Jucatorii din turism vor margarete de la autoritatile locale. Avantajele si dezavantajele masurii

Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 07:32
2638 citiri
Jucatorii din turism vor margarete de la autoritatile locale. Avantajele si dezavantajele masurii

Jucatorii de pe piata de turism cer ministerului sa descentralizeze sistemul de clasificare a unitatilor de cazare, astfel incat stelele si margaretele sa nu mai fie acordate de minister, ci de autoritatile locale. Care ar fi consecintele unei asemenea masuri?

Descentralizarea acestui sistem ar putea conduce la o creste a numarului unitatilor clasificate, insa pe de alta parte, ar putea genera un grad ridicat de subiectivism, care sa afecteze standardele de calitate.

In prezent, unitatile de cazare si alimentatie trebuie sa obtina un certificat de clasificare, aprobat de minister dupa completarea unui formular online, de catre managerii unitatilor de cazare.

"In ultimii doi ani s-a introdus autoclasificarea, adica unitatile de cazare si alimentatie publica isi declarau sau nu activitatea si considerau ca indeplinesc standardele de 3 sau 4 sau 5 stele, de exemplu.

Un eventual control care sa constate ca este sau nu asa venea numai la o sesizare, de obicei. Dar asta face ca multe pensiuni si chiar mini-hoteluri, sa nu isi mai declare aceasta activitate", a explicat Corina Martin, presedintele Federatiei Asociatiilor de Promovare Turistica (FAPT), pentru Business24.

Jucatorii din turism propun schimbarea acestui sistem. Ei cer ca stabilirea clasificarii unei unitati de cazare sau de alimentatie sa fie facuta de catre o echipa formata dintr-un reprezentant al departamentului de turism de la Primarie, unul al Consiliul Judetean, de catre un reprezentant al patronatului local - hotelier sau de alimentatie publica sau de ANTREC si poate chiar si de un reprezentant al Camerei de Comert locale.

Avantajele masurii

Corina Martin, initiatorul acestei propuneri, explica ce avantaje ar putea avea jucatorii de pe piata:

"Masura vizeaza doar structurile de cazare si alimentatie publica. Nu m-am referit la agentiile de turism. Urmarim ca in acest mod sa fie autorizate, deci clasificate, toate structurile de primire turistica, pentru ca exista, inca, un numar mare de unitati de cazare, care functioneaza neautorizat. Ma refer la pensiuni, hoteluri mici, restaurante".

Un alt avantaj al acestei formule este acela ca autoritatile locale cunosc mai bine unitatile din judet si sunt direct interesate sa obtina bani de la acestea, crede Traian Badulescu, consultant in Turism si fost purtator de cuvant al ANAT.

Dezavantajele descentralizarii in clasificarea hotelurilor

Totusi, exista si un revers al medaliei in ceea ce priveste descentralizarea acestui sistem. Subiectivismul autoritatilor locale ar putea fi unul dintre ele.

"Se vrea descentralizarea sistemului pentru ca initiatorii propunerii cred ca cel mai bine stiu autoritatile locale ce se intampla in judet. Totusi, apar temeri ca reprezentantii autoritatilor locale pot fi subiectivi. Cel mai bine ar fi sa fie o comisie neutra formata si din profesionisti ai turismului. Turismul la negru este, din pacate, ascuns, de multe ori de autoritatile locale", a explicat consultantul in turism Traian Badulescu.

Opinia jucatorilor de pe piata este impartasita si de ministrul Maria Grapini, care sesizeaza efectul negativ produs de actualul sistem de autorizare, adica cel de autoclasificare - declararea pe proprie raspundere.

"Vom discuta aceste propuneri cu doamna ministru in curand, dupa ce preluam propunerile tehnice ale membrilor nostri, membri care - la asociatiile de promovare - sunt si patronate, dar si autoritati locale, astfel ca vom prelua punctele de vedere ale ambelor tipuri de structuri", a adaugat Martin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#turism Romania 2013, #clasificare unitati cazare 2013, #clasificare unitati de cazare turism Romania , #Cazare in Romania