Ianuarie 2010, cea mai slaba luna din ultimii 20 de ani pentru hotelurile din Bucuresti

Joi, 04 Februarie 2010, ora 14:18
1806 citiri
Ianuarie 2010, cea mai slaba luna din ultimii 20 de ani pentru hotelurile din Bucuresti

Ianuarie 2010 a fost cea mai slaba luna din ultimii 20 de ani pentru hotelurile din Bucuresti, care au fost nevoite sa inchida aproape 30% din camere, pe fondul unui grad mediu de ocupare scazut sub 30%, a declarat agentiei MEDIAFAX Mihai Rijnita, secretarul general al federatiei hotelierilor. 

"Ianuarie 2010 a fost cea mai proasta luna din ultimii 20 de ani pentru hotelurile din Bucuresti, atat din punct de vedere al gradului de ocupare, cat si al tarifului mediu", a spus secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR).


El a adaugat ca in ianuarie gradul mediu de ocupare a scazut la sub 30%, nivel fara precedent dupa anul 1989.


"La acest grad de ocupare, un hotel abia daca poate sa-si acopere facturile cu utilitatile si sa plateasca partial salariile. Nu se mai pune problema achitarii datoriilor catre stat. Multe hoteluri au inchis etaje intregi, iar camerele au intrat in conservare", a afirmat Rijnita.


Potrivit oficialului FIHR, in decembrie 2009 si ianuarie 2010, au intrat in conservare mai mult de 3.000 de camere din totalul de peste 10.000 existente in toate hotelurile din Capitala.


"Aceasta cadere dramatica a inceput din decembrie anul trecut si s-a amplificat in ianuarie. Multe dintre hoteluri au disponibilizat sau au trimis in somaj tehnic o parte dintre angajati", a continuat Rijnita.


El a afirmat ca scaderea drastica a activitatii este cauzata de criza economica si de faptul ca Guvernul nu "s-a miscat" cu proiectele pentru accesarea de fonduri europene, motiv pentru care expertii straini care reprezentau o parte dintre clientii hotelurilor din Capitala nu au mai ajuns in Romania.


Totodata, in ianuarie 2010 au scazut si tarifele, in medie cu 25-30% comparativ cu luna ianuarie a anului trecut.


"Hotelurile de cinci stele au ajuns sa vanda camera la tarife practicate in anii trecuti de hotelurile de trei stele. Din acest motiv, exista o presiune uriasa pe tarifele hotelurilor de trei stele", a mai spus oficialul FIHR.


Luna ianuarie continua trendul descendent inceput anul trecut.


Institutul National de Statistica a anuntat joi ca la nivelul intregii tari sosirile si innoptarile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au inregistrat anul trecut scaderi cu 13,8% si cu 16,4%, fata de anul anterior.

 

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#hoteluri, # scadere, # grad ocupare, # bucuresti, # tarife , #Hoteluri