Bunele maniere, in concediu

Duminica, 15 August 2010, ora 01:22
3654 citiri
Bunele maniere, in concediu

In plin sezon estival, o calatorie in strainatate reprezinta planul de vacanta al multora dintre noi, insa gandul la zilele de lenevie, temperaturile placute si linistea dintr-o statiune izolata ne poate face adeseori sa uitam bunele maniere, informeaza Mediafax. 

Politetea la bordul avioanelor

Stresul unei calatorii aeriene reprezinta un adevarat test de comportament chiar inainte de a ajunge la destinatie, iar spatiile relativ mici de la bordul aeronavelor impun comportamentul politicos drept o conditie esentiala in timpul zborului.

Nu incalcati "teritoriul" celorlalti pasageri: pastrati-va coatele lipite de corp, asezati-va fotoliul intr-o pozitie lejer inclinata, pentru a evita micsorarea spatiului in care vecinul din spate isi tine picioarele.

Conversatia amicala cu vecinii de scaun poate fi placuta, insa trebuie sa stiti intotdeauna cand sa va opriti si sa pastrati linistea. Consumati alcool cu moderatie .

Un comportament galagios ii va irita pe ceilalti pasageri. Ajutati-i pe pasagerii in varsta (sau pe cei scunzi de statura) sa isi aseze (sau sa isi scoata) bagajele in (din) compartimentele de deasupra scaunelor.

Fiti rabdator atunci cand a sosit momentul sa coborati din avion si nu uitati sa multumiti intotdeauna echipajului de bord pentru serviciile prestate.

Socul cultural

Respectarea obiceiurilor tarilor in care calatoriti este un lucu esential. Cititi intotdeauna partea introductiva a ghidurilor de calatorie in care veti gasi descrierea obiceiurilor si a normelor de conduita din tara de destinatie.

Observati comportamentul persoanelor din jur si incercati sa va comportati la fel ca ei. Evitati sa fiti arogant, imaginandu-va ca toata lumea vorbeste - sau ar trebui sa vorbeasca - limba engleza.

Incercati sa evitati orice "pas gresit" - nu va aratati talpile picioarelor in Thailanda si nu mancati cu mana stanga in India.

Interesati-va din timp asupra normelor de eticheta de baza, in special in ceea ce priveste banii - de exemplu tocmeala si bacsisul. Aratati-va indatoritor fata de ghidul sau de partenerul de calatorie.

Respectati planul de calatorie sugerat de acesta, ascultati cu atentie tot ceea ce va spune si respectati bugetul stabilit de comun acord cu acesta.

Comportamentul pe plaja

Plaja reprezinta un loc public neobisnuit, in care oamenii poarta articole vestimentare considerate echivalentul lenjeriei intime.

Insa, chiar si intr-un astfel de mediu aparent intim, comportamentul trebuie sa fie guvernat intotdeauna de respectul si consideratia pentru cei din jur. Respectati spatiul celorlalte persoane.

Pastrati o distanta echivalenta cu largimea unui prosop de baie fata de persoana cea mai apropiata de pe plaja si nu-i incomodati pe vecini. Nu uitati ca nisipul ajunge cu multa usurinta la mare distanta, iar atunci cand va strangeti prosopul, tineti cont de directia in care bate vantul.

Muzica trebuie intotdeauna ascultata doar la casca, niciodata la boxe, iar sporturile de echipa trebuie practicate doar in zone neocupate de alte persoane. Costumele de baie trebuie sa va acopere partile intime.

Evitati costumele de baie de tipul tanga sau micro-slip. Faceti plaja topless doar pe o plaja pustie sau pe o plaja special rezervata. Nu va uitati niciodata insistent la celelalte persoane de pe plaja. In magazine si restaurante, acoperiti-va cu tricouri sau rochii.

Nu lasati mizerie dupa ce plecati - adunati toate gunoaiele din locul in care ati stat si luati-le cu dumneavoastra pana la cel mai apropiat tomberon.

Hoteluri

Un zambet si un comportament civilizat atrag de la sine servicii de calitate. Incercati sa nu uitati aceste sfaturi atunci cand va cazati la hotel. Nu uitati sa dati bacsis portarului si bellboy-ului pentru fiecare geamantan transportat de catre acestia (1-2 dolari sau euro).

Portarul poate fi recompensat daca v-a ajutat cu transportul bagajelor sau gasirea unui taxi. Angajatii din departamentul de room-service pot fi recompensati atunci cand aduc comanda in camera, insa nu uitati sa lasati o bancnota in camera pentru camerista, daca ati petrecut in acel hotel o perioada suficient de lunga.

Imbracati-va decent in spatiile publice ale hotelului. Chiar daca va intoarceti de la piscina, asigurati-va ca v-ati uscat si ca nu sunteti in costum de baie. Barurile hotelurilor sunt de cele mai multe ori locuri sofisticate si linistite. Evitati comportamentul zgmotos si violent.

Lasati camera de hotel intr-o stare rezonabila inainte de venirea cameristei - strangeti patul, agatati prosoapele pe suporturile din baie, nu lasati hainele pe podea etc. Respectati programul de odihna al celorlalti turisti si lasati comportamentul rock'n'roll in seama starurilor din aceasta bransa.

Respectati ora de plecare din hotel sau avertizati-i pe angajatii din serviciul de receptie ca va intarziati plecarea.

Vile si bungalouri

Vacantele petrecute cu prietenii pot deveni experiente memorabile, iar vilele si bungalourile ofera unele dintre cele mai bune si mai abordabile facilitati.

Asigurati-va insa ca va veti aminti de aceasta vacanta din motive pozitive. Respectati-va prietenii ca pe oricare alt coleg de vacanta. Nu faceti zgomot in timpul noptii sau la primele ore ale diminetii daca prietenii dumneavoastra se afla in pat in acel moment.

Frigiderul contine provizii pentru toti, deci nu trebuie sa ii lasati pe ceilalti fara mancare si bautura. Respectati programul prin rotatie al sarcinilor menajere - gatit, dus, spalat etc. Amintiti-va regula majoritatii: mergeti acolo unde merg toti si faceti ceea ce doresc sa faca si colegii de vacanta.

Nu uitati: vacantele petrecute in vile si bungalouri inseamna respectarea normelor traiului in comun. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#vacanta, #concediu, #hoteluri, #plaja , #Hoteluri