Minivacanta de Paste si 1 Mai: Cei mai multi romani au ales Litoralul romanesc, Delta Dunarii, Bucovina si Valea Prahovei

Joi, 25 Aprilie 2019, ora 14:32
1748 citiri
Minivacanta de Paste si 1 Mai: Cei mai multi romani au ales Litoralul romanesc, Delta Dunarii, Bucovina si Valea Prahovei
Foto: CC0 Creative Commons

Romanii au ales sa-si petreaca vacanta de Paste si de 1 Mai in Bucovina, Maramures si statiunile de pe Valea Prahovei, dar si pe litoralul romanesc si in Delta Dunarii, insa nu au fost ocolite nici destinatiile de pe litoralul bulgaresc sau cele din Grecia, Turcia si Egipt.

Tarifele pachetelor de vacanta, in functie de destinatie, numar de zile si grad de confort, au fost pentru toate buzunarele: de la 182 de lei pentru un pachet de trei nopti de cazare (fara mic dejun) la un hotel de 3 stele din Neptun la 8.000 de euro pentru o vacanta sofisticata de opt nopti la o vila privata in Phuket, in Thailanda.

Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) estimeaza ca numai pe Litoralul romanesc sunt asteptati in aceasta vacanta de Paste si 1 Mai peste 40.000 turisti, mai ales ca din 26 aprilie "se da startul distractiei" la malul marii.

"Se da startul distractiei la malul marii. Editia cu numarul 25, cea de primavara a Festivalului Sunwaves, debuteaza joi, 25 aprilie pe plaja Crazy Beach din statiunea Mamaia. Timp de o saptamana, nordul litoralului devine destinatia muzicii electronice. Atmosfera va fi animata de DJ autohtoni si internationali pe cele patru scene. (...) Pe 26 aprilie isi deschide portile o noua editie a Festivalului du Bonheur, eveniment gastronomic ce atrage atentia cu arome, gusturi si produse culinare pentru toate preferintele. La Vama Veche revine Sunset Festival si continua petrecerile in locatiile deja consacrate iubitorilor genului liber, 'flower-power'", a declarat pentru AGERPRES Corina Martin, presedinte FAPT.

Din pacate, nu toate statiunile sunt cu adevarat pregatite pentru marea deschidere, sustine presedintele FAPT, dar in Top 3 destinatii preferate regasim, din nou, "Mamaia, Vama Veche si Navodari - care beneficiaza din plin de apropierea de Mamaia si ofera, de asemenea, locatii de cazare si distractie preferate de segmentul de turisti care ne viziteaza in primul weekend de deschidere de sezon, in mod traditional".

In acest an vor fi 6 zile de petrecere pe Litoral, datorita faptului ca se sarbatoreste nu numai traditionalul 1 Mai la mare, ci si "Lumina de la malul marii", traditionala celebrare la mare a Sarbatorii Pascale.

"Vor fi 6 zile de petrecere in care au de castigat operatorii din turismul local care si-au pregatit locatiile si care isi deschid portile, cu oferte pentru toate bugetele si preferintele", spune Martin.

De asemenea, Federatia FAPT si Turkish Airlines Constanta, impreuna cu Asociatia Patronala Delta Dunarii vor aduce in Tur de Promovare managerii celor mai mari 10 agentii turoperatoare din Istanbul si Turcia, intre 1 si 5 Mai.

"Le prezentam locatiile reprezentative din Constanta, Mamaia, Navodari si din Delta Dunarii, intalnire cu agentii de turism si hotelieri locali, cu care ne dorim sa incheie contracte si vor participa la marea Seara Dobrogeana din 3 Mai, unde prezentam traditii, o seara de cina si spectacol multietnic unic in Europa", mentioneaza Corina Martin.

***

Asociatia Patronala Delta Dunarii estimeaza pentru vacanta de Paste un grad de ocupare 70% in Delta Dunarii, in timp ce pentru 1 Mai s-a ajuns deja la 100%.

