Lipsa investitiilor in Baile Herculane afecteaza turismul

Duminica, 30 August 2009, ora 12:28
1853 citiri
Lipsa investitiilor in Baile Herculane afecteaza turismul

Numarul de turisti din Baile Herculane a scazut in ultimii trei-patru ani cu cel putin 20%, din cauza faptului ca o parte din hotelurile vandute au fost scoase din circuitul turistic si nu s-au facut investitiile necesare, a declarat Agentiei NewsIn primarul orasului-statiune, Nicusor Vasilescu.

"Scaderea numarului de turisti in acest an, ca si in ultimii trei-patru ani, se datoreaza nu atat crizei economice, cat faptului ca o parte din hotelurile societatii Hersules - Argirom Group, au ajuns intr-un asemenea hal de degradare, incat au fost scoase din circuitul turistic. Este vorba de hotelurile Minerva, Afrodita, Diana, precum si cele din centrul istoric al orasului, adica Hotelul Traian, care apartine Ministerului Sanatatii, Decebal si Apollo, Pavilioanele 5 si 6, care sunt inchise de cativa ani", a spus primarul Nicusor Vasilescu.

Potrivit acestuia, capacitatea de cazare a hotelurilor enumerate este de aproximativ 2.000 de locuri, adica exact 20% din capacitatea de cazare la nivelul orasului, care este de 10.000 locuri. In prezent, in statiune nu mai exista hoteluri cu capital de stat.

Toate unitatile de cazare care au apartinut intreprinderilor de stat (fosta Intreprindere Balneara si de Turism Herculane - IBTH si Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania- UGSR) sunt acum in proprietatea Hercules Argirom Group si SC Sind Romania SRL, societati cu capital privat, a mentionat Nicusor Vasilescu.

"Desi aceste societati sunt cu capital privat, activitatea acestora este in atentia administratiei publice locale, deoarece ele detin cea mai mare parte a infrastructurii de turism din statiune (inclusiv hotelurile Roman si Hercules, care sunt functionale - n.r).

Lipsa investitiilor in intretinerea sau ridicarea gradului de confort al unitatilor acestor societati este vizibila, administratia locala incercand, prin mijloacele legale care-i stau la dispozitie, sa redreseze aceasta situatie.

S-a apelat chiar si la masura aplicarii de amenzi contraventionale la legislatia referitoare la disciplina in constructii. Am facut demersuri la organele in drept, Ministerul Culturii si Cultelor, Institutul National al Monumentelor Istorice, Ministerul Turismului, pentru scoaterea cladirilor din patrimoniu, cele situate in centrul istoric al statiunii, din proprietatea sau administrarea actualelor societati si trecerea in domeniul public sau privat al consiliului Local Baile Herculane.

Din aceasta cauza, nu putem accesa fonduri pentru reabilitarea acestor cladiri-emblema ale statiunii Baile Herculane, pentru ca nu sunt in proprietatea administratiei publice locale", a explicat primarul orasului. De asemenea, Vasilescu a precizat faptul ca Primaria doreste sa ia in administrare Hotelul Decebal si Pavilionul 12, in contul datoriei companiei Hercules catre bugetul local Baile Herculane.

"In ceea ce priveste Hotelul Decebal, Consiliul Local al orasului Baile Herculane a solicitat, pe cale legala, dreptul de premtiune la vanzarea imobilelor din centrul istoric al statiunii, astfel ca in contul sumelor datorate de Hercules - Argirom Group catre bugetul local (impozitele pe teren si cladiri), imobilele Hotel Decebal si Pavilion 12 sa treaca in patrimoniul Consiliului Local Baile Herculane", a spus primarul Vasilescu.

Populatia statiunii Baile Herculane este de circa 6.200 locuitori, iar in perioada de varf a sezonului turistic, aceasta depaseste 11.000.

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#bai, #herculane, #turism, #investitii, #turisti , #Hoteluri