Elvetia, locul unde totul merge ceas

Joi, 17 Noiembrie 2005, ora 06:44
1334 citiri

Varfuri pline de zapada care se inalta pana la cer ca in filme, cabane precum cele din reclame, schiori fericiti ca in cartile postale, toate acestea exista in realitate in Elvetia. Scumpe, selecte si linistite, statiunile de schi din tara unde si vacutele sunt fericite sunt un adevarat regal pentru iubitorii zapezii.

Partiile sunt atat de lungi incat veti avea nevoie de o pauza la jumatatea coborarii, asa ca intotdeauna veti gasi un restaurant dragut in mijlocul muntilor, unde privelistea este la fel de buna ca si schnapps-ul traditional. In Elvetia, schiul face parte din cultura locala, insa, in functie de cantonul in care schiati, veti auzi fie cantecele frantuzesti (in Vaud si Valais), fie germana neinteligibila din Oberland si Wallis, fie ecourile limbii romane in dialectul vorbit in Graubuenden. Un lucru e clar: partiile de schi sunt cele mai cosmopolite din lume. Veti vedea francezi stilati in costume fosforescente noaptea, englezi in costume albastru marin, oameni de afaceri germani si studenti suedezi cu tunsori ciudate.

Cel mai mare canton din Elvetia, Graubuenden, care acopera a sasea parte din suprafata Elvetiei, este cunoscut mai degraba datorita unor statiuni ca St. Moritz si Davos. Pentru schiorii pasionati, o vacanta in Elvetia este una memorabila.

Neaparat trebuie sa urcati cu telecabina rotunda muntele Titlis: timp de 45 de minute veti urca cu telecabina care se invarteste, oferindu-va privelisti uimitoare.

Nu ratati apoi o vizita la Kuklos, un restaurant care se roteste si el, situat la peste 2.000 de metri altitudine in Leysin, de unde veti putea admira Alpii, lacul Geneva si Mont-Blanc.

Desi pare o jucarie enorma, Expresul Glacier, unul din trenuletele minune din Elvetia, este cat se poate de real si circula intre Zermatt si St. Moritz. Pe parcursul celor opt ore de calatorie, trenul trece prin 91 de tuneluri, traverseaza 291 de poduri si sapte vai, punctul cel mai inalt al traseului sau ajungand la 2.033 metri altitudine. Nu exista privelisti mai frumoase decat defileul Rinului, stramtoarea Oberalp si masivul Furka, admirate din expresul cu geamuri imense. Nu e de mirare ca Expresul Glacier atrage 250.000 de pasageri pe an! La fel de atragator este Expresul Bernina, singurul pentru care va trebuie si pasaport, pe langa bilet. Asta pentru ca pleaca din Chur (Elvetia), iar capatul de linie este la Tirano, in Italia.

Asezata pe malul lacului Leman, numit si lacul Geneva, Geneva este zona cosmopolita a Elvetiei, unde se intersecteaza bani, cultura si influente din toate colturile lumii. Eficienta elvetiana si A"savoir vivreA"-ul tipic francez fac din Geneva unul din cele mai sic orase din lume. Oricat v-ati plimba prin partea veche a orasului sau prin cartierele selecte, tot la lac va veti intoarce, caci lacul ramane principala atractie a orasului. Apusurile pe lacul Leman sunt memorabile si au inspirat scriitori precum Mary Shelley pentru Frankestein. Amatorii de ceasuri pot vizita Muzeul Patek Philippe, unde exista piese fabricate in secolul al XVI-lea, dar si ceasuri care au apartinut unor celebritati. Primele cuvinte care vin in mintea oricui in legatura cu Zurich sunt A"centru financiarA". Bursa din minunatul oras de pe malul raului Limmat este pe locul patru in lume, dupa New York, Londra si Tokio. Cu toate astea, Zurich nu are aspectul rece al unui oras de business, ci arata mai degraba ca un oras turistic linistit, unde strainii nu vin sa faca afaceri, ci sa se odihneasca.

Insa ceea ce ii atrage pe turisti in aceasta tara perfecta pentru relaxarea oamenilor stresati nu sunt orasele, ci peisajele de vis. Pe acestea le veti tine minte la intoarcerea acasa.

Ofertele agentiilor

A Geneva, city-break A- Atlantic Tour A- 410 euro/pers. Tariful include: trei nopti cazare la hotel Le Warwick****, mic dejun, bilet de avion. Zurich A- city- break A- 390 euro/pers. Tariful include: trei nopti cazare la hotel Rigihof****, mic dejun, bilet de avion.

A Davos, schi A- Marshal Turism - 1.076 euro/pers. Tariful include: o saptamana cazare cu demipensiune la hotel Sunstar Park****, perioadele: 17.12-26.12, 2.01-7.01, 4.02-4.03. Copiii pana la 5 ani au reducere 100%, 6-11 ani, reducere 50%.

A Perfect Tour A- St. Moritz A- 86 euro/persoana/zi cazare si demipensiune la hotel Laudinella***; Zermatt A- 102 euro/pers./zi/cazare si demipensiune la hotel Mirabeau****.

A Revelion Elvetia - Meridian Travel A- 495 euro/persoana. Perioada: 26.12-5.01.

Tariful include: transport cu autocarul, zece nopti cazare la hoteluri de trei stele cu mic dejun. Se viziteaza: Budapesta, Viena, Salzburg, Lucerna, Zurich, Berna, Lausanne, Montreux, Geneva.

Capital

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...