Piata hoteliera, lovita puternic de falimente

Duminica, 19 Septembrie 2010, ora 23:41
2107 citiri
Piata hoteliera, lovita puternic de falimente

Multi proprietari de hoteluri din Romania si-ar putea inchide unitatile in 2011, iar oferta de camere ar putea scadea cu peste 10%, in conditiile in care acestia nu mai au resurse sa sustina pierderile inregistrate din cauza crizei, potrivit directorului firmei Trend Hospitality, Tinu Sebesanu, citat de Mediafax.

"Este posibil sa se mai deschida hoteluri mici, insa multe unitati se vor inchide in 2011. Oferta de camere pe piata va fi mai mica, procentul de scadere ar putea depasi 10%.

Situatia este mai grea decat anul trecut pentru ca hotelierii nu mai au resurse financiare pentru a sustine pierderile pe care le-au inregistrat in ultimul an si jumatate.

Ei au luat in calcul mai multe solutii de depasire a crizei, cum ar fi reorganizarea si refinantarea, insa acum presiunea din partea bancilor este masiva", a declarat agentiei MEDIAFAX directorul executiv al firmei de consultanta Trend Hospitality, Tinu Sebesanu.

El a adaugat ca hotelurile afiliate si cu un numar mare de camere au ajuns la break-even operational (venituri egale cu cheltuielile, sau putin mai mari), insa in cazul unitatilor mici, situatia este mai dificila. "In cazul hotelurilor mici, neafiliate, lucrurile stau mult mai rau.

Multi proprietari vor sa tranzactioneze proprietati, insa nu sunt cumparatori. Situatia se aplica la niveul intregii tari. Din pacate pentru multi hotelieri nu mai sunt solutii.

Anul acesta nu a fost nicio tranzactie semnificativa pe piata hoteliera din Romania. La noi, aceasta piata nu a fost niciodata dinamica, cu atat mai mult acum", a spus Sebesanu. In opinia lui Sebesanu, o problema majora pentru proiectele hoteliere noi in Romania o reprezinta blocarea finantarii.

"Proiecte hoteliere noi sunt, unele deja lansate, chiar in faza de autorizatie de constructie, insa problema finantarii ramane majora.

Bancile nu mai au apetit de finantare pentru hoteluri, le inglobeaza in segmentul real estate. S-a dovedit ca in perioada de criza, hotelurile performeaza mai bine deoarece chiar cu un grad de ocupare si o rata medie mici genereaza cashflow spre deosebire de alte segmente din imobiliare, unde daca nu sunt chiriasi sau cumparatori nu se incaseaza nimic.

Efectul golului care s-a produs din 2009 se va vedea in urmatorii doi ani, cand nu vor mai fi multe proiecte noi pe piata. Ce este acum pe piata este efectul anterior crizei", a mai spus Sebesanu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#piata, #hoteliera, #falimente, #criza , #Hoteluri