Monte Carlo: Adapostul celor frumosi si bogati

Miercuri, 25 Iunie 2008, ora 23:54
13963 citiri
Monte Carlo: Adapostul celor frumosi si bogati

Doua cuvinte care se refera la o lume de magie si vis, o lume a celor frumosi si bogati, a celor vesnic tineri. Monaco este situat cum nu se putea mai bine:intre munti si mare, cu gradini minunate, evenimente culturale si sportive, hoteluri si restaurante de cea mai inalta calitate si o plaja de invidiat. In Monte-Carlo toate lucrurile sunt construite parca pentru a-ti face vacanta romantica de neuitat.

Cel putin o data in viata trebuie sa calatoresti in Monaco. Este un loc de poveste, intre Alpi si Marea Mediterana, unde visele tale se transforma in realitate.

 

Daca nu-l vezi, este greu sa-ti imaginezi un stat in miniatura care se desfasoara pe mai putin de 2kmp, doar cu ceva mai mult decat parcul Herastau si atinge cea mai mare densitate a populatiei intre toate tarile lumii (peste 18.000 loc./kmp). Monaco adaposteste atat de mare varietate de constructii (palate, biserici si catredale, muzee, porturi, stadioane etc.) dar si pentru spatii verzi, terenuri de sport, un faimos circuit automobilistic de Formula1 precum si alte locuri de destindere si distractie.


Fondat in 1215 ca o colonie a Genovei, Monaco a fost condus de familia Grimaldi din anul 1297 cand Francois Grimaldi, cunoscut ca "Malizia" a cucerit fortareata Monaco ca raspuns al exilului impus in timpul Guelf-ilor. Timp de 7 secole Familia Grimaldi a condus Principatul Monaco, singura exceptie fiind din 1789 pana in 1814, cand Monaco a fost sub control francez. Suveranitatea Principatului a fost recunoscuta prin tratatul Franco-Monegasc din anul 1861.

 

Monte-Carlo este cea mai bogata zona administrativa a Monaco-ului, dar nu este capitala tarii, caci Monaco nu are capitala. Cunoscut pentru cazinourile si prezenta celor mai faimosi si bogati oameni din lume pe strazile sale, Monte-Carlo are o populatie permanenta de doar 3000 de oameni.

Cel mai frumos moment in care poti vedea Monte-Carlo este la rasarit, intr-o zi de vara. O balaceala in mare dupa o noapte petrecuta intr-unul din numeroasele localuri, pe una din plajele superbe, langa un ponton luminat, caci in Monte-Carlo marea este luminata cu ajutorul numeroaselor becuri subacvatice, pentru ca apoi sa urci pe munte si sa privesti rasaritul.

 

Ce ai de vazut?

 

CATEDRALA SFANTUL NICOLAE - este cunoscuta si sub numele de Catedrala Monaco (in franceza Cathedrale de Monaco), catedrala se afla in Monaco-Ville si este locul de odihna al multor Grimaldi, inclusiv Grace Kelly, si, mai recent, Rainier al III lea. Catedrala a fost construita in 1875 pe locul unei biserici ce dateaza din 1252 si care era dedicata Sfantului Nicolae.

 

MUZEUL NAPOLEON - din Monte-Carlo este un muzeu ce a apartinut chiar imparatului francez Napoleon Muzeul se afla langa palatul printului de Monaco. Printre posesiunile museului se afla numeroase artefacte ce au apartinut chiar lui Napoleon, inclusiv scrisori si documente din timpul domniei sale si a cuceririlor sale, dar si relicve de pe vremea exilului sau in insula Sfanta Elena. In colectie se afla si articole ce au apartinut fiului lui Napoleon, Regele Romei.

PALATUL PRINCIAR - este situat pe Rocher, o stanca ce domina cartierul Fontvieille. Palatul propriu-zis este accesibil doar familiei si inaltelor oficialitati ale principatului. Doar cateva sali ornate cu tablouri sunt deschise publicului. De pe terasa lui, se zaresc apele de un albastru incredibil al Marii Mediterane, stancile insorite pe care sunt inaltati zgarie-norii din centru orasului, golful cu multimea de iahturi albe. Trecand pe sub portalul dinspre mare se poate cobori pe straduta inclinata din afara fortificatiilor palatului spre portul La Condamine. Principele Albert I, reputat biolog de la sfarsitul secolului al XIX-lea, a infiintat in aceasta zona Muzeul Oceanografic.

 

MARELE CAZINO - in Principatul Monaco, Marele Cazinou, construit dupa planurile arhitectului Garnier, starneste interesul turistilor care in majoritate il admira numai pe dinafara. Jucatorilor insa le este permis accesul doar daca fac dovada ca nu sunt cetateni ai Principatului si ca dispun de resurse financiare substantiale.

 

Inaugurat in 1878, Marele Cazino este inconjurat de o mare varietate de spatii verzi si ochiuri de apa, de alei strajuite de statui ale unor personaje celebre.

 

RALIURILE - din anul 1911, in ianuarie, are loc renumita cursa cu autoturisme de serie Raliul Monte Carlo. De-a lungul vremurilor, aceasta cursa si-a pastrat originalitatea: startul se da in mai multe orase europene, iar sosirea si etapa de departajare a castigatorilor se face chiar pe drumurile de munte din jurul principatului. Cea de-a doua cursa automobilistica renumita este etapa de Formula 1 - Marele Premiu de la Monaco, singura cursa urbana. Caracterizat printr-o pista ingusta, cu numeroase bucle si un tunel, circuitul, lung de 3,3 km, este parcurs de 78 de ori pentru a desemna castigatorul!

Viata de noapte este o componenta esentiala in viata orasului. O noapte stralucitoare, evenimente speciale, aventura, toate aceste definesc stilul Monte Carlo. Bar Americain, Limon Bar, Blue Gin, Sea Lounge, Gecko Bar, Bar de l'Atlantide, Le Cafe de Paris, toate atrag vizitatorii intr-o lume agitata, un univers complet nou, de care cu greu te mai poti desprinde. Divertismentul este un cuvant al carui inteles il vei sti pe deplin abia dupa ce ai petrecut ceva timp bucurandu-te de petrecerile din Salle des Etoiles sau Sporting Monte-Carlo, o varietate de showuri cu seri de jazz si nopti de cabaret la Casino de Monte-Carlo.

 

Poze de Alexandru Ioan Craciun. 

Daca aveti probleme cu citirea acestui articol incercati sa il deschideti cu Mozilla Firefox.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...