"Gradul de ocupare este estimat la 70% in vacanta de Paste in Delta Dunarii, avand in vedere ca romanii prefera sa petreaca Sarbatorile Pascale in familie, acasa, sau in destinatii externe de religie ortodoxa. In schimb, avem grad maxim de ocupare pentru minivacanta de 1 Mai, in care de la an la an, mai multi romani iau in calcul si Delta Dunarii, ca paradis si oaza de liniste, confort, gastronomie si traditii specifice si, mai ales, deplina relaxare", spune Daniel Ilusca, presedintele Asociatiei Patronale Delta Dunarii.

***

Romanii se indreapta si catre statiunile montane de pe Valea Prahovei, care au ajuns deja la un grad de ocupare de 94%, potrivit Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Prahova.

"Din cele 12.084 de locuri de cazare clasificate disponibile in aceasta zona, 11.381 au fost rezervate. Gradul de ocupare general este astfel de 94%. Cele mai cautate statiuni au fost Sinaia, Busteni si Azuga, toate cu un grad de ocupare de peste 95%. Iubitorii sporturilor de iarna pot schia la Sinaia, la peste 2.000 de metri, unde sunt si in aceasta perioada practicabile partiile Valea Dorului (2), Valea Soarelui (1 si 2) Laptici (1 si 2) si Varianta", a declarat pentru AGERPRES presedintele Asociatiei, Adrian Voican.

Datorita crearii unei punti intre Sarbatorile Pascale si 1 Mai, durata media a sejurului in statiunile montane din Prahova a crescut de la 3 zile cu ocazia Pastelui anul trecut la 4 zile in acest an. Pentru un sejur de 4 nopti la un Hotel de 4 stele, clientii au platit aproximativ 2.500 de lei pentru camera dubla, cu mic dejun si cina festiva in noaptea Invierii, in pret fiind inclus si accesul la zona spa. Pentru un sejur de 3 nopti la 3 stele, turistii au platit aproximativ 600 de lei, cu pachete de masa la cerere.

"Turismul intern cu ocazia sarbatorilor Pascale a crescut fata de anul trecut pe aproape toate destinatiile interne. In medie, compania noastra a inregistrat o crestere cu pana la 20% fata de anul trecut pentru aceasta perioada. Putem vorbi categoric de un impact pozitiv al voucherelor de vacanta, dar si de dorinta romanilor de a se bucura de Sarbatorile Pascale, acasa, in Romania, cu mancaruri si traditii specifice acestei ocazii", a afirmat Voican, care este si presedinte al Bibi Touring Touroperator.

Conform datelor touroperatorului, cea mai ceruta destinatie interna de pe litoral in aceasta perioada este statiunea Mamaia, urmata de Neptun si Costinesti. Statiunile balneare, apreciate din ce in ce mai mult in turismul de relaxare, se afla si ele printre preferintele romanilor in perioada de Paste si 1 Mai.

De asemenea, Baile Felix, Baile Herculane si Calimanesti Caciulata sunt destinatii extrem de populare pentru din ce in ce mai multi romani. Pentru un sejur de 5 nopti la Baile Herculane, la 3 stele turistii au platit 1.950 de lei camera dubla pentru un sejur de 5 nopti cu pensiune completa si acces la spa. Pe litoral, pentru pachete de 3 nopti camera dubla tot in regim de 3 stele, cu regim de pensiune completa turistii au platit 1.326 de lei.

"Alaturi de destinatiile traditionale pentru aceasta perioada, turistii romani au inceput sa diversifice destinatiile interne de interes, ceea ce reprezinta o veste foarte buna pentru turismul romanesc in general. Avem spre exemplu vanzari foarte bune si o crestere importata pentru Delta Dunarii in perioada Sarbatorilor Pascale. Este imbucurator ca tot mai multi romani incep sa descopere si sa se bucure de numeroasele frumuseti naturale ale Romaniei", a adaugat Adrian Voican.

