Peste 20% dintre romani calatoresc de sarbatori

Vineri, 11 Noiembrie 2005, ora 06:25
1060 citiri

Numarul celor care prefera sa petreaca sarbatorile de iarna in alta parte decat acasa a crescut constant in ultimii ani, estimarile agentiilor de turism indicand ca circa o treime dintre romani vor alege aceasta varianta in acest an.

"O apreciere bazata pe infor-matiile din piata arata ca in jur de 20-30% dintre romani isi petrec sarbatorile de iarna in alta parte decat acasa si acest procent este in crestere de la an la an. Dintre acestia, procentajul celor care isi petrec concediul in strainatate este in jur de 20-25%", este de parere directorul de marketing al Aerotravel Lufthansa City Center, Claudia Stan. Potrivit reprezentantilor firmelor, tot mai multi romani aleg destinatiile externe, avand in vedere oferta diversificata si tarifele adeseori foarte ridicate din structurile de cazare romanesti. O alta tendinta observata pe piata este dezvoltarea segmentului de agroturism, care concureaza puternic hotelurile in ultimii ani. "Preturile pentru un sejur de sarbatori pornesc de la 300 de euro pe saptamana. Se observa o crestere a sumei alocate pentru sarbatori din cauza majorarii preturilor hotelierilor", a precizat directorul de marketing al J'Info Tours, Cristina Irimia. Daca anul trecut un pachet de revelion, incluzand trei nopti la o pensiune de la munte, cu demipensiune si masa festiva, costa minimum 180 de euro, in acest sezon tarifele nu coboara sub 250 de euro pentru servicii similare.

Dintre destinatiile interne, agentiile promoveaza mai ales Valea Prahovei, Poiana Brasov, Bran, Breaza, Sibiu, Sighisoara, Vatra Dornei, Maramures, Muntii Apuseni si Bucovina. Tot la capitolul tendinte se observa aparitia in oferta agentiilor a unor noi statiuni, ca Poiana Tapului, Azuga si Arieseni, numarul turistilor care aleg sa-si petreaca vacanta de iarna in alte locatii decat cele consacrate crescand in mod evident.

Pentru amatorii de schi cele mai populare destinatii externe sunt Austria, Italia, Franta, Elvetia, Slovenia si Slovacia, locatii unde beneficiaza de infrastructura necesara practicarii sportului, dar si de alte posibilitati de agrement. "Turistii sunt foarte atenti si cauta oferte care includ si divertisment, mese festive, show-uri, excursii si vizite", a precizat Cristina Irimia. Potrivit reprezentantului Aerotravel, preturile pentru un sejur de sapte zile pot incepe de la 200-250 de euro, incluzand cazare cu mic dejun sau demipensiune. "Bineinteles, la aceste tarife se adauga si pretul transportului", a adaugat Claudia Stan.

Exista insa si o categorie restransa de turisti care doresc sa petreaca sarbatorile de iarna intr-o locatie cat mai calda, preferand in locul zapezii plaja si marea. Destinatiile exotice cuprinse in ofertele agentiilor de turism sunt in special Egipt, Dubai, Mauritius, Seycheles, Caraibe, Cuba si Mexic, preturile incepand de la 700-800 de euro pentru sapte nopti. "Nu se poate spune ca procentajul celor care aleg astfel de sejururi este unul extrem de important, pretul fiind destul de prohibitiv, cu exceptia Egiptului, iar locurile la cazare si transport sunt extrem de greu de obtinut. In Occident astfel de pachete sunt rezervate cu mult timp inainte, chiar cu un an avans", a mai spus directorul de marketing al Aerotravel.

Romania Libera

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...