Vacanta pe cont propriu Istanbul, ieftin si bun

Luni, 01 Iulie 2013, ora 15:07
21065 citiri
Vacanta pe cont propriu Istanbul, ieftin si bun
Istanbul, o destinatie pe care merita sa o vezi din 1000 de motive

Ospitalitatea, calitatea serviciilor si abundenta de obiective turistice sunt cateva din avantajele care inclina balanta pentru o vacanta la Istanbul, in pofida unui drum relativ lung si obtinerea vizei.

Cum ajungi in Istanbul

Ca sa ajungi in Istanbul, ai doua variante: fie mergi cu masina, dar trebuie sa stii ca nu vei putea sa depasesti 90 de kilometri la ora (amenzile turcilor sunt extrem de severe), fie sa optezi pentru avion. Zborul companiei Turkish Airlines din Bucuresti pana in Istanbul dureaza 55 de minute.

Avioanele Tarom pleaca din Bucuresti si aterizeaza pe aeroportul din Istanbul, de obicei, dupa 75 de minute. Lufthansa ajunge in Istanbul, dar zborurile nu sunt directe si, in functie de cel ales, au escale in Frankfurt, Munchen sau Istanbul.

Pentru un bilet de avion dus-intors, valabil pentru o singura persoana, in perioada 15 iulie-22 iulie, conform esky.ro, vei plati intre 138 de euro, in cazul in care vei alege compania Pegasus si 264 de euro, daca zbori cu KLM. Operatorul roman Tarom are zboruri directe (159 de euro) dar si cu o escala (359 de euro). Preturile sunt valabile la data postarii acestui articol. Pentru a fi siguri, cel mai bine verificati dispobilitatea biletelor pe site-urile agentiilor.

Daca te gandesti sa mergi cu masina, din Bucuresti, ai la dispozitie doua rute, conform datelor publicate pe viamichelin.com. Poti traversa Bulgaria trecand prin Veliko Tarnovo, Kazanlak si Haskovo, si vei parcurge cei 706 de kilometri in aproximativ 10 ore. A doua varianta presupune sa mergi in 735 kilometri pe care ii vei strabate in 10 ore si jumatate.

Exista si posibilitatea sa pleci cu trenul, pe ruta Bucuresti - Istanbul. Vei plati in jur de 100 de euro pe bilet, dar trebuie sa te inarmezi cu rabdare: durata calatoriei ajunge la 18 ore.

Cum te deplasezi in Istanbul

In Istanbul, mijloacele de deplasare sunt clasice: taxiuri, metrou sau tramvaie. Desigur, exista si varianta cu feribotul, mult mai pitoreasca. Puncte de imbarcare pentru feribot sunt in Eminonu, Karakoy si Kabatas.

Taxiurile autorizate se numesc taksi si au un semnal luminos care arata daca masina este libera sau nu. Verifica daca aparatul de taxat a fost pornit si daca este setat pe tariful corect: pentru cursele efecutate pe timpul zilei, trebuie sa se aprinda un beculet, iar pentru cele de noapte, doua beculete.

In ceea ce priveste metroul, in oras exista doua magistrale: una circula din Levent spre Taksim, iar cea de-a doua uneste Aksaray de aeroport prin Kocatepe. Metroul vechi leaga Beyoglu de Galata si este unul dintre cele mai vechi pasaje subterane. In Istanbul tramvaiele sunt mici si circula de la aeroport prin orasul vechi, traverseaza podul Galata si merg de-a lungul Bosforului.

Unde te poti caza

In Istanbul exista mai mult de 1.500 de unitati de cazare. Un cuplu va plati, pentru o vacanta de sapte nopti, minim 200 de euro, in perioada de varf a sezonului, respectiv 15 iulie - 22 iulie, in cazul unui hotel de trei stele. Tariful pentru sapte nopti de cazare, valabil in cazul unui cuplu, poate depasi lejer 1000 de euro, in cazul hotelurile de cinci stele.

Business24 iti recomanda hotelul Sultanhamet, aflat in cartierul Fatih, la mica distanta de Moscheea Sophia si Marela Bazar.

Hotel Arena

Hoteluri de cinci stele: Ciragan Palace Kempinski, Four Seasons si Eresin Crown. Preturile pentru o noapte de cazare depasesc 300 de dolari.

Hoteluri de patru stele: Enderun Hotel Istanbul, Cartoon Hotel, Sultan Palace Hotel. Tarife de la 150 de euro

Hoteluri de trei stele: Arena Hotel, Turquoise Boutique Hotel sau Vardar Palace. Tarife de la 100 de euro

Hoteluri de doua stele: Naz Wooden House Inn, Apricot Hotel sau Grand Hotel de Londres. In aceste unitati de cazare veti plati, pentru o noapte, intre 45 si 60 de dolari.

Hotel Ciragan Palace Kempinski

Pentru alte oferte, consulta oferta Directbooking.