****

Reprezentantii Christian Tour sustin ca romanii au ales destinatiile externe, mai ales zonele calde, dar si pe cele din Romania pentru petrecerea Sarbatorilor Pascale din acest an, Bucovina, Maramures si Marginimea Sibiului fiind preferate de romanii seniori si familiile cu copii, in timp ce tinerii aleg aleg Litoralul, cu polul distractiei: Mamaia Nord sau Vama Veche.

"Anul acesta, foarte multi romani profita de faptul ca Pastele pica in preajma datei de 1 Mai, doua sarbatori care se traduc automat prin zile libere. De aceea, se vor indrepta spre destinatii din strainatate, alegand mai ales destinatii calde, unde pot sta chiar si la plaja. De altfel, la finalul lunii aprilie - inceputul lunii mai, Christian Tour opereaza deja o parte insemnata a avioanelor charter programate pentru acest sezon estival. In ceea ce priveste destinatiile interne, romanii, mai ales familiile cu copii si turistii seniori, cauta in special zonele traditionale precum Bucovina, Maramures, Marginimea Sibiului. Tinerii, mai ales cei dornici de distractie, aleg si anul acesta litoralul, cea mai solicitata zona fiind Mamaia Nord, care a devenit polul distractiei pe malul romanesc al Marii Negre. Vama Veche este de asemenea una dintre destinatiile preferate de tineri", a declarat pentru AGERPRES Raluca Hatmanu, director de marketing si comunicare Christian Tour.

Ea a precizat ca anul acesta cei mai multi romani si-au rezervat vacantele de Paste si 1 Mai mult mai devreme decat in alti ani, unii chiar in timpul vacantei de Revelion.

"Ceea ce am remarcat anul acesta mai mult decat in alti ani este faptul ca romanii, multi dintre ei, nu mai lasa pe ultima suta de metri planurile de vacanta. Asa ca pentru vacanta de Paste si 1 Mai, care marcheaza debutul propriu-zis al sezonului estival 2019, rezervarile s-au facut inca de la inceputul anului. Avem turisti care, in timp ce erau in vacanta de Revelion, si-au rezervat cazarea la o pensiune pentru vacanta de Paste", a spus Hatmanu.

Pe destinatiile interne, preturile Agentiei Christian Tour pornesc de la 1.300 de lei pentru doua persoane pentru un pachet de 3-4 nopti de cazare si ajung la 4.000 de lei. Sunt, insa, si hoteluri care au creat pachete speciale de Paste in limita unui voucher de vacanta, respectiv 1.450 de lei.

"Familiile care opteaza pentru o vacanta in Romania se pot incadra si in 2.000 de lei. Tarifele variaza foarte mult in functie de numarul de stele al unitatilor de cazare, de facilitatile si serviciile oferite, precum si de zona aleasa. Avem, de exemplu, cel mai scump pachet vandut pentru Paste, la un hotel de 5 stele din Baile Felix, unde o familie a platit pentru un apartament 7.800 de lei pentru 5 nopti de cazare", spune Raluca Hatmanu.

Reprezentantul Christian Tour sustine ca de mai bine de o luna agentia nu mai are nimic disponibil pentru vacanta de Paste in Romania. In schimb, pentru minivacanta de 1 Mai, agentia mai are oferte pe litoralul romanesc, in Mamaia, Eforie Nord ori Neptun. In aceste locuri, un pachet de trei nopti de cazare (fara mic dejun) la un hotel de 3 stele din Neptun, un turist trebuie sa achite suma de 182 de lei.

De asemenea, pachetele puse in vanzare de Christian Tour pentru statiunea Sunny Beach din Bulgaria au fost epuizate, insa romanii mai pot opta pentru o vacanta in statiunile Nisipurile de Aur si Albena.

