Fara tichetele lui Udrea, turismul scade cu 20%

Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 13:43
2961 citiri
Fara tichetele lui Udrea, turismul scade cu 20%

 Circulatia turistica din Romania ar fi scazut cu 15-20% in anul 2009, pe fodul crizei economice mondiale, daca nu s-ar fi introdus tichetele de vacanta, se arata in nota de fundamentare a ordonantei de urgenta prin care au fost aprobate tichetele de vacanta, elaborata de Ministerul Turismului.

"In cazul in care nu se va adopta in regim de urgenta proiectul de act normativ, se apreciaza ca circulatia turistica in Romania va scadea cu circa 15-20% in cursul anului 2009, ca urmare a efectelor crizei financiare si a scaderii bugetelor de calatorie, iar calatoriile si vacantele scurte, precum si vacantele in scop de tratament, se vor orienta cu precadere spre tarile vecine, in special Ungaria si Bulgaria", se arata in nota de fundamentare,remisa Mediafax.

Potrivit Ministerului Turismului, din cauza efectelor crizei economice, bugetele de calatorie vor scadea in acest an si "este probabila o crestere a preturilor la biletele de avion", ceea ce va genera cresteri de preturi in cazul calatoriilor pentru destinatiile externe.

In actul normativ se mai arata ca introducerea tichetelor de vacanta este o masura urgenta si din cauza faptului ca o mare parte din vacantele in pensiunile turistice si unitatile hoteliere mici sunt nefiscalizate, iar sistemul tichetelor prevede ca orice plata catre unitatile prestatoare se va face doar prin intermediul societatilor bancare. Aceasta va impilca fiscalizarea unui "mare numar" de vacante care, in prezent, nu contribuie la bugetul de stat.

Potrvit sursei citate, un numar mare de unitati hoteliere nu sunt autorizate de catre Ministerul Turismului si nu pot fi controlate din punctul de vedere al fiscalitatii si al respectarii standardelor de calitate. "Tichetele de vacanta pot fi acceptate numai de operatori economici autorizati, ceea ce ii va determina pe acestia sa isi solicite autorizarea, pentru a intra in sistem", se mai arata in nota de fundamentare.

Tichetele de vacanta, introduse de Guvern incepand cu acest an, printr-o ordonanta de urgenta aprobata la jumatatea lunii februarie, pot fi acordate doar de catre angajatorii care in anul fiscal anterior au obtinut profit. Tichetele de vacanta vor avea o valoare stabilita in limita a sase salarii minime brute pe economie.

Castigul minim pe economie este in prezent de 600 de lei. Ele vor putea fi acordate de catre angajatori in limita bugetului, pentru persoane incadrate cu contract individual de munca. Tichetele vor fi acordate sub forma unui bon nominal, prin intermediul unitatilor emitente avizate de Ministerul Finantelor, si vor putea fi folosite doar de catre persoanele ale caror nume sunt inscrise pe bilet. Tichetele de vacanta sunt bilete de valoare, cu valori nominale cuprinse intre 10 si 50 lei, integral suportate de catre angajator, si se pot folosi doar pentru achizitionarea de pachete de servicii turistice in unitatile turistice avizate de Ministerul Turismului. Tichetele au termen de valabilitate de un an de la data emiterii, iar contravaloarea acestora nu se ia in calcul la stabilirea venitului salarial.

Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
#criza, #hoteluri, #tichete, #turism, #udrea, #vacanta , #Hoteluri