Unde poti manca in Istanbul

Lokanta este denumirea data localurilor simple, cu preturi rezonabile, dar care nu servesc alcool. Cafenelele cu autoservire si foarte ieftine sunt numite bufe. In Kebapci vei gasi kebab si lahmacun, echivalentul unei pizza, dar cu carne de oaie, patrunjel si rosii. Daca ti-e pofta de pizza clasica, indreapta-te catre locurile numite Pideci, echivalentul turcesc pentru pizzerii.

In ceea ce priveste desertul, in Muhallebici puteti cumpara sarlote delicioase, iar in pastane gasiti produse de patiserie, inclusiv renumitele baclavale. La inceputul fiecarei mese, turcii servesc "meze", gustari calde sau reci.

Cateva exemple de meze calde sunt kebabul din ficat de pui si branza la gratar, in timp ce haydari (pasta de iaurt cu menta si usturoi), midye pilakisi (midii prajite in ulei de masline) si cerkez tavugu (pui rece cu sos de alune si paine) sunt cateva exemple de meze reci.

Ce poti sa vizitezi

Biserica Sfanta Sofia, o capodopera a arhitecturii bizantine, a fost construita acum mai bine de 1.500 de ani.

Moscheea Albastra, unul dintre cele mai renumite lacase de cult din lume. Moscheea a fost construita la porunca sultanului Ahmet I si isi datoreaza numele cantitatii impresionante de faianta albastra care a fost folosita la ridicarea sa.

Moscheea Albastras

Palatul Topkapi, o fosta resedinta a sultanilor. Impresionanta constructie este formata din mai multe pavilioane organizate in jurul a patru curti interioare.

Palatul Topkapi

Un alt palat celebru in Istanbul este Palatul Dolmabahce, fosta resedinta extrem de luxoasa a unui sultan care si-a dorit sa locuiasca pe malul Bosforului, arata infoturism.

Palatul Dolmabahce

In Pavilionul Mantiei Sfinte sunt pastrate cateva dintre cele mai sacre relicve pentru musulmani, ca de pilda fire de par din barba Profetului si doua sabii folosite de acesta in bataliile purtate impotriva necredinciosilor.

Cluburi si localuri

- Lale, unul dintre putinele localuri unde se serveste bere la halba

- Gradina Yesil Ev Beer, o terasa acoperita din incinta hotelului Yesil Ev.

- Corlulu Ali Pasa Medresesi, un salon de ceai unde se serveste si narghilea

- Doy-doy, pentru pizza si mancare mediteraneana, la preturi mici.

- Reina, pentru stilul modern de petrecere in aer liber

Clubul Reina

Destinatii perfecte pentru shopping

- Marele Bazaar, pentru suveniruri, delicii gastronomice, bijuterii si condimente

- Abdi Ipekçi, una dintre cele mai renumite strazi de shopping, unde vei gasi reprezentante ale caselor Louis Vuitton, Cartier sau Lacoste.

- Cevahir Shopping Mall este cel mai mare centru comercial din Istanbul

- Kanyon Shopping Mall, aflat in centrul orasului, este un "oras in oras", care gazduieste un complex de apartamente rezidentiale, un bloc de birouri, mai multe restaurante si sali de cinema

Cand iesi la shopping in Istanbul, nu trebuie sa uiti ca turcii adora sa negocieze. Daca nu te vei targui cu ei, s-ar putea sa interpreteze gestul tau ca pe o insulta. Un alt obicei local de care trebuie sa fii constient este ca bacsisul, de cele mai multe ori, este inclus direct in nota de plata.

La hotel exista obiceiul ca turistii sa lase una sau doua lire turcesti pentru portari si maxim cinci lire/zi pentru persoanalul de serviciu. Nu uita sa ai mereu cateva lire turcesti in buzunar, pentru plata taxiului sau pentru mici suveniruri pe care le poti descoperi pe strada. cele mai multe magazine mari accepta euro sau dolari, dar preferabil ar fi sa schimbi banii in moneda locala, inainte sa pleci la cumparaturi, pentru ca in felul acesta vei plati mai putin.

Daca iti planifici vacanta pe cont propriu si te afli in cautarea unor destinatii turistice atractive, pe care sa le vizitezi cu un buget redus, Business24 iti face zilnic o recomandare.

Pentru ca totul sa fie cat mai simplu, atunci cand pleci in concediu, alegem pentru tine locuri de cazare sigure, la hoteluri de trei, patru si cinci stele, iti aratam cum poti sa ajungi rapid la cele mai interesante obiective turistice din zona si iti spunem la ce trebuie sa fii atent, ca sa nu cazi in "capcanele pentru turisti". Descopera o noua destinatie in fiecare zi, pe Business24.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#vacanta istanbul, #Turcia vacanta, #obiective turistice istanbul, #hotel Istanbul , #Destinatii exotice