"Si pentru ca vorbim despre Bulgaria, numarul solicitarilor de vacante pentru litoralul bulgaresc a crescut spectaculos comparativ cu perioada Sarbatorilor Pascale din 2018. In prezent, locuri de cazare se mai gasesc in statiunile Nisipurile de Aur si Albena, unde preturile pornesc de la 35 de euro/persoana/noapte la un hotel de 4 stele in regim all inclusive", a mentionat Hatmanu.

Pachetele in destinatii mai indepartate si mai insorite, precum Hurghada (Egipt), Antalya (Turcia) si Grecia, catre care Christian Tour opereaza deja chartere, sunt epuizate pentru plecarile din perioada Sarbatorilor pascale si inceputul lunii mai.

***

Mihaela Draghici, director PR si comunicare la Eximtur a precizat ca anul acesta compania a avut o cerere foarte mare pentru minivacanta de Paste si 1 Mai,

aproape toate pachetele fiind rezervate inca din lunile ianuarie-februarie.

"Cele mai multe solicitari au fost pentru unitatile de 4 si 5 stele, mai putin pentru cele de 3 stele. Pachetul cel mai cerut a fost de 3 nopti cu intrare in 26 aprilie la un pret mediu de 800 Lei/pachet/persoana, sau de 5 nopti, tot cu intrare in 26 aprilie, care combina Pastele cu 1 Mai la un pret mediu de 1.400 lei/pachet persoana. Majoritatea pachetelor au fost cu demipensiune si masa festiva de Paste. Familiile cu copii au ales hotelurile unde au fost incluse si activitati pentru copii: egg hunt, program de vopsit oua pentru copii, animatori si acces la piscina. Turistii cauta tot mai mult facilitatile pentru copii. Daca pana anul trecut, un mic spatiu de joaca exterior era de ajuns, acum se cauta spatii de joaca interior/exterior, piscine pentru copii, activitati extra dedicate copiilor. Cele mai multe cereri au fost pentru statiunile Baile Felix, Baile Herculane, Sovata, Sinaia, Poiana Brasov, dar si Delta Dunarii", a declarat, pentru AGERPRES, Mihaela Draghici.

Potrivit acesteia, in cazul vacantelor in strainatate, sejururile vandute incep de la 2 nopti si merg chiar si pana la 14. Cele mai multe vanzari au fost inregistrate de Eximtur pe destinatia Egipt, din mai multe motive.

"Pachetele cu charter inclus sunt deosebit de atractive din punct de vedere al raportului calitate-pret, vremea este perfecta pentru plaja si baie in aceasta perioada (temperaturile sunt de 29-30 grade), excursiile optionale la piramide si alte obiective turistice fac din aceasta destinatie una deosebit de atragatoare si versatila", a explicat Draghici.

Pe locul doi in topul preferintelor turistilor s-a situat Bulgaria, iar apoi, la o distanta foarte mica, Franta.

Ca preturi, pachetele variaza foarte mult in functie de destinatie si de durata sejurului. Agentia a vandut pachete de 5.000 euro in Maldive (3 adulti + 1 copil, 8 nopti cu all inclusive, fara transport) dar si de 180 euro in Ungaria la bai (2 adulti, 2 nopti cu mic dejun, fara transport).

***

Agentia Accent Travel & Events precizeaza ca, pentru vacanta de Paste, in topul preferintelor turistilor s-au aflat Baile Felix, Baile Herculane, Baile Govora, urmate de zonele Maramures si Bucovina.

"Avand in vedere ca minivacanta de Paste se leaga cu ziua libera de 1 Mai, am avut foarte multe solicitari si pentru litoralul romanesc, pentru statiunile Mamaia, Eforie Nord, dar si pentru statiuni din sudul litoralului", a declarat Mirela Gherghina, product manager Accent Travel & Events.

Pentru pachetele premium la spa, tarifele au pornit de la 2.255 de lei de persoana, pentru sejururi de 5 nopti cu servicii de masa si tratamente medicale sau de relaxare incluse (la Hotel Lotus Therm 5 stele din Baile Felix, unul dintre cele mai bine vandute hoteluri din portofoliul Accent Travel & Events).

