Cod portocaliu pentru hoteluri: Tarifele s-au evaporat

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 12:16
3459 citiri
Cod portocaliu pentru hoteluri: Tarifele s-au evaporat

Piata hoteliera din Bucuresti a suferit doua mari schimbari din 2007 pana in prezent. In primul rand, oferta locurilor de cazare aproape s-a dublat, iar tarifele pentru cazare au scazut cu 50%, potrivit unui studiu.

In Bucuresti existau aproximativ 6.500 de camere in regim hotelier, la sfarsitul anului 2007, numar insuficient pentru cererea de pe piata din acea perioada. Atunci, in comparatie cu alte capitale europene, Bucuresti era considerat un oras scump.

De exemplu, un hotel de 3 stele din centru, fara restaurant sau facilitati de tip spa, vindea o camera single la un tarif mediu de 90-100 euro pe noapte, oferind doar cazare si mic dejun. Acelasi hotel vinde in prezent camera cu 45-50 euro pe noapte.

"Ma uit pe rapoartele de acum patru ani si nu imi pot da seama ce s-a intamplat de am ajuns cu tarifele la jumatate fata de acei ani", a declarat Ioan Tudor, membru al asociatiei TEN si directorul unui hotel din Bucuresti.

O alta cauza a declinului pietei hoteliere din Bucuresti a fost reprezentata de criza economica. Cererea de pe piata, in special a segmentului corporate, s-a diminuat din cauza reducerilor bugetelor de calatorie, traininguri sau team-buildinguri.

Lipsa de pregatire profesionala a personalului hotelier de la toate nivelurile si-a spus cuvantul in aceasta perioada. Criza a creat o panica uriasa printre investitorii si proprietarii de hoteluri, cei mai multi cu credite la banca.

Realizatorii studiului spun ca aceasta strategie a determinat platformele on-line de rezervari sau wholesalerii sa puna presiune pe hoteluri, solicitand tarife tot mai mici.

Hotelierii au intrat in acest joc periculos, lucru care se reflecta in reducerea cu 50% a tarifului mediu in 2011 fata de 2007.

Potrivit unui studiu realizat anul trecut, Bucurestiul se afla pe locul 17 in topul mondial al satisfactiei clientilor hotelurilor, primele trei pozitii fiind adjudecate de Varsovia, Helsinki si Tokyo.

Cate spatii de cazare exista in Capitala

La ora actuala, Bucurestiul are 219 structuri de cazare (hoteluri, vile, hosteluri, pensiuni, apart-hoteluri), dintre care, 11 hoteluri de 5 stele, 71 de patru stele, 100 de structuri de cazare de 3*, 27 de unitati de 2* si doar sapte unitati de cazare de o stea.

Studiul arata ca anul trecut s-a observat o tendinta spre hotelurile de categorie superioara, de business, ordinea numarului de locuri de cazare fiind 4, 5 si 3 stele. Pe de alta parte, Bucurestiul are o deficienta in privinta structurilor de cazare low budget, pentru tineri.

In topul hotelurilor de lux se afla patru noi hoteluri care si-au facut aparitia pe piata in ultimii 5 ani: Carol Parc, Grand Hotel Continental, inchis in 2005 si redeschis in 2009, Radisson Blu ,redeschis in 2008, este cel mai mare hotel de 5 stele din Romania si detine suprematia acestui clasament si Epoque Hotel, cel mai nou hotel de lux din capitala, deschis la inceputul lui 2011.

Spre deosebire de piata de 4 stele, cea de 3 stele este dominata de hoteluri deschise pana in 2007.

Topul este condus de Hotel Rembrandt, foarte apreciat atat pentru locatie cat si pentru calitatea serviciilor oferite. Din pacate, segmentul 3 stele a suferit cel mai mult in aceasta perioada din cauza presiunii exercitate de tarifele mici practicate de hotelurile din categoriile superioare.

Paradoxal, chiar anumite hoteluri de 5 stele au ajuns sa practice in aceasta perioada tarife la nivelul hotelurilor de 3 stele din 2007.

Ce alte schimbari au avut loc pe piata hoteliera in 2011

In 2011, omul de afaceri Radu Enache, proprietarul lantului hotelier Continental, a vandut printr-un contract de tip sale&lease back hotelul Ibis din Sibiu, evaluat la 10 milioane de euro, potrivit reprezentantilor companiei.

George Copos, detinatorul a sapte hoteluri pe piata locala, dintre care doua in Eforie Nord, a inchiriat pe trei ani hotelul de trei stele Astoria companiei Marina Travel, care mai detine actiuni la doua hoteluri clasificate la o stea din aceasta statiune.

Cu toate ca e nou aparut pe piata hoteliera. Epoque Hotel si-a schimbat directorul general. Astfel, Antoni Kuhnen a fost inlocuit de Pasca; Jeac, care are o experienta de 30 de ani in industria hoteliera.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#industria hoteliera 2011, #studiu industria hoteliera, #hoteluri noi bucuresti, #unitati cazare bucuresti, #pret hoteluri bucuresti , #Hoteluri