De ce pierde Romania turistii straini - 05 Septembrie 2008

Vineri, 05 Septembrie 2008, ora 09:29
2955 citiri
De ce pierde Romania turistii straini - 05 Septembrie 2008

Litoralul romanesc a pierdut, anul acesta, unul din cinci turisti straini, comparativ cu 2007, in timp ce numarul romanilor care au plecat in strainatate in sezon a crescut cu 25%.

Strainii vor fi cheltuit, la finele sezonului, circa 300 mil. euro pentru destinatia Romania (dintre care circa 10% merg in buzunarele agentiilor de turism din tara de origine), in timp ce romanii sunt asteptati sa scoata din buzunar circa 420 mil. euro in acest sezon, incluzand pachete in strainatate si cheltuieli la destinatie, potrivit estimarilor furnizate de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT).


Oficialii ANAT spun ca, la finele sezonului, numarul turistilor straini va ajunge la circa 300.000, in timp ce aproximativ 700.000 de romani vor fi mers in strainatate. "In capetele de sezon, hotelurile nu sunt deschise in totalitate.

Turistii straini care vin in Romania - scandinavi, germani sau francezi, in special - au media de varsta mai inaintata, asa ca prefera acele perioade, cand nu este foarte cald", a declarat pentru Business Standard Traian Badulescu, purtator de cuvant al ANAT. Potrivit acestuia, litoralul atrage circa o treime dintre turistii straini. Numarul acestora a scazut cu 20% pe litoral si a inregistrat o crestere intr-un ritm mai lent fata de anii anteriori pentru circuitele in tara din acest sezon.


Motivele involutiei se regasesc in retragerea a doi mari tour-operatori straini de pe piata locala - Neckermann si TUI -, care au considerat destinatia neprofitabila, precum si cresterea conjuncturala inregistrata anul trecut, odata cu aderarea la UE sau evenimentele legate de orasul Sibiu, care, in 2007, a fost Capitala Culturala Europeana.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...