Pentru un sejur de 4 nopti la mare, pe litoralul romanesc, turistii au platit de la 600 lei de persoana (la Hotel Majestic 3 stele din Mamaia) . Pentru sejururi de 4 nopti in Venus, la hotel Afrodita 4 de stele, turistii au platit tarife de la 720 lei.

Programul voucherelor de vacanta, precum si oferta "Inscrieri timpurii" care s-a prelungit pana pe 30 aprilie au impulsionat vanzarile pentru turismul intern in perioada Sarbatorilor Pascale, in detrimentul destinatiilor externe. Turistii care au optat pentru destinatii mai indepartate au ales Cipru, Grecia (Creta), Bulgaria, dar si Emiratele Arabe Unite.

***

Cocktail Holidays a avut pentru intern cateva solicitari pentru aceasta perioada in special pentru zona de munte Busteni, Sinaia sau Cheile Nerei, dar majoritatea au fost pentru strainatate.

"Prima destinatie pe care s-au vandut toate pachetele de vacanta cu doua luni inainte este Sharm el Sheikh, unde de Paste si de 1 Mai vor fi in jur de 30 de grade. Noi mai avem locuri in acest moment numai pe cursele din a doua jumatate a lunii mai. Pentru un sejur in Sharm el Sheikh un turist a platit in medie 859 de euro/persoana. Turistii s-au orientat in special spre hotelurile de 4 si 5 stele, cu regim de masa All Inclusive sau Ultra All Inclusive. Fata de anul trecut, pe aceasta destinatie remarcam o crestere a cererilor pentru pachetele cu un tarif mai ridicat", a declarat Maria Goicea, director de marketing Cocktail Holidays.

Ea a precizat ca charterul cu destinatia Rodos este singurul zbor charter direct de pe piata din perioada Pastelui. Destinatia a fost foarte cautata datorita temperaturii, 23-25 de grade la sfarsitul lunii aprilie si la inceputul lunii mai, a atmosferei grecesti si a faptului ca au parte de traditiile de Paste, la fel ca acasa.

"Turistii care s-au orientat spre o vacanta in Rodos au ales in special hoteluri de 4 si 5 stele. La unele dintre hoteluri li se ofera si un pranz festiv de Paste. In medie, un pachet pentru Paste in Rodos a fost 619 euro/persoana. Pe insula pot sa viziteze locul unde s-a filmat celebrul film 'Tunurile din Navarone', sa faca surf in cel mai sudic punct al insulei, Prasonissi, locul unde se intalnesc Marea Egee cu Marea Mediterana. Rodos merita atentie pentru obiectivele de patrimoniu, printre care Acropolele de pe culmile dealurilor din Lindos si fortareata medievala dominata de turnurile Palatului Marilor Maestri din orasul vechi", a mai afirmat Goicea.

Potrivit sursei citate, turistii au ales si circuite, precum cel de Istanbul, care dureaza 5 zile (4 nopti de cazare cu mic dejun) si costa 425 de euro/persoana locul in camera dubla, Atena, 4 nopti/5 zile, in perioada 26-30 aprilie, la un tarif de 559 de euro/persoana, Emiratele Arabe Unite, cu plecare din 27 aprilie, 7 nopti, pentru care un turist a platit 759 de euro/persoana, Egipt, Croaziera pe Nil, pentru care au fost mai multe plecari, din Bucuresti si Cluj. Din Cluj turistii pleaca pe 26 aprilie, pentru 9 nopti. Pachetul a costat 1.108 euro/persoana.

***

Dan Dumitru, director de marketing Paralela 45, a mentionat ca cele mai solicitate destinatii in aceasta perioada au fost Iordania, Rusia, Sharm El Sheik si Antalya.

Astfel, in Iordania o vacanta de Paste costa 995 euro de persoana pentru 8 nopti de cazare si masa, in camera standard. Plecarile au fost stabilite pe 23 aprilie si 25 aprilie, iar in tarif sunt incluse: biletul de avion dus-intors, transferurile, taxele de aeroport, o noapte cu mic dejun in Amman la hotel 4 stele, 2 nopti cu demipensiune in Petra la hotel 4 stele, 1 noapte cu mic dejun la tabara in desertul Wadi Rum, 2 nopti cu demipensiune in Aqaba la hotel 4 stele, 2 nopti cu demipensiune la Marea Moarta la hotel 5 stele. De asemenea, pachetul mai include o seara speciala in desert cu cina zarb si muzica traditionala beduina, ghid local, vizite si excursii la - Amman, Madaba, Muntele Nebo, Petra, plimbare cu jeepul in desertul Wadi Rumi, Marea Rosie, Betania, Marea Moarta si insotitor roman de grup.

Cei care au ales sa petreaca vacanta de Paste si de 1 Mai in Rusia au scos din buzunare 955 de euro pentru 7 nopti de cazare cu mic dejun si pranz inclus la hoteluri de 4 stele. Tariful include: biletul de avion, transferurile, taxele de aeroport, taxa de viza, tururi panoramice cu ghid local, vizitarea metroului din Moscova, vizitarea Complexului Kremlin, a Fortaretei Petru si Pavel, Muzeului Ermitaj, dar si insotitor roman de grup.

Vacanta de Paste in Egipt este destinatie foarte solicitata, pentru ca turistii vor sa stea la plaja, spune directorul Agentiei. Un sejur de 7 nopti de cazare in Egipt, la Sharm El Sheik, in hoteluri de 4 si 5 stele in perioada 24 aprilie - 1 mai 2019, masa all inclusive, zbor charter direct din Bucuresti, taxe de aeroport si transferuri, incepe de la 556 de euro/persoana.

Un alt loc preferat de turistii romani a fost si insoritul litoral al Antalyei. Un sejur de 7 nopti de cazare, in perioada 25 aprilie - 2 mai 2019, cu zbor charter direct din Bucuresti, taxe de aeroport, transferuri, incepe de la 576 euro/persoana.

Cele mai solicitate, insa, au fost vacantele pe litoralul din Romania. Un sejur de 3 sau 4 nopti de cazare cu mic dejun inclus, pranz festiv de Paste, seara de Inviere cu oua si cozonaci, acces gratuit la piscinele exterioare, incepe de la 510 lei/persoana/sejur.

Pentru vacantele sofisticate, cea mai dorita destinatie ramane Thailanda, in Phuket. Doi turisti au platit 8.000 de euro pentru 8 nopti de cazare intr-o vila privata cu piscina dintr-un complex de 5 stele.

"Comparativ cu alti ani, datorita faptului ca romanii au mai multe zile de vacanta, avem multe rezervari pentru destinatii calde. Turistii merg in general in familie sau in grupuri de prieteni. Vacantele au fost platite si in rate fara dobanda, bucurandu-se in aceasta perioada de plata pana la 15 rate", spune reprezentantul Paralela 45.

***

Pentru perioada Pastelui, cele mai multe pachete de vacanta vandute de Happy Tour au fost pentru mare si munte in Romania, dar si in destinatii din Europa precum Grecia, Italia, Bulgaria si Franta.

"Bugetele, atat pentru Romania, cat si pentru Europa au fost de aproximativ 300 de euro de persoana pentru 3 nopti. O cerere speciala a fost pentru Dubai, patru turisti au cumparat un pachet de sase nopti la un hotel de cinci stele, pentru care au platit 25.000 de euro. In aceasta perioada s-au vandut si aproximativ 50 de pachete pentru vacante la Disneyland Paris, valoarea totala a acestora fiind de 62.000 de euro", spune Daniela Toncu, head of leisure Happy Tour.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#destinatii Paste 2019, #destinatii 1 mai 2019 , #Cazare in Romania