Hotelierii de la munte "o duc mai rau" ca in 2010

Miercuri, 02 Martie 2011, ora 15:15
2024 citiri
Hotelierii de la munte "o duc mai rau" ca in 2010

Hotelierii de pe Valea Prahovei au avut, in primele doua luni ale acestui an, incasari mai mici cu peste 15% decat in perioada similara a anului trecut, scaderile provenind nu atat din reducerea numarului de turisti, cat mai ales din diminuarea cheltuielilor cu mancarea, potrivit Mediafax.

"Singura veste buna legata de munte este ca e zapada. In rest, este mai rau ca anul trecut, iar incasarile din primele doua luni ale acestui an au scazut cu peste 15% comparativ cu ianuarie-februarie 2010", a declarat agentiei MEDIAFAX Mihai Rajnita, secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR). 

El a adaugat ca scaderile provin atat din diminuarea numarului de turisti, cat si din reducerea cheltuielilor acestora cu mancarea.

"Nu se misca deloc businessul. E mai rau decat anul trecut, iar anul trecut a fost mai prost decat 2009. Nu stiu de unde a aparut luminita anul acesta, pentru ca eu nu vad capatul tunelului", a mai spus Rajnita.

Dan Malusel, proprietarul hotelului Ursuletul din Predeal si administratorul discotecii The Office din acelasi oras, spune ca turistii care au venit in acest an la munte au redus drastic cheltuielile.

"Este mult mai slab decat anul trecut ca incasari, desi ca grad de ocupare se apropie de nivelul din 2010. Oamenii sunt mult mai stramtorati decat anul trecut. Discotecile sunt pline, dar vanzarile sunt la o treime fata de 2010, desi numarul de clienti a ramas constant", a afirmat Malusel. 

El a adaugat ca in Predeal, din cauza evolutiei negative a incasarilor din ultimii doi ani, aproape jumatate din unitatile de cazare au fost scoase la vanzare.

Stefan Bercea, proprietarul hotelului si restaurantului Cabana Vanatorilor de pe Valea Prahovei, spune la randul lui ca turistii de la munte cheltuiesc mai putin comparativ cu anul trecut.

"In acest an, incasarile sunt cu 30% mai slabe fata de primele luni ale anului trecut. Din acest motiv, sunt scoase la vanzare foarte multe hoteluri si pensiuni din Predeal, dar nu le cumpara nimeni", a a afirmat Damian Marina, directorul hotelului Trei Brazi din Predeal.

El a spus ca daca anul trecut restaurantul hotelului era plin in week-end, acum acesta este ocupat mai putin de jumatate.

"Vin oamenii la masa si mananca mult mai putin. Daca anul trecut isi luau cate doua feluri de mancare si desert, acum a disparut felul doi. Barbatii isi iau doar o ciorba, iar doamnele o portie de papanasi. Se simte saracia", a adaugat Damian Marina.

Potrivit datelor Eurostat, Romania a inregistrat anul trecut cea mare scadere din UE a numarului de innoptari in unitati turistice, in conditiile in care indicatorul s-a redus in cinci state, iar la nivel comunitar a avansat cu 2,8%, si este tara cu cea mai mica pondere a turistilor straini in totalul innoptarilor.

Romania a raportat anul trecut 15,1 milioane de innoptari in hoteluri si alte stabilimente cu un rol similar, in scadere cu 8,7% comparativ cu 2009. Scaderi au fost consemnate si de Grecia (2,3%), Marea Britanie (2,1%), Slovenia (1%) si Italia (0,8%). 

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#hotelieri, #munte, #turisti, #sezon turistic, #hotelierii de la munte, #cazare munte , #Hoteluri