inscrie unitatea de cazare in SIET

Hotelierii cred ca aplicarea sistemului incalca libera si neingradita circulatie a persoanei si conduce la transmiterea, fara acordul celui care foloseste serviciile hotelierilor, a unor informatii confidentiale (nume, prenume, act de identitate, data cand se afla intr-un anumit loc etc.), care ii pot crea inconveniente si neplaceri de orice natura.

"Transmiterea acestor date altor entitati, fie ele definite prin HG, trebuie sa presupuna o explicatie a motivului pentru care se transmit si o garantie asupra confidentialitatii tratamentului lor, chestiune pe care acest proiect de act normativ nu o asigura, iar noi nu ni-l asumam.

Transmiterea acestor date, care nu au niciun caracter statistic, ne va conduce la pierderea de venituri si ne va ingreuna activitatea" se arata in scrisoarea trimisa MDRT si semnata de catre Radu Enache, presedintele FIHR.

Potrivit hotelierilor, numarul persoanelor care se vor caza in unitatile turistice va scadea dupa ce acestea vor afla ca datele lor personale vor fi transmise si altor institutii in afara de Politie si Parchet.

Aplicarea SIET presupune costuri aditionale

O a doua consecinta a aplicarii SIET va fi ca transmiterea in timp real in sistem a oricaror informatii va presupune forta de munca suplimentara, deci costuri aditionale considerate nejustificate de catre hotelieri.

"Propunerea de act normativ se contrazice cu Legea 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, care este in vigoare. Mai mult, membrii nostri sunt inregistrati la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal ca utilizatori ai datelor de identificare ale turistului, prin fisa de anuntare a sosirii si plecarii, pentru care am solicitat acest acord" se arata in scrisoarea hotelierilor.

"Prin nota de informare care se afla la receptia hotelurilor, turistii sunt avertizati ca au dreptul sa se opuna cu privire la prelucrarea datelor personale si sa poata solicita stergerea acestora, datele turistului fiind considerate confidentiale, iar in caz contrar sa se adreseze instantelor judecatoresti", se mai mentioneaza in scrisoare.

Potrivit FIHR, nu ratiuni statistice stau in spatele proiectului de act normativ privind infiintarea SIET, ci de alta natura.

"Ca o concluzie generala va informam ca ratiunile statistice pentru care ar fi nevoie de o astfel de reglementare nu sunt intrunite in aceasta propunere, cel putin in aceasta forma si continut, si pe cale de consecinta o negam si vom apela la toate mijloacele pentru a nu fi promovata", se mai arata in documentul citat.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#hoteluri Romania, #sistem electronic evidenta turisti, #SIET turism , #Cazare in Romania