Cetatea Brasovului se vinde cu 3,5-4 milioane de euro. Daca primaria nu o vrea, se liciteaza

Marti, 22 Iulie 2014, ora 16:40
1853 citiri
Cetatea Brasovului se vinde cu 3,5-4 milioane de euro. Daca primaria nu o vrea, se liciteaza

Aro Palace intentioneaza sa vanda cu 3,5-4 milioane de euro Cetatea Brasovului si negociaza cu Primaria, iar in cazul in care nu se va ajunge la un acord, o va scoate in toamna la licitatie, a declarat Mihai Fercala, directorul general al SIF Transilvania, care detine Aro.

"Cetatea Brasovului este un monument istoric si starea ei tehnica este precara. Aro Palace ar trebui sa investeasca foarte multi bani in reabilitarea zidurilor, aproximativ 2,5-3 milioane de euro, din calculele noastre. Activitatea restaurantului care functioneaza in cetate nu va aduce niciodata atatia bani incat investitia sa poata fi recuperata", a explicat Fercala.

El a spus ca obiectul de activitate al Aro Palace nu permite incasari din activitatea de muzeu, iar singura sursa de venit este restaurantul. Acesta, spune directorul SIF Transilvania, a fost rentabil doar inainte de 1989 si 1-2 ani dupa.

"Pentru Aro Palace, aceasta cetate aduce doar pierderi, gaze, electricitate, salarii. Circulatia turistica a scazut drastic in ultimii ani si nu ne putem acoperi costurile", a adaugat Mihai Fercala.

El a precizat ca un eventual cumparator va trebui sa stie ca nu poate demola zidurile cetatii si sa construiasca in loc un hotel si ca trebuie pastrata in forma actuala, fiind monument istoric.

Ca sa o poata vinde, Aro Palace a trebuit, potrivit legii, sa se adreseze mai intai Ministerului Culturii si apoi Consiliului Judetean Brasov, care nu s-au aratat interesate de preluarea monumentului, dupa care a urmat Primaria, care si-a exprimat dorinta de a cumpara cetatea.

"Aro a cerut un pret, iar Consiliul Local a ramas sa faca propriile evaluari. Acesta va trebui sa acceseze fonduri europene ca sa o poata renova, pentru ca nu are bani. Din acest motiv, noi vrem sa facem un schimb cu Consiliul Local si sa ne de partial bani si partial active, parcari, terenuri... pana ajungem la valoarea de evaluare", a afirmat directorul SIF Transilvania.

In cazul in care municipalitatea nu va cumpara cetatea pana la finalul lunii august, Aro Palace o va scoate la licitatie la toamna.

Cetatea Brasovului, construita intre secolele XVI si XVIII, include un turn, o fortificatie patrulatera cu bastioane in colturi, deasupra carora au fost construite turnuri de aparare. Suprafata constructiei depaseste 5.500 de metri patrati.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#vanzare Cetatea Brasovului, #monument istoric Cetatea Brasovului, #Aro Palace , #Destinatii turistice Romania