Alice ajuta romanii sa descopere lumea - interviu Touristry

Sambata, 09 Mai 2015, ora 00:00
4629 citiri
Alice ajuta romanii sa descopere lumea - interviu Touristry
Foto: Alice Udrea (Arhiva personala)

Cand lucrezi in domeniul turismului, conexiunile si cunostintele devin un atu aproape magic. Turismul din Romania, insa, duce lipsa de comunicare, iar asta aduce pierderi majore atat pentru cei care ofera astfel de servicii cat si pentru turistul roman.

Acesta din urma s-a aratat foarte deschis, in ultimii ani, e dispus sa incerce calatorii noi, sa investeasca in destinatii de poveste si sa mearga pe urmele istoriei in orasele lumii.

Dar are nevoie de indrumare.

Alice Udrea, consultant in turism de peste 10 ani, stie acest lucru mai bine ca oricine - a lucrat in domeniul hotelier si chiar a condus o firma de consultanta in management hotelier, care a asigurat servicii de sales si marketing externalizat pentru hoteluri din Romania si Austria.

Acum a pus bazele Touristry, un proiect prin care vrea sa-i apropie pe consumatorii romani de oamenii importanti din turism, dar si de acele destinatii magice pe care ea insasi le-a descoperit de-a lungul anilor petrecuti in aceasta meserie.

Despre proiectul prin care iti ofera toate informatiile referitoare la perioadele optime pentru calatorii, nivelul tarifelor in sezon si extrasezon, numarul si notorietatea obiectivelor, activitati de agrement, experiente rare si elemente unice, vorbeste Alice Udrea, intr-un interviu acordat Business24.

Toata lumea iubeste sa calatoreasca, dar ce v-a determinat pe dvs. sa alegeti acest domeniu pentru a face o cariera?

Pot spune ca am prins gustul calatoriilor inca din copilarie, cand aproape in fiecare weekend plecam intr-o excursie cu familia, fie doar cativa kilomentri parcursi pe jos sau cu bicicleta in zone apropiate orasului, fie in alte zone ale tarii.

Fiind o fire foarte sociabila si vesela intotdeauna mi-a placut sa interactionez cu oamenii si mi-am dorit sa lucrez intr-un domeniu care sa imi permita acest lucru.

Oarecum decisiv a fost momentul in care am ales specializarea facultatii pe care am urmat-o iar apoi a urmat primul meu job in turism, lucru care s-a petrecut in primul an de facultate.

Ne puteti spune, pe scurt, care au fost cele mai importante proiecte in care ati fost implicata de-a lungul timpului?

Am fost implicata in deschiderea si lansarea pe piata a doua unitati de cazare, am condus o firma de consultanta in management hotelier, care a asigurat servicii de sales & marketing externalizat pentru hoteluri din Romania si Austria.

Contractele de management au prevazut, dupa caz: deschiderea si lansarea pe piata, implementarea, optimizarea sau cresterea vanzarilor online, stategii de pret, training cu personalul etc.

Si, in tot acest timp, ati vizitat mai mult decat viziteaza un simplu om intr-o viata. Care sunt locurile pe care le-ati vazut datorita domeniului in care ati ales sa faceti performanta?

Este mult spus acest lucru. Am prieteni si cunosc persoane care au calatorit si vizitat mult mai multe locuri decat mine.

Ba chiar dimpotriva, in perioada in care am fost implicata in anumite proiecte de management hotelier nu am avut prea mult timp pentru calatorii.

Pot spune insa ca intotdeauna am cautat sa ma documentez cat mai bine despre locurile pe care urma sa le vizitez, sa le descopar si explorez dupa bunul meu plac cautand atractii care nu sunt incluse in programele turistice standard, incercand sa descopar istoria, traditia si unicitatea lor.

Datorita domeniului in care lucrez am vizitat in interes de serviciu, in afara Romaniei zone din Austria, Ungaria, Olanda si Macedonia.

Cu atatea calatorii in interes de afaceri, cum alegeti sa va petreceti vacantele si timpul liber?

Asa cum spuneam si mai devreme, o buna perioada, cand am fost implicata in anumite proiecte de management hotelier nu am avut prea mult timp pentru calatorii.

Acum intr-adevar, in ultimii 2-3 ani am calatorit mai mult in interes de afaceri.

In delegatii, in general, timpul liber pentru vizitat este foarte scurt (uneori chiar inexistent) si atunci incerci sa vezi cat mai mult posibil intr-un ritm alert.

Vacantele si timpul liber incerc sa mi le organizez in asa fel incat sa-mi acord un mic ragaz de la viata cotidiana, sa ma relaxez si sa savurez in tihna fiecare experienta.

Imi place sa ma bucur de natura si incerc sa "imi incarc bateriile" astfel cat mai des.

Ce planuri aveti pentru aceasta vara?

Idei sunt multe, planul concret inca nu este stabilit.

Pot spune insa ca in viitorul apropiat imi doresc tare mult o vacanta de cel putin o saptamana pe un yacht in insulele Grecesti sau Croatia si deja am inceput sa ma documentez in acest sens.

Care a fost cea mai frumoasa vacanta?

Cea mai frumoasa vacanta a fost in Franta.

Spun ca a fost cea frumoasa pentru ca a cuprins o multitudine de locatii si experiente: vraja Parisului, istoria localitatilor si castelelor din jurul Parisului, vizita la mare in Normandia, vizita in sate traditionale, concerte etc.

Revenind la Touristry, ce planuri de business aveti pentru acest proiect?

Am creat Touristry din pasiunea mea pentru acest domeniu si nu l-am conceput ca si un "business" propriu-zis.

Touristry este un blog in care vom discuta despre calatorii si afaceri in turism, fiind dedicat tuturor celor care sunt pasionati de calatorii si doresc sa descopere locuri sau locatii incantatoare si nu in ultimul rand celor care isi desfasoara viata profesionala sau sunt implicati in acest domeniu.

Daca insa exista propuneri de colaborare sau parteneriat sunt insa deschisa discutiilor in acest sens.

Ce le oferiti celor care acceseaza acest portal? Cum ii veti determina pe romani sa-si reaseze prioritatile in materie de turism?

Touristry cuprinde sectiuni atat pentru cei pasionati de turism si care isi doresc o sursa de inspiratie pentru vacantele lor, cat si pentru cei care isi desfasoara activitatea profesionala in acest domeniu prezintand interviuri, cariere in ascensiune, stiri, studii de caz, dezbateri, evenimente etc.

Imi doresc ca Touristry sa fie locul unde cititorii sa poata cunoaste cativa dintre oamenii implicati in domeniul turismului din Romania si poate si extern, sa poata citi despre experientele si opiniile lor, sa poata urmari evolutia lor profesionala sau a afacerilor pe care le conduc.

Tot aici imi propun sa aduc in atentie studii de caz, stiri si noutati in domeniul turismul, ca si sursa de informare pentru colegii de breasla.

Prioritatile in materie de turism consider ca sunt in functie de preferintele, pretentiile si posibilitatile fiecaruia dintre noi.

Eu voi incerca insa sa ghidez cititorii pentru a face evaluari cat mai aproape de realitate in ceea ce priveste zonele turistice sau locatiile prezentate, cu bune si cu rele.

Sunt calatorii efectuate de mine personal de-a lungul timpului si am bucuria de a impartasi aceste experiente cu cititorii, astfel incat fiecare sa poata decide daca acea destinatie sau locatie i se potriveste sau nu, daca o pune pe lista urmatoarelor sale vacante sau nu, etc.

Voi incerca sa furnizez informatii referitor la perioadele optime recomandate pentru acele calatorii, acces, nivelul mediu al tarifelor in sezon si extra-sezon, numarul si notorietatea obiectivelor, activitati de agrement, experiente sau elemente rare sau unice etc.

Oferiti si servicii de consultanta personalizata?

Cu mare placere, pentru destinatiile vizitate de mine, ofer consultanta gratuit si m-as bucura sa pot fi de folos in acest fel, iar daca este nevoie de organizarea efectiva a vacantei putem lucra impreuna in acest sens cu colegii si colaboratorii mei de la agentia de turism.

Ne puteti vorbi despre investitie, ROI si alte astfel de detalii, care tin de partea financiara a proiectului?

Asa cum spuneam mai devreme, am creat Touristry din pasiunea mea pentru acest domeniu si nu l-am conceput ca si un "business" propriu-zis.

Din punctul meu de vedere "investitia" in acest caz este experienta mea din ultimii 10 ani, pe care sper sa o pot pune in serviciul celor pasionati de turism si sa inchege colaborari intre noi, cei care ne desfasuram activitatea in turism.

Ati decis sa va dedicati in exclusivitate acestui proiect sau v-ati pastrat si alte functii pe care le ocupati pana acum?

Acest proiect este unul part-time, din pasiune. Mi-am pastrat colaborarile si functia pe care o ocup in compania de turism in cadrul careia sunt angajata.

Cum reusiti sa gasiti timp pentru toate acestea?

Este nevoie de multa organizare si intr-adevar munca de dimineata pana seara. Dar atunci cand faci ceea ce iti place, in domeniul pe care-l iubesti, ai motivatie si munca nu este o povara.

Ce nota v-ati acorda pentru work-life balance?

Recunosc, grea intrebare. Consider ca sunt undeva la nivelul notei 7/8 si ca este loc si de mai bine.

Oricum, de-a lungul timpului am invatat sa acord prioritate zilelor de odihna, activitatilor recreative, familiei, deoarece am avut o buna perioada de timp cand mi-am dedicat viata activitatii profesionale si cam atat.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Alice Udrea Touristry, #consultanta turism, #idei vacante , #Ghid